John’s eindspelrubriek 2: de antwoorden

Dit is de slotstelling van de studie van Djaja. Wit doet nog één zet en het is remise! Welke zet speelt wit? Deze stelling heeft al vele grootmeesters flinke hoofdbrekens opgeleverd. Zo schrijft Donner in De Koning: “Op deze stelling hebben Keres, de beide Byrne’s, Lothar Schmid, Bisguier en ik gezamenlijk meer dan een half uur zitten turen. Wij vonden het niet”.

Later, in 2009 tijdens het Chess960 wereldkampioenschap, heeft Frederic Friedel, de Chessbase-baas, deze stelling laten zien aan een aantal topgrootmeesters, waaronder Sargissian, Najer, Fridman, Navara, Gashimov, Bologan, Sokolov, Mamedjarov. Niemand gaf het goede antwoord!

Alleen Lev Aronian wist het antwoord, “maar ik heb Donner’s boek gelezen”. Ook Gary Kasparov vond de oplossing. In slechts een paar minuten, “maar dat kwam vanwege de grote hint die je gaf”. Zijn verklaring: “als zelfs computers moeite hebben met deze open stelling, dan is er maar één mogelijkheid: eeuwig schaak! Als je dat weet, is het niet moeilijk meer”.

En nu was ik zo gemeen om jullie de hele studie te geven. Ik was benieuwd hoe ver jullie kwamen. Maar niemand kon het antwoord vinden. Helaas blijkt er een alternatieve oplossing in te zitten door af te wikkelen naar een eindspel dame tegen toren plus vrijpionnen, wat ook remise is. Twee oplossers hadden dit alternatief wel gevonden. Blijft de vraag over: Hoe maakt wit remise in bovenstaande stelling? Hieronder staat het antwoord, maar wil je zelf nog even kijken, dan moet je daar nog even niet kijken.

De oplossingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.