John’s eindspelrubriek: Hints bij tweede artikel

Onlangs plaatste ik de tweede aflevering van mijn eindspelrubriek op deze website met daarin een aantal uitdagende opgaven. Zoals gezegd zou ik een aantal hints geven.

Om te beginnen een paar algemene hints. In plaats van alleen proberen op te lossen, kan je de opgaven ook samen oplossen. Nodig iemand uit en ga samen kijken naar de opgaven. Het is een stuk gezelliger en samen zie je veel meer ideeën en mogelijkheden om de oplossing te vinden. Zo hebben David en Niels al eens een avond samen zitten puzzelen.

Daarmee kom ik meteen op de tweede hint. Je moet natuurlijk wel de oplossingen insturen. Anders telt het niet natuurlijk. Ik weet dat het geen makkelijke opgaven zijn, maar daarmee wordt het trotse gevoel als je ze wel oplost, alleen maar groter. Om je een duwtje in de goede richting te geven volgen nu een paar hints per studie.

Remise

Bij de studie van Djaja staat dat wit remise moet behalen. Laten we eerst eens naar de stelling kijken. Wit staat een kwaliteit achter en zijn vrijpionnen zijn geblokkeerd. Aan de andere kant kan de zwarte pion op a3 niet meer gestopt worden. Toch wordt het remise. Hoe bereik je een remise? Dat kan door een theoretische remisestelling te bereiken, bijvoorbeeld een geblokkeerde randpion met een loper van de verkeerde kleur. Gezien de stelling op het bord, zal dit niet de oplossing zijn. Je kan ook proberen een patstelling te bereiken. Dat zit er hier ook niet in. Dus blijft optie 3 over, eeuwig schaak. De vraag is nu waar de verschillende stukken van wit en van zwart moeten komen te staan, zodat dit bereikt kan worden. Dat ga ik hier niet verklappen, maar dat laat ik aan jullie over.

Wel is er een alternatieve oplossing mogelijk, gevonden door David en Niels. Het eindspel na 1.Pf5+ Kd8 2.Pxd4 a2 3.Tb7 (3.Pc2 Tb2 wint wel voor zwart) 3…a1D 4.Txb6 Dxd4 5.a7 is ook remise. Stockfish is het eens met deze conclusie. In 1967 waren er echter nog geen engines en was dit nog niet bekend. Voor de originele oplossing is de vraag hoe wit remise bereikt na 1.Pf5+ Kd8 2.Ta8+. Daarmee heb je al meteen de eerste anderhalve zet van de oplossing cadeau gekregen. De rest van de oplossing mag je zelf uitvogelen.

Smyslov


Vasili Smyslov is vooral bekend als de zevende wereldkampioen. Maar hij heeft ook verschillende eindspelstudies gecomponeerd. Het mooie van zijn studies is dat er altijd meerdere dingen op het bord gebeuren. Zo ook hier. Met de nodige paardenkracht kan wit de twee pionnen op de damevleugel onder controle houden en dan kan de vrije g-pion de winst brengen. Maar nog wel even oppassen voor een patval.

De moeder aller zetten (Mitrofanov)

De kenner die de naam Mitrofanov hoort, zal direct pavloviaans reageren met “6.Dg5!!!” Inderdaad, een buitenaardse zet. Laten we eens naar deze stelling kijken.

Wit wint, maar hoe dan? Laten we eens een paar varianten bekijken:
a. 6.Ka4 Qd1+ 7.Qb3 Qa1+ 8.Kb5 Qe5+ 9.Ka6 Qa1+
b. 6.Kb4 Qh4+ 7.Kb5 Qh5+ 8.Kc4 Qe2+ 9.Kb4 Qb2+
c. 6.Ka6 Qe2+ 7.Ka5 Qe5+ 8.Ka4 Qd4+ 9.Kb5 Qe5+

Alle varianten eindigen in remise. Echter, wit wint met het even prachtige als onmenselijke 6.Dg5+!! De dame wordt gelokt naar een zwart veld en na 6…Dxg5+ 7.Ka6 heeft zwart geen schaak meer. Het bord is te klein, 7…Dg0+ is tenslotte niet mogelijk. Na 7…Lxa7 (of eerst 7…Da5+) 8.c7! Da5+ 9.Kxa5 Kb7 10.bxa7 kan zwart niet allebei de pionnen tegenhouden.

In de studie van Joitsa zit ook zo’n fraaie lokzet. Hieronder nog de volledige studie van Mitrofanov.

Hopelijk helpen deze hints je met het oplossen van de opgaven. Ik zie je antwoorden graag tegemoet. Insturen kan nog tot 20 november a.s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.