Magere winst op Rode Loper 2 houdt vierde in de race

Het seizoen van Paul Keres 4 begint aardig te lijken op het vorige. Halverwege op de tweede plaats in achtervolging op de koploper die in de laatste ronde wacht. In 2013 was dat Ons Genoegen (nu meedraaiend in de top van de Promotieklasse) dit jaar zal dat DBC uit De Bilt zijn. De achterstand bedraagt een matchpunt dus er zal gewonnen moeten worden. Toch ging het aanvankelijk een stuk beter. Met drie overwinningen (Utrecht 3, Rivierenland 2 en Barneveld) leek er geen vuiltje aan de lucht, tot we struikelden in Giessenburg tegen De Giessen en Linge 2. Geheel onnodig en vooral te wijten aan de 60-plussers Kiers en Vreeken.

Voor de thuiswedstrijd tegen De Rode Loper 2 op 29 januari waren we bijzonder optimistisch. Niet alleen was er sprake van een ratingoverwicht van een kleine honderd punten. Het Vijfde had in december al het goed voorbeeld gegeven door DRL1 op een gelijkspel te houden. Het begin was ook veelbelovend. De captain had al snel een pion te pakken en toen Wim van Hoek niet op z’n taaist voortzette was het snel afgelopen.

Een stelling ontstaan uit de Spaanse Janisch-variant. 13. Pd5! want 13…Txf3 faalt nu op Pxe7+ en Dxa8 13…Pf6 14.f4! Sterker dan het hebberige Dxc7, waarna zwart met Pxd5 nog tegenspel zou krijgen. 14..Pxd5 15.Dxd5+ Kh8 16.fxe5 dxe5 (?) Taaier was 16…Dc8, waarna wit met 17.f3 nog hard moet werken om z’n pluspion te verzilveren. 17.Dxd8! Wit heeft groot voordeel in het eindspel. 15. Dxe5 Ld6 geeft zwart weer hoop. Mijn tegenstander hield het op zet 22 voor gezien (1-0).

Ronald Gouma volgde snel. In een Schotse partij had hij al een kans op groot voordeel gemist, toen tegenstander Hans Nijland in de volgende stelling een merkwaardige bok schoot.

r4rk1/pp2nppp/q1p5/8/2PP4/1Q2B1P1/P4PBP/R4RK1 b – – 0 16

Na 16….Pf5 17. Tab1 staat wit beter, maar is er nog niets beslist. Nijland opent een diagonaal die z’n tegenstander beheerst en speelde 16….b5?? Na 17.cxb5 duurde de partij minder dan tien zetten (2-0).

Ook Ernst van der Vecht had enige medewerking van z’n tegenstander nodig.

Na bijvoorbeeld 16..Tfd8 17.Lc3 Da3 kan de zwarte dame veilig thuis komen en moet wit maar bewijzen of hij met z’n loperpaartje iets heeft voor de twee (!) pionnen. Oud PK-lid Victor van Bergen Henegouwen is echter te gretig en speeldeĀ 16…Pxe5? Nu is Ernst terug in de partij 17. Lc3 Pxc4 18.Dd4! Oeps, matdreiginkje. 18…e5 19.Dxc4 Da3 20.Lb4 gevolgd door Lxf8 en Dxc7. Met een kwaliteit voor twee pionnen, maar een veel actievere stelling heeft wit goede kansen. Kennelijk heeft Victor nog een zwak voor z’n oude club, want hij speelde 20…Ld5?? wat na 21.Lxa3 Lxc4 22. Lxf8 nu zelfs een toren kost omdat de loper op c4 nog blijft hangen. De drie pionnen bleken bij lange na geen compensatie en Ernst won snel (3-0).

Een grote overwinning lag in het verschiet, omdat we ons alleen zorgen maakten om Klaas Veldhuijsen en een beetje om invaller Bas Peeters, die darter Rolf Dijksterhuis verving. De anderen stonden goed of beter. Helaas ging het mis bij Conrad Kiers, die vanuit de volgende stelling aarzelde tussen zetherhaling of doorspelen.

Zwart kan remise maken met 25…..Pg3 26.Kh2 Pf1+ of doorspelen met 26…Ph5. Conrad overlegde met mij en ik liet hem er vrij in gezien onze ruime voorsprong en de veelbelovende stellingen. Plots zag hij nog een derde weg. 25….fxe4?! Moedig maar niet correct 26.Kxf1 exf3 27.b3? Na 27.Ta1 Tad8 28.Le3 heeft zwart weinig voor het stuk. Schaken is nu eenmaal geen dammen, je hoeft niet te slaan. 27.gxf3 Txf3+ zou zwart gelijk geven. 27…Tad8 28.Le3 c5 29.Ld2 cxd4 (Txd4!?) 30.Pxa5

30…d3? Na 30…Lxd2 31.Txd2 Td5 32. b4 e5 33. gxf3 Txf3+ 34.Tf2 Txh3 35.Pxb7 e4 36.Tac2 h5 is het nog niet zo duidelijk. Ontdaan door de gang van zaken en opgedreven door de klok blunderde Conrad een paar zetten later, in een stelling waarin hij met drie pionnen voor het stuk nog had kunnen vechten. Doodzonde maar wel (3-1).

Even later ging het ook mis bij onze supersub Bas. Z’n laatste partij dateerde van mei 2013 in de eerder genoemde wedstrijd PK4-Ons Genoegen en dat gebrek aan wedstrijdritme brak hem toch wel een beetje op. De opening ging niet naar wens en de zetten verzinnen en berekenenĀ  kostte veel tijd, wat ongebruikelijk voor hem is.

De stelling is scherp, in evenwicht, maar Bas in tijdnood. 26…Pxe3 Hier zag ik Bas a tempo 27.Td6?? uitvoeren. Leuk trucje natuurlijk maar 27.Te5 Tf8 28.h3 Pf5 29.Dg4 houdt de strijd gaande. 27…Df5! Nogmaals, je hoeft bij schaken niet te slaan. Nu volgde een paniekreactie. Het enige is 28.Dxh7+ Dxh7 29.Pxh7 Kxh7 30. Te6. Kansloos natuurlijk, maar het duurt in elk geval langer dan 28.h3? Df1+ 29.Kh2 Dxg2 mat en (3-2).

Het werd zelfs gelijk toen Klaas hardhandig werd uitgeteld door Peter Hoogakker. Klaas had in Wijk aan Zee zoveel zelfvertrouwen getankt door z’n groep met 7 uit 9 te winnen, dat hij op op zet acht al z’n mooie witveldrige loper dacht te kunnen ruilen tegen een paard in beginstand. Nimzowitsch heeft daar in Mein System al de term temposchlucker bij bedacht. Daarna ging het van kwaad tot erger maar gejaagd door de klok gaf Peter z’n tegenstander zowaar nog een kans die hij niet benutte. Daarna maakte wit het mooi af.

Bijna al wits stukken doen mee in de aanval. Het snelst wint 23. Db6 Lg7 24. Tb3 gevolgd door Dxa6. Wil wil ook nog z’n c-toren mee laten aanvallen, maar de onderste rij en daarom 23.Kf1?! Lh6 24.Tcc3?? Db6 wint nog steeds, Te1 ook. Klaas is niet alert en speelt 24…Te8??, terwijl 24…Ld2! ook mat dreigt en een toren aanvalt. Zwart is in een klap uit de problemen. Nu volgde echter 25. Lxb7+! Ka7 of Dxb7 Dxe8 +- 26.Txa6+ Pxa6 27.Dxa6+ Kb8 28.Le4! Kc7 29.Tb3 Zwart gaat mat of verliest have en goed. (3-3).

Verder lieten we onze moedige buren echter niet komen. Topscorer Jeroen Bakker voerde op vakkundige wijze een eindspel met pluspion en paard tegen slechte loper naar winst. Helaas kan ik het niet laten zien, want ik heb z’n partij niet. Jeroen is een aanwinst. Vorig seizoen moest hij er nog een beetje inkomen met 4 uit 7, nu staat de teller op 4,5 uit 5. (4-3).

Restte nog onze andere nieuwkomer en puntenmaker Jesse Bassant. Hij is op het eerste bord een waardig opvolger van Frank Wilschut die naar het derde verhuisde. Tegen Cees Volkers moest hij echter wel diep gaan en twee keer winnen, nadat hij in het middenspel z’n grote voordeel had verkwanseld.

Met 21…Tfd8 kan zwart een gezonde pion winnen. Jesse denkt het mooier te kunnen doen en speelt 21….c4? Maar nu volgt het venijnige 22.f6! En zwart kan opnieuw beginnen en dat lukte op zet 49 in een toreneindspel. (5-3)