Floor schaakt Door #22: Terugblikken op Tata Steel Chess 2021

Floor schaakt door

Het is me niet ontgaan. Dat Jorden van Foreest het toernooi gewonnen heeft.

Vooraf bezon ik me op een originele invalshoek. Ervan uitgaande dat schakers die mijn rubriek lezen liefhebbers zijn die al via allerlei kanalen het nodige meekrijgen van de de toppers en hun partijen dacht ik eraan om, als “de waan van de dag” verstomd zou zijn, het eens een keer van de andere kant te bekijken. En de partijen van de rodelantaarndrager nader te beschouwen. Van behoorlijk niveau nog altijd met daarbij leerzame fouten gegarandeerd. Donchenko, want op het laatste moment invalkracht en dus onvoorbereid en ook nog eens toegerust met een van de laagste ratings leek me een belangrijk gegadigde. En zo is ook uitgekomen.
Maar dan.. Jorden heeft deze opzet lelijk gefrustreerd door het toernooi, against all odds, op zijn naam te schrijven. Hij eist mijn aandacht op.

Maar ook Anish Giri. Voor mij is hij de gedeelde winnaar. Wat een onzalig plan toch om een snelschaakbarrage te spelen. Met ten laatste ontsierend gooi- en smijtwerk. Dit eerbiedwaardige toernooi verdiende een mooier einde. Waarom eigenlijk is het concept waarin gelijk eindigende spelers tot gedeeld winnaar werden uitgeroepen eigenlijk losgelaten?

Jorden heeft tenslotte kunnen winnen omdat Anish zijn vele kansen in zijn voorlaatste partij tegen Firzouzja niet wist waar te nemen, kun je stellen. Bij winst was hij een punt losgekomen van de rest van het veld en had de remise die hij nu in de laatse ronde maakte tegen Anton volstaan voor toernooiwinst.

Ik wou daarom aftrappen met deze partij en vervolgens met een aantal updates komen met overig analysewerk. Ik serveer alvast drie diagrammen uit :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.