SGS snelschaak: “het gaat eigenlijk nergens om…”

Snelschaken… Het is net alsof je de achterflap van een boek leest en dan direct de laatste bladzijden om te weten hoe het afloopt…

Eénmaal per jaar houdt de SGS de snelschaakkampioenschappen, hoofdzakelijk om oude bekenden te ontmoeten (met de nadruk op oude). Daarvoor stuurde Paul Keres ook dit jaar weer een derde team naar Bunschoten-.

Het was moeilijk om 6 spelers bijeen te krijgen. Iedereen wilde op het 6de bord spelen. Uiteindelijk werd besloten om met 7 spelers te spelen zodat een ieder tenminste éénmaal aan het 7de bord kon plaatsnemen.

Het derde team van Paul Keres moest plaatsnemen in de allerlaatste groep. Als je dan denkt dat je een makkelijke dag krijgt dan heb je ’t mis. Een groot aantal Promotieklasseteams kruisten ons pad om nog maar te zwijgen over KNSB- (Amersfoort) en zelfs Meesterklasse- (Utrecht) teams. Toch wisten de reserves van PK zich danig te weren.

Al in de eerste ronde stuitten wij op het sterke Hoogland. Een wonder dat wij die match met 3,5-2,5 wonnen! Daarna was het KNSB team van Amersfoort (met Matthew Flohr op 1) echter te sterk (2-4) voor ons.

Match drie tegen Oud Zuylen 2. Wel handig als je ook teamleider bent. Dan kun je jezelf reserve zetten tegen je oude club. Het werd een vreedzame 3-3 zonder remises.

Daarna volgden wat meer gelijkwaardige tegenstanders zoals Rivierenland (2-4), En Passant 2 (3,5-2,5) en Woerden. Laatste partij. Jan Wiggerman haalt een tweede dame en moet nog vliegensvlug mat zetten. Dat laatste kan nog net. Jan speelt Dg2+ en zijn tegenstander claimt vlag. “Maar mat gaat voor vlag” en je ziet de Woerdenaar wit wegtrekken…. “Maar het is helemaal geen mat…” klinkt het vervolgens uit het publiek. Afijn, het wordt 2-4 i.p.v. 3-3.

Er vallen echter wel wat onverwachte puntjes richting de onzen. Zowel Roel als Klaas als ikzelf treffen tegenstanders die zo aardig zijn om onreglementaire zetten uit te proberen. Jan van Eck wint zelfs een partij door met een omgekeerde toren mat te zetten.

In de slotronden beginnen we ineens te jojoën. Na een onverwachts grote overwinning op Rivierenland 2 (5-1) worden wij op tafel 2 met dezelfde cijfers afgedroogd door Zeist. Dat werpt ons ineens terug tot de één na laatste tafel waar wij afsloten met een 4-2 overwinning tegen BSG 2.

De individuele scores:
1. Kees 3,5 uit 8
2. Klaas 3 uit 8
3. Jan Wig 3,5 uit 8
4. Ronald 4,5 uit 8
5. Roel 3 uit 7
6. Jan Eck 4,5 uit 7
7. Oscar 4 uit 8