Spelen als Tal: enkele fragmenten

Afgelopen donderdag was er weer een masterclass: Peter legde uit hoe je kunt spelen als Michael Tal. Uiteraard volgde er daarna een snelschaaktoernooi. Ik was zelf verhinderd om mee te spelen, maar was wel benieuwd of dit de deelnemers had geïnspireerd. Ga je na een Tal-masterclass vooral hakken? Een kleine steekproef wijst uit dat er best wel als Tal werd gespeeld: veel offers die door een computer weerlegd zouden worden, maar de mens in de fout laten gaan.

Zo bleek in ronde 3 John goed te hebben opgelet. Een enthousiaste zwarte aanval lijkt in dameverlies te resulteren, maar er blijft iets over uit een andere masterclass van Peter: dame tegen toren, loper en paard,

Peter kreeg wel meer offers om zijn oren. Die van Victor in ronde 2 was misschien wat te vrolijk:

Ook Tom bleek een snelle leerling. De echte Tal heeft heel wat Caro-Kanns ontmanteld, en Tom doet hem na. Zwart had zich taaier kunnen verdedigen, maar dat bewaren we voor een Karpov-masterclass.

Niels vindt zichzelf soms een saaie speler. Maar Tal inspireert iedereen: hier hakt hij door de stelling van Arend heen.

Gerben en Rolf hebben zo’n masterclass helemaal niet nodig. In de stelling hieronder is wit eigenlijk iets te ver gegaan, maar Rolf vindt het zijn beurt om iets te offeren. Maar je kunt ook overdrijven.

Het leuke van de digitale clubavond is dat je mensen van lang gelêe ziet. Zo waren oud-clubkampioenen Bart en Frans er allebei bij, die laatste ook in de Zoom. Voor de millennials: Bart en Frans zaten begin deze eeuw aan bord 1 en 2 van PK1. Hun onderlinge werd een stevig gevecht, met een charmante slotzet:

Bart bewaarde zijn beste zetten voor de laatste ronde: overtuigende winst op de voorzitter. Een partij met enige symmetrie: zowel wit als zwart moet op enig moment een vrijpion blokkeren met een loper.

Je kunt leren van masterclasses, maar ook van de PK-Academy die maandag weer gestart is. De hoofddocent was trots op de vorderingen van Lennart: in een stevige partij haalde hij een plusremise tegen Jan Willem. Een interessant midden/eindspel:

En dan meteen nog maar een remise van Jan Willem. Een stevig gevecht met De Breuk:

Misschien is de PK-Academy ook wel iets voor Lorenz. Al mag hij de beginlessen wel overslaan, gezien het volgende zonnige potje:

Het toernooi werd uiteindelijk door Frans gewonnen (klik hier voor de eindstand)! Daarom nog iets leuks van hem. Ik zie trouwens dat ik Niels goed heb opgeleid: je moet verliezen van mensen waarvan je wil dat ze terugkomen ;).

Het was weer mooi. Wie nog niet uitgehakt is: vanavond is de Teambattle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.