SGS snelschaken 2007 gewonnen door Utrecht

Door Simon Kronemeijer

Het is Paul Keres niet gelukt het SGS snelschaken voor clubteams 2007 te winnen. Voor het tweede opeenvolgende jaar was SC Utrecht duidelijk de sterkste. Paul Keres 1, SG Amersfoort en BSG bliezen een stevige partij mee, maar Utrecht won alle onderlinge duels en eindigde ongeslagen. Het enige team dat wel een matchpunt  van Utrecht wist af te snoepen was verrassend genoeg Paul Keres 2, dat kort achter de kanshebbers finishte. 

Paul Keres 1 had toch teveel mensen bij zich die niet de grote vorm hadden meegenomen. Het uitvinden van de persoonlijke scores is nog een hele puzzel, want de teamcaptain heeft het blaadje meegenomen. Na enig speurwerk blijkt dat Lukas Boutens aan bord 3 de topscorer was met 9 uit 11, vlak voor Anton Rosmuller met 8,5 punt en Xander Wemmers met 8 punten op het eerste bord. De overige spelers waren niet zo tevreden over hun scores, die ze dan ook niet op Utrechtschaak hebben gezet. Zij haalden gemiddeld zo'n 50%.

Paul Keres 2 deed het niet veel slechter. Eigenlijk werd het verschil alleen gemaakt in de onderlinge, die PK1 met 5.5-0,5 won. Tegen de overige opponenten haalden beide teams 14 matchpunten, terwijl PK2 zelfs twee bordpunten meer scoorde. Alleen Erik Oosterom was niet zo tevreden met zijn score van 4 uit 11 op het eerste bord. Hij pakte echter wel (als enige?) een remise tegen grootmeester Sadler van SGA. Topscorers waren Leo van Houwelingen en Rolf Dijksterhuis met 7.5 punt. 

Buiten mijn zicht ontwikkelde Paul Keres 3 een tafel-13-complex; steeds vochten ze zich omhoog naar deze tafel, om daar dan meteen weer afgekegeld te worden.  Een middenmootplaats was het logische resultaat. De meest succesvolle speler was hier Jan Teuben, met 6 uit 9. 

Al met al was het een gezellige dag, die hier en daar wel ontsierd werd door incidenten. De zet La5-c7 in de wedstrijd Paul Keres 2 – BSG baarde bijvoorbeeld opzien, want de witspeler deed die zet met een zwarte loper.  Bij De Rode Loper tegen Soest ontstond een heftige discussie over de zet Dc1½, die door beide partijen in hun voordeel geinterpreteerd werd. En ook waren er nogal wat verbale uitspattingen te horen. Misschien nemen sommige mensen het snelschaken toch wat te serieus.