De avonturen van de reserves (verslag teambattle 25-10-2020)

We zijn deze maand vrij succesvol met de teambattles (zie hier en hier). Het risico daarvan is dat je als team lui wordt. Het lukt allemaal toch wel, winnen is normaal en verliezen is raar.

Gelukkig hebben wij slimme topspelers. Alsof het een afspraak was ontbrak de top-4 van het team van 11-10 (en de top-3 van 4-10), zodat de waterdragers ineens voor kopman moesten spelen. Weg uit de luwte, vol in de spotlights. Omdat de concurrentie sterk en compleet was opgekomen, werd in Zoom gesproken over “vechten tegen degradatie”. Mouwen werden opgestroopt, biertjes afgeslagen en wenkbrauwen gefronst. En zo werden we vijfde in een sterk veld.

Het voordeel van dit onthoofde team is dat we partijen kunnen tonen die een normale sterveling kan begrijpen. Geen onnavolgbaarheid van Federtiu, techniek van And_Again of paardenkracht van Nondrovski, maar het gerommel dat voor ons het maximaal haalbare is. Lichte kost. Pak een stoel, een drankje en wat nootjes en geniet.

John legt ons altijd moeilijke problemen voor. Deze is iets eenvoudiger. Waarom is 29 Dxh6 niet goed?

Ook Tom heeft iets met problemen. Hier is het niet helemaal goed gegaan, maar na 33… Dd5 is wit alert.

Evert R. is nooit te beroerd om iets leerzaams te laten zien. Hij kan kiezen tussen 32. fxg3 en 32. hxg3. Hoe zet zwart mat na die laatste?

Ritsaert is een heel trouwe deelnemer, zowel als speler als in de Zoom. Zijn partijen zijn altijd vrolijk: recht op de koning af! Dat gaat lang niet altijd goed, en hier eigenlijk ook niet, maar de durf wordt beloond.

Harry (pas vorige week drong door dat HarryateU niet alleen iets betekent over opeten, maar ook over zijn locatie) is er ook altijd bij. Via de Zoom is goed te volgen hoe zijn partijen lopen. Dit vind ik wel een mooie: het gaat niet om materiaal, maar om de vrijpion!

Jeroen Bo. is sinds de zomer onze organisator, maar hij speelt natuurlijk ook mee. In deze partij weet hij wit leep een stuk af te pakken. Jammer dat hij even later remise pakt: wie leert hem zijn bescheidenheid af?

Arend is onze andere organisator, vooral van de Zoom. Afgelopen zondag was niet zijn beste editie als schaker, maar deze vond ik wel aardig. In twee zetten speelt hij zwart uit zijn voegen.

We hadden ook een debutant: Frank Heinen! Met zijn handle kon hij ook niet ontbreken na de masterclass van Xander. Hier is hij in een stevig gevecht verwikkeld met een King-vertegenwoordiger, die een onhandig veld voor zijn dame kiest.

Peter vW is een gevreesde snelschaker, vooral op de donderdagen. Op zondag heeft hij het moeilijker, maar deze partij is heel fraai. Een wedloop tussen de d- en c-pion waarbij Peter handig de d-pion stopt en de c-pion door laat lopen.

Ook onze andere Peter is een geweldenaar op de donderdagen, en soms ook op de zondagen. Nu liep het helemaal niet, al kwam zijn brille soms bovendrijven. Een illustratief partijtje: eigenlijk is het goed mis met de zwarten, maar wit vergeet de verdediging.

Bert is eigenlijk geen snelschaker, maar als hij voldoende tijd over heeft kan hij heel leuke dingen laten zien. Hier doet wit verwoede pogingen om de kwetsbare zwarte koning mat te krijgen. Op het einde staat wit mat.

Adrian is juist wel een snelschaker. Het wou zondag niet echt, al wist hij zich na een sofstart goed te herstellen. Dit vind ik wel een leuk diagram. Alles op de achterste rij geparkeerd, geduldig wachtend op een kansje.

Een artistiek potje van Eugene tegen een IM. Beide partijen hebben twee torens op de 2e / 7e rij, met allebei alleen een licht stuk in de verdediging. De zwarte loper is de betere verdediger.

De Zoom was vrij rustig zondag. Weinig gesprekken over randverschijnselen, maar vooral “oeh” en “ah” kreten als er iets mis of juist goed ging. Ik vermoed dat het einde van deze partij ook wel een “oeh” bij Gerben opleverde. Met een zwaar eindspel voor de boeg is het ineens mat.

Als we ooit een kampioenschap banterblitz organiseren, dan is Pop de favoriet. Onafgebroken blitzend en kletsend speelde Jan heel wat punten bij elkaar. En soms heel goede partijen, zoals deze:

Er ontbraken dus veel toppers, maar Jan Willem was er gewoon bij. Na een moeizame start kwamen er heel wat punten bij. De moeizame start lag niet aan de eerste partij, waar hij artistiek een dame insluit:

Joris was één van onze puntenleveranciers, vooral doordat hij veel berserkte. Dat gejakker is alleen geschikt voor mensen die efficiënt hun partijen af kunnen maken, en dat kan hij. Hier rookt hij een koning uit:

Bij mij was het vorige week huilen met de pet op, maar zondag ging het weer goed. Ik heb een boek over flow in mijn kast staan, maar die geeft geen antwoord op de vraag waar dat soort wisselvalligheid vandaan komt. Het einde van deze pot vond ik wel mooi:

Tenslotte onze Dirk. Je hoort hem niet, je ziet hem niet, maar ongemerkt schaakt hij heel veel punten bij elkaar, en dan ook nog eens in fraaie stijl. Met een TPR van 2535 mag je thuiskomen (-blijven?). Een karakteristieke is deze, waarin hij vakkundig een witte stelling ontmantelt.

Al met al dus een toernooi voor alle niveaus, stijlen en ambities, met een sfeer die iets van de pre-Corona clubavond weg heeft. Als je nog nooit hebt meegedaan, informeer dan gerust naar het hoe en wat. Je bent welkom, vooralsnog is het elke zondagavond prijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.