Doorn-Driebergen doet het vijfde de das om

Op 10 december speelde PK 5 thuis tegen Doorn-Driebergen 1. In het team van DD1 speelden twee oud-leden van schaakvereniging Het Kromme Paard in Bunnik; oud-voorzitter Wim de Boer en Jan van Ruler. In PK 5 zitten toevallig ook twee voormalige Bunnik-schakers: Frank Heinen en Jeroen Bollaart. Enkele jaren geleden is Het Kromme Paard helaas opgeheven in verband met een te laag ledenaantal. Dit weerzien van oude clubgenoten leek hun concentratie flink te verstoren, de oud-KP'ers behaalden een half punt uit vier.
 
Youri (bord 2) was als eerste klaar. Hij speelde de Franse ruilvariant waarin niet alleen de e-pionnen maar ook vrijwel alle stukken in rap tempo werden afgeruild. Vervolgens kreeg Jan (b. 6) een remise aanbod in een toreneindspel met een pion minder. Na overleg met de teamleider, nam hij het aanbod aan. Ik heb uit 'Chess For Tigers' van Simon Webb geleerd dat je in een team wedstrijd veel remises mag maken, mits je maar één partij meer wint dan de tegenstander. Ik (b. 1) leek zelf na een moeizame opening en middenspel in een redelijk eindspel terecht te komen en had ook beter voor de remise kunnen gaan maar ik wilde de boel toch forceren (we hadden immers één overwinning nodig…), dacht een leuke combinatie uit te voeren, maar verstapte me. Na een paard-offer, viel ik met m'n dame op f5 twee torens aan: op h3 en b1. Die konden elkaar niet dekken maar met het eenvoudig De2-f1 dekte de witte dame beide torens: stuk achter en einde partij. Mitchel (b. 3) leek een vergelijkbare black-out te hebben toen hij na het spectaculair ogende Pe6-c5 snel moest opgeven vanwege Db3xf7+. Peter (b. 4) zorgde voor onze enige winstpartij, Frank (b. 5) vocht door tot het einde maar met een koning kon hij tegen koning+pion toch echt niet verder komen dan remise. Onze hoop was toen gevestigd op de laatste borden die er toch lange tijd goed uitzagen maar helaas moesten we daar nog eens twee nullen incasseren: 2,5-5,5 was de eindstand.

 Paul Keres 5  Doorn Driebergen 1

2½-5½ 

 Jeroen Bollaart  (z)  Legemaat 

0-1 

 Youri Gerritse  de Groot

½-½ 

 Mitchel Wallace   Hoevers

0-1

 Peter van den Belt  de Boer

1-0

 Frank Heinen van Vuurde

 ½-½

 Jan de Jonge  van Ruler

½-½

 Menno van der Meer  Stomphorst

 0-1

 Alex Veltman  Esmeijer

0-1