Standvastig Vijfde

Na de ietwat teleurstellende nederlaag tegen Laren was het nu alweer tijd voor ronde 4 van de externe competitie.
Toch een beetje raar, je zit nog in de eerste helft van december en de competitie is eigenlijk ook al halverwege. In dit tempo zijn we halverwege maart klaar en wat moeten we dan competitieleider SGS?
De gevreesde gasten van stadsgenoot De Rode Loper waren vanavond onze tegenstander en de prognoses vooraf aan de bar gaven te kennen dat dit toch wel een hele zware sigaar werd om te roken… O nee, dat mag tegenwoordig niet meer, maar goed U vangt mijn drijfveer!

Als eerste was Peter van der Belt klaar. Ik kan niet anders zeggen dat hij een bereseizoen draait. Ook nu ging ie er weer dwars doorheen. In een Spaanse Marshall kwam ie met een niet na te volgen nieuwtje (Th5 waar de theorie Te1 aangeeft) hetwelk op de foto is vastgelegd!

Th5

Chris Lutz wist echter niet adequaat te reageren en kreeg vervolgens de kous op de kop.

Peter was van plan om na 19 … Dxf7 20. Dxf7 Kxf7 door te gaan met 21. Txf4 Lxf4 en met de kwal en 2 pionnen verder te gaan. Een paard of loper op e5 is hier redelijk sterk. Zwart speelde echter 19 … Kh8 en kwam er vervolgens niet meer aan te pas.

De voorsprong werd snel gevolgd door een solide remise van Gerard. En daarna duurde het een hele tijd voordat er weer gescoord werd. Youri speelde een solide potje. Won ergens een pion, bleef gegroepeerd spelen en kon het gelijke lopereindspel naar winst voeren.
Een luxe! Een weelde! Zo maar voor staan en de rest zag er eigenlijk ook niet zo slecht uit, maar ja, je moet je partijen wel tot een goed einde weten te brengen. Dies ging er tegen Seth van der Vegt in een typische KID regelmatig vanaf.

Seth en Dies

U kent dat wel. Wit fröbelt op de zwarte damevleugel, zwart gooit alles over de witte koningsvleugel en dan is het kijken wie het eerst is. Witte pionnen op a6 en b7 (jawel!) worden tegengehouden door een zwarte toren op b8 en de witte koningstelling opengereten met een offer op termijn. Peter Lombaers, gewaardeerd PK-Eener en kenner van dit soort structuren sprak de profetische woorden ‘Als Dies geen mat heeft, gaat hij verliezen’. Hetgeen gebeurde.

Ook invaller Menno hield het niet droog. De partij leek lange tijd gelijk op te gaan, tot aan het volgende moment.

Wit sloeg hier de zwarte toren en waarschijnlijk drong het hier tot Menno door dat hij zich had vergist. Immers de verste vrijpion wint!

En toen stonden we inenen weer voor! Aan bord 2 had Jan Teuben de hele partij lang minder gestaan, maar hij wist zich goed te verdedigen en kreeg misschien met deze overwinning ietsje te veel, maar daar wordt niet om gemaald.

Het resultaat van Jan Teuben even terzijde leggend, eindigde de strijd der Jannen onbeslist. Witte Jan had gedurende de avond wel steeds de overhand, maar kon niet door het stugge weerwerk van zwarte Jan heen komen.

Borden 4 en 5

Als laatste was Frank nog bezig. Zijn tegenstander Timo Können kent eigenlijk maar één opening. Het Blackmar-Diemer gambiet. En zoals iedereen weet, moet je een gambiet altijd aannemen. Frank deed dat echter niet. Nu kwam hij moeilijk te staan. Dat ligt overigens niet aan het weigeren van het gambiet, Timo is gewoonweg ook een hele goede speler! Frank moest een kwaliteit geven en in wederzijdse tijdnood werd Fort Frank vakkundig gesloopt. Einduitslag 4-4. Al met al een score waar wij zeer tevreden mee kunnen zijn. Over anderhalf maand in een nieuw jaar gaan we verder in Bussum.

Paul Keres V1802UCS De Rode Loper186644
Dies de Dreu1845Seth van der Vegt197701
Jan Teuben1859Klaas van der Horst189210
Jan Wiggerman1820Jan H. Prins1965½½
Gerard Halve1797Majnu Michaud1882½½
Frank Heinen1793Timo Können182901
Peter van den Belt1752Chris Lutz184010
Youri Gerritse1804Jos Heesen179310
Menno van der Meer1746Jacco Vermeulen175001