50 jaar geleden: het 2e Universitaire Schaakkampioenschap van Utrecht (2)

Eerder publiceerden we het eerste deel van de rondebulletins van het 2e Universitaire Schaakkampioenschap van Utrecht anno 1971. Met huidige leden Kees en Anton op het vinkentouw (2 uit 3) was er nog niets beslist. We gaan verder met ronde 4 en 5, waarin de zaken duidelijker worden.

4de ronde. Bij het ingaan van deze ronde waren er nog vele kanshebbers, waarbij eventuele verliezers het wel heel moeilijk zullen krijgen om heraansluiting bij de top te krijgen. De spetters vlogen dan ook weer in het rond. Het vreugdegehuil van de overwinnaar en het gejammer van de verliezer was dan ook herhaaldelijk niet van de lucht. Om te beginnen bij Loman – Knol: Knol won, waardoor Loman praktisch is uitgeschakeld voor de titel. Knol kreeg sterke aanval voor zijn in de opening geofferde pion: 1. f4, e5 2. fe5:, d6 3. ed6:, Ld6: etc. Verder wees Van Riel met wit Rosmüller terug doordat deze de opening apeslecht had gespeeld.

Bottenberg wist Jongepier in toom te houden in een soort symmetrische Stonewall-opstelling. Al met al blijft ook Bottenberg met 3 punt een serieuze kandidaat. Gijs van Breukelen strafte een te optimistische offerpartij van Cees Vreeken af en is hiermee trotse lijstaanvoerder. Caljé won eenvoudig en snel van Buijs en Aalbers won zeer goed en enigszins verrassend van Disselhof, die het hierdoor ook zeer moeilijk gaat krijgen, terwijl Aalbers goed blijft meedraaien. Tenslotte won Spelbrink van Evers waardoor niemand meer op 0 punt staat.

De stand na 4 ronden is: 1. Van Breukelen 3½ punt, 2. Van Riel, Bottenberg 3 punt, 4, 5 en 6: Jongepier, Knol en Aalbers 2½ punt, 7, 8 en 9: Caljé, Vreeken en Rosmüller 2 punt, e.v. Disselhof, Loman, Spelbrink, Donker, Evers, Buijs en Duiverman.

 

5de ronde. Van Breukelen – Van Riel was een Spanjaard waarin Van Riel de betere kansen had, zeker nadat Gijs een pion had weggegeven (geofferd?). Dat Gijs er desondanks met het bekende blauwe remise-oog afkwam had hij te danken aan het feit dat Bas in de slotfase enige forse bokken schoot. Bottenberg – Aalbers werd vooruit gespeeld en in de volgende stelling afgebroken:

 

Door deze overwinning kwam Bottenberg naast Gijs van Breukelen op de 1ste plaats. Jongepier en Knol vochten voor hun laatste kans. Knol had daar aanvankelijk weinig zin in gezien zijn vroege remiseaanbod hetgeen door Pieter werd geweigerd. Pieter kwam steeds dangereuzer te staan, Dik evenredig steeds beter met slechts zorgen over de tijd: voor zijn laatste 18 zetten had hij weinig meer dan een minuut over. Hij wist zich hier goed uit te redden, ontfutselde Pieter een toren, en won.

Vreeken verloor al na 6 zetten in het Grünfeld-Indisch tegen Caljé een pion: 1. d4 Pf6 2. c4 g6 3. Pc3 d5 4. Pf3 Lg7 5. Lg5 h6?? 6. Lf6: gevolgd door 7. Pd5:. Cees kreeg hierna nog wel enige druk op de stelling van Tom maar wist de partij toch niet te redden. Rosmüller – Disselhof werd uitgevochten in 6 vluggertjes en in het voordeel van Anton beslist: 3½ – 2½. Loman won vrij snel en regelmatig van Duiverman. Spelbrink – Donker verliep veel minder regelmatig. Donker kreeg aanvankelijk een veelbelovende aanvalsstelling maar hij offerde niet correct waardoor Spelbrink de partij wat fortuinlijk kon winnen. Buijs won van Evers waardoor deze op de laatste plaats van de ranglijst terechtkwam. Uitslagen 5de ronde: Van Breukelen – Van Riel ½-½, Bottenberg – Aalbers 1-0, Jongepier – Knol 0-1, Caljé – Vreeken 1-0, Rosmüller – Disselhof 1-0, Loman – Duiverman 1-0, Donker – Spelbrink 0-1, Evers – Buijs 0-1.

Tot zover het bulletin. Uit de zesde ronde alvast een partij die in de bulletins elders is verdwaald; de ontknoping van het toernooi volgt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.