Eindhoven te sterk voor Paul Keres 2

Op 21 september opende Paul Keres 2 de competitie tegen Eindhoven 1. Eindhoven was een aantal jaren geleden de absolute angstgegner van ons eigen eerste, maar ze zijn afgezakt naar de tweede klasse, waar ze favoriet zijn voor de titel. Tegen ons gepromoveerde team brachten ze gemiddeld zo’n 200 ratingspunten per bord extra mee.

Geen heldhaftig David-tegen-Goliathverhaal deze keer: we verloren gewoon regelmatig met 5.5-2.5. Helaas heb ik te weinig van de andere partijen gezien om een zinnig verslag te kunnen schrijven. Een paar opmerkingen:

– Jan Jaap speelde een van de talloze Keres-varianten. Zijn tegenstander Bas van de Plassche bouwde zonder rare dingen te doen een gezonde stelling op en kreeg een overwicht. Jan Jaap offerde een kwaliteit en leek aardige remisekansen te krijgen, maar een plotselinge dameruil maakte er een eind aan.

– Wim won van FM Luuk van Kooten. Bravo! Ik heb geen idee wat er in deze partij gebeurd is.

– Elmer werd grondig geplet. Misschien heeft hij moeite met het nieuwe speeltempo, dat voor wat minder adrenaline zorgt bij gebrek aan afschuwelijke tijdnoodfases.

– Ikzelf werd op het laatste moment naar borde 4 verhuisd, waar ik de tegenstander ontmoette die ik op bord 8 verwacht had. Niettemin verprutste ik de opening en moest ik (met wit) alle zeilen bijzetten om een directe nederlaag te voorkomen. Gelukkig gaf hij zomaar een pion terug, waarna een tactisch behoorlijk slordige fase volgde die op de een of andere manier in een vrijwel gelijk toreneindspel eindigde. Ik baarde vervolgens enig opzien door af te wikkelen naar een stelling waarin ik twee pionnen achter stond, maar waarvan ik wist dat die remise was. Een zet of veertig later gaf mijn tegenstander dat ook toe.

– Colijn verloor van Frans Kuijpers. Ook hij werd grondig geplet.

– Erik Oosterom zette zijn rentree kracht bij met een glansrijke overwinning. Ik herinner mij dat zijn c-pion heldhaftige dingen deed. Verder geen idee.

– Mark Uildriks verloor. Geen idee waarom.

– Evert viel op het laatste moment in. Hij overleefde de opening goed, maar speelde daarna te traag en werd opgerold.

(Spelers over wiens partij ik onzin heb beweerd, wordt verzocht aanvullende informatie te verstrekken. )

Al met al is 2.5 punt niet eens zo gek. De volgende wedstrijd tegen Voerendaal is veel belangrijker. We spelen natuurlijk uit…