Een Utrechts kwartiertje

Afgelopen zondag was er weer teambattle. Je weet wel, twee uur gezellig snelschaken in teamverband. In de Zoom komt Tante Kees voorbij, Harry laat titelhouders glippen en op het einde zijn we tweede of derde. Leuk, maar even monotoon als deze hele lockdown.

Maar zondag ging het anders! Dat grote jongens als Hugo, Jan, Peter, Niels en Jan Willem er niet bij waren deed wat wenkbrauwen fronsen. Het was de verjaardag van de X-man, zouden ze op de Vondellaan aan de nootjes zitten? Maar goed, we hebben het vaker met de tweede keus gedaan. Toen de vorm er niet bleek te zijn en we halverwege 9e stonden brak er toch wat paniek uit. Uw verslaggever slaakte een noodkreet in de PK1-app, iedereen schoof zijn biertje aan de kant en het werd stil in de Zoom. We wilden geen historische degradatie meemaken.

Zo ver kwam het gelukkig niet. Ergens na de avondklok kwamen Peter en Niels erbij, er werden wat meer goede stellingen gewonnen en zo eindigden we toch nog ruim boven de degradatiestreep. Laten we het een Utrechts kwartiertje noemen.
Maar er was nog een andere factor! In de Zoom kwam twee keer voorbij dat er van X-je gewonnen was. Was Xander er dan toch bij? Jarige mensen delen cadeautjes uit, en die hebben we braaf uitgepakt:

Verder liep niet iedereen te krukken. John werd weer eens topscoorder. Deze partij is leerzaam voor de vele 1. b3-spelers (we kunnen er een team mee vullen) bij Paul Keres:

Ik haalde de tweede score en werd daarvoor bejubeld in de Zoom, maar in werkelijkheid liep het van geen meter. Een ‘rot maar vlot’-tactiek is dan aangewezen: veel en snel spelen, en hopen dan de boel de goede kant opvalt. Zoals dit vermakelijke potje, waar wit na vele avonturen de remise moet pakken:

Tenslotte verloren zoon LDBoutens, die de derde score binnenharkte. Dat deed hij vooral op het einde, op zijn bekende ambachtelijke manier. Zie bijvoorbeeld hier hoe hij een pionneneindspel binnentikt:

Zondag de volgende editie (en vanavond nog een XXL-versie daarvan). Xander is dan niet jarig, dus we rekenen op een stevig team!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.