Het eerste OKU (2): de open groep

Ik weet natuurlijk niet hoe laat je dit leest, maar zelf zag ik dit potje bij het ontbijt. En het was smullen: een vlotte partij van ons grootste erelid tegen onze grootste kampioen!

 

En nee, dit is geen recente partij. Het betreft de 5e ronde van het OKU 1974, en dan de open groep. In de vorige aflevering lazen we over de (eenmalige?) invitatiegroep, dit keer de rondebulletins van de open groep. Die bevatten naast tekst ook een hoop tussenstanden; ik heb ervan afgezien die over te tikken. Wel zitten er leuke partijen tussen!

Het clubblad van de organiserende vereniging.

Verslag van de eerste ronde
Het toernooi heeft dit jaar niet minder dan 56 deelnemers, hetgeen een verdubbeling t.o.v. het vorig jaar betekent. In de eerste ronde werd er meteen al fel gestreden; slechts zes remises. Interessant waren vooral de partijen van Perrenet, Van Heck en Van Breukelen. De laatste had met het Scandinavisch een goede dag tegen Lugthard. Utstud-kanshebbers zoals W. v. Veen, Kees Vreeken en Chris Boelens verloren verrassend. Gezien het grote enthousiasme, verwachten we geen enkele uitvaller tussentijds. Hieronder de partij tussen Van Heck en v/d Tuuk (Tuuk met wit):

 

Jaap, 3 jaar later.

Verslag van de tweede ronde
Ook in deze tweede ronde vielen maar weinig remises: tekenend ofwel voor de grote inzet ofwel voor slecht verdedigen van de spelers. We houden het natuurlijk op het eerste. Van Veen, toch een van de kanshebbers, incasseerde zijn tweede verliespunt en lijkt geen hoge ogen meer te kunnen gooien in dit toernooi. Beter deed o.a. Van Heck het die nu ook won en wel van Van de Peut, van wie Van Veen in de eerste ronde verloren had. Ook Rosmüller kan tevreden op 2 winstpartijen terugkijken. Valstar hield met zwart keurig Zwetsloot op remise. Thomassen wilde graag vermeld zien dat hij het 40 zetten vol heeft gehouden tegen H. van Kleef, die nu ook 2 punten heeft.

 

Wout in 1982.

Verslag van de derde ronde
Er begint reeds enige tekening in het wedstrijdverloop te komen na deze derde ronde, die wederom weinig remises (vier) te zien gaf. Nog maar een klein aantal spelers heeft een score van 100%. W. van Veen boekte zijn eerste winst, Van Breukelen daarentegen liet zich door Monté mat zetten. Aardige bijkomstigheid in dit verband is dat Monté ongeveer 50 minuten nadacht over een volgens Van Breukelen niet al te beste zet! Lugthart speelt tot nu toe onder zijn niveau: hij verloor voor de derde achtereenvolgende keer. Valstar kon Hortensius, die twee verbonden vrijpionnen op de zevende rij had, nog net remise afdwingen door matdreigingen van zijn toren (zie partij). Van Lent tenslotte is al twee maal niet op komen dagen. Er zij nog vermeld dat dankzij de voortreffelijke wedstrijdleiding de organisatie van het toernooi tot nu toe gesmeerd verloopt.

 

Een jonge Gijs van Breukelen (bron ARVES).

Verslag van de vierde ronde
Of vermoeidheidverschijnselen daarbij een rol speelden, is niet zeker, wel dat Rosmüller met wit van Van Heck verloor (zie partij). M. v.d. Vegt beging in een stelling die geheid remise was een onnauwkeurigheid en verloor van De Jongh. R. v.d. Veen, die al driemaal in gewonnen stelling verloren had, kwam nu ook beter te staan. Alle hens aan dek dus!! De verassing was dat hij ondanks een gewonnen stelling won van Terheyden. Morgen is het rustdag; kans voor iedereen om te voorkomen overschaakt te raken. Een ieder wordt aangeraden niet meer aan schaken te denken maar bijvoorbeeld aan de wedstrijd Feijenoord – FC Twente.

 

Verslag van de vijfde ronde
Feijenoord is kampioen! Wie het in dit toernooi wordt is nog een geheel open vraag. H.v.Kleef en Verhoef, de koplopers, speelden in deze ronde namelijk remise en hebben nu elk een score van 4½ uit 5. Bij dit leidende tweetal voegde zich vandaag Monté, die van Korvinus won. Van Heck, tot nu toe verrassend goed bijblijvend, moest deze avond afhaken, hij verloor van Rentes, die nu op 4 staat. Drager van de rode lantaarn Te Kaath had vrij, en behaalde zo reglementair zijn eerste winstpunt. Spelbrink, gesteund door zijn op de psychologische momenten grommende hond, won moeiteloos van De Jongh. Met nog 2 ronden voor de boeg kunnen we een uitermate boeiende slotfase tegemoet zien.

Het nevenprogramma.

Verslag van de zesde ronde
De voorlaatste ronde leverde een opmerkelijk aantal spannende en interessante partijen op. Verhoef won in een zeer geladen partij van Rentes en heeft als enige met 5½ punt de beste vooruitzichten op het kampioenschap. Maar ook vele anderen kunnen het toernooi nog op hun naam brengen, zoals Van Kleef, Monté en Perrenet (allen 5 punten). Tenslotte hebben Korvinus, Disselhof en H.v.Beek met elk 4½ punt nog een theoretische kans op de titel. Korvinus won een zeer lastig eindspel van dame tegen toren, paard en loper van Leopold. En H.v.Beek bezorgde Rosmüller een 0. In de onderste regionen boekte Terheyden zijn eerste winst ten koste van G.v.d.Vegt.

 

Het levenswerk van Peter Monté (zie ook http://paulkeres.nl/?page_id=5345).

Verslag van de zevende en laatste ronde
Koploper Verhoef stond in de laatste ronde voor een echte vuurproef. In een typische gecompliceerde en explosieve Verhoef-partij verdedigde de tweedebordspeler van Den Haag zich koeltjes. Voor Verhoef betekende het de enige nederlaag, maar toch een – evenals vorig jaar – uitstekend toernooi. Helaas was er geen schrale troost. Korvinus wierp hem via winst op Disselhof net buiten de prijzen. Monté werd aldus winnaar met zes punten. Gedeeld weliswaar met Perrenet, die Van Kleef uitschakelde, maar de weerstandspunten beslisten ruim in Monté’s voordeel. De drie prijswinnaars ontvingen resp. ƒ 50.-, ƒ 30.- en ƒ 20.-. Monté als winnaar tevens de nieuwe OKU-bokaal, een wisselprijs. Tijdens de prijsuitreiking die door Gerrit Slotboom werd verricht waren er kado’s voor de barmeisjes Hetty Jongepier en Yolanda Krijgsman, de wedstrijdleiders Gerrit van den Heuvel en Frits Loois en organisator Kees Vreeken. Deze ontving ook de door Peter den Ouden beschikbaar gestelde schoonheidsprijs voor zijn partij tegen Van der Tuuk (5e ronde). Nepteu en Schwarts ontvingen beiden een partij voor de curieuste remise. Als aardigheidje was er een fles wijn voor no. 15 (Bottenberg), 30 (Lugthart) en 45 (Van der Weijden). De traditionele poedelprijs was voor Daan van Beek, omdat G. van der Vegt en Braams het tijdens de laatste ronde lieten afweten.
Uit publicitair oogpunt was het voor Utstud een geslaagd toernooi. Van Lent, Avakian en Bij de Vaate meldden zich als lid aan, terwijl winnaar Monté na de prijsuitreiking hetzelfde toezegde. Hij heeft recht op een plaats in het eerste tiental van Utstud.

De eindstand (pagina 1)

De eindstand (pagina 2).

Alle partijen:

 

5 thoughts on “Het eerste OKU (2): de open groep

  1. Ook in terugblikken gun ik Kees zijn schoonheidsprijs van harte maar het stukoffer was al jaren platte ttheorie.Openingskennis was en is nooit mijn sterkste punt geweest.Ook weer leuk om mijn enige verliespartijen te publiceren,iets wat me hele schaakleven al overkomt.Je zou het met enige fantasie als compliment kunnen opvatten.

  2. En de verliespartij tegen Sjef van Heck is zo mooi dat ie twee keer wordt vermeld. Fijne feature is dat je de partij in het verslag op de site zelf kunt naspelen. Bij de weg, Volgens mij staat zwart in de partij Korvinus Perrenet gewonnen na 25 Pd3.

  3. Inderdaad toonden de bulletins alleen verliespartijen van Jaap. Kennelijk was de redactie in de (terechte) veronderstelling dat dit een zeldzaam fenomeen zou worden.

    Aan het einde staan alle partijen nog een keer, met Tuuk – Heck als de eerste partij die getoond wordt. Het zit Jaap ook niet mee.

  4. Heb in de loop der jaren aardig wat schoonheidsprijzen bijeengegaard.Ik zeg verder niks!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.