Floor schaakt Door #20: De kwartfinales Airthings Masters (update)

Floor schaakt door
Update 01-01-2021:

Tweede matchdag (30-12-2020) kwartfinales Airthings Masters. Zie hieronder (onder “==einde update==”) het eerdere bericht met het verslag van de eerste matchdag kwartfinales en algemene informatie over dit toernooi.

 

Intussen

  • heeft Dubov de met zichzelf worstelende wereldkampioen uit het toernooi geknikkerd.
  • had Aronian het verder niet moeilijk meer met Nakamura die ook al onder zijn kunnen speelde.
  • won MvL van So en Radjabov van Nepomniachtchi in een spannende barrage, beiden door in de Armageddon partij als zwartspeler remise te maken.

In de viewer zijn alle partijen te vinden. De partijen uit de barrages, de laatste in de viewer, heb ik niet geanalyseerd.

Deze keer heb ik ook een video toegevoegd. Voor wie van spanning en sensatie houdt, zoals het merendeel van de schakers, zijn de barragepartijen aanbevolen. Op 3:17:50 is er een interview met Dubov. Dit is de link naar de video: https://youtu.be/EmVuLy08Y4k

Persoonlijk ben ik vandaag uitgeweken naar de stream van Russische schaakvriend Shipov, gemakkelijk te bereiken via Lichess. Ik versta er nagenoeg niets van maar het is mij best als ik de zetten in een prettig tempo voorbij zie trekken en wie weet pik ik wat woorden op van deze mooie taal. Dit omdat ik het stemgeluid van één van de commentatoren niet langer kan verdragen. Wie dat is laat zich niet eens gemakkelijk raden.
Verder valt mij op dat er veel ontsierende blunders worden gemaakt. Waart er nu ook al een blundervirus rond? Als het toernooi achter de rug is wil ik nog met een nieuwe aflevering komen om halve finales en finale te belichten.

Rest mij al mijn geliefde lezers een mooi jaar te wensen waarin we we weer lekker aan het hout kunnen zitten.

Ziehier de viewer met de partijen van de tweede matchdag. Veel plezier.

 

==einde update==

Er is weer een online event gaande waar veel wereldtoppers aan meedoen. De helft is reeds in de voorondes uitgeschakeld waaronder Giri. Daarin onder andere een interessant toreneindspel tussen Grischuk en Vachier-Lagrave, uiteindelijk gewonnen door laatstgenoemde, waar ik nog wel op terug zal komen. Vandaag dan de eerste speeldag van de kwartfinales. Morgen de tweede en bij gelijk eindigen Armageddon uiteindelijk. Zie hier wat info over het toernooi.

World Chess Champion Magnus Carlsen tops the field for the Airthings Masters, the 2nd stage of the Champions Chess Tour. The 12-player event will be played online on chess24 from December 26th to January 3rd and, as the first Major of the tour, features a $200,000 prize fund with $60,000 for 1st place. The winner also qualifies directly to the Grand Final in September 2021. The tournament starts with a 3-day preliminary stage where the players play each other once before the top 8 go forward to a knockout. The time control is 15 minutes for all moves, with a 10-second increment from move 1. No draw offers are allowed before move 40. Official website: https://championschesstour.com/

Ik vertrouw erop dat zij die van de hoed en de rand willen weten hun weg op internet wel weten te vinden voor alle standen en uitslagen. In de viewer staan alle zestien partijen zoals vandaag gespeeld. Hieruit kan de lezer dan zelf wel opmaken hoe de matches zijn verlopen. Op tien ervan heb ik enig licht geworpen. Met enig klikken wordt vanzelf wel duidelijk welke partijen dat zijn. Het leek me zo het aardigst, voor een zo volledig mogelijk beeld.

Ach, laat ik het toch maar even in het kort samenvatten.

  • In Carlsen vs Dubov is het 2-2 geworden. Onze wereldkampioen heeft het maar moeilijk met “ the new kid on the block”. Op camera valt me op dat er zo langzamerhand wel enige tekening in het gelaat begint te komen. Nu, ja, hij is ook geen twintig meer.
  • In So tegen MvL zien we de Fransman winnen , waarbij twee lelijke blunders met wit van So in een Najdorf, dat ken ik niet van hem.
  • In Radjabov vs Nepomniachtchi heeft Radja het beste van het spel. Maar hij weet een paar keer niet af te drukken: 2-2.
  • In Aronian vs Nakamura gaat Aronian aan de leiding.

Zie de viewer voor de partijen. Veel plezier.

 

PS: waarde lezer, vergeef mij slordigheden en eventuele fouten, het was maar kort dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.