Floor schaakt Door #21: De finale Aronian vs Radjabov

Floor schaakt door

In de halve finales won Radjabov met veel moeite van Dubov en was Aronian Vachier-Lagrave de baas. De verliezers speelden in de troostfinale en dat werd een boeiend gevecht waarin de laatstgenoemde aan het langste eind trok. De partijen uit de halve finale en troostfinale komen wellicht in enige vorm nog wel een keer aan bod maar voor nu heb ik me geconcentreerd op de finale.

Het was een uitputtingsslag. Ik begrijp dan ook niet waarom er niet af en toe een rustdag kan worden ingelast. Toch tenminste tussen de halve finale en finale zou ik zeggen. Het zou het spel vast ten goede komen. De matchstrategie van Radjabov was naar de barrage te streven. Hij was zeer onder de indruk van het spel van zijn tegenstander en meende kennelijk dat daar zijn beste kansen lagen. Aronian was in de finale kennelijk aan het eind van zijn Latijn. Een paar goede kansen werden niet waargenomen. En verder bezondigde hij zich aan een aloude fout. Te veel druistige pionzetten die zijn stelling alleen maar kwaad deden.

Radjabov maakte het gehele toernooi een goede, solide indruk. We hebben een verdiende winnaar. De bijgevoegde video is deze keer van onze schaakvrienden van ChessBase India. Radjabov en Giri, die onderling ook weer bevriend zijn, zijn daar graag geziene gasten. Het werd dan ook een klein feestje toen “Radja” de overwinnning had binnengesleept. Het aardige is dat hij het interview direct na afloop geeft en nog vol van emotie zijn ervaringen weergeeft en zijn licht laat schijnen op wat partijen uit de match. Toen de spanning wel heel groot was veroorloofde hij zich een ander drankje dan de eeuwige thee maar hij verklapt niet wat.

Hieronder enkele interessante stellingen uit de partijen en daaronder de volledige partijen met analyses in de viewer. Veel plezier!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.