Floor schaakt Door #17: De finale Banter Blitz Carlsen vs So

Floor schaakt door

Alweer een tijdje geleden vond deze plaats. Na vele inleidende schermutselingen tussen vele GM’s kwamen “de usual suspects” tenslotte weer bovendrijven. De wereldtoppers waren geplaatst en begonnen in de achtste finales tegen hen die zich door de voorronden wisten te banen. Carlsen wees achtereenvolgens Naranyan, Giri (kansloos), en Aronian met speels gemak terug terwijl So won van Shankland, Vachier Lagrave, en Le Quang Liem. Overigens ging Caruana tegen die laatste in de kwartfinale onderuit.

Volgens autoriteit Nakamura werkt hij hard om zich te verbeteren in het schaak met versneld tempo maar wil het maar niet lukken. Ding en Giri kregen wel de complimenten voor hun vorderingen.
Zelf heb ik me prima vermaakt met deze Banter Series. Daar de spelers hun spel becommentariëren – en de een doet dat uiteraard beter dan de ander – valt er ook nog wel wat op te steken. Ondertussen heb ik aardig wat geanalyseerd op verschillende matches, want leuk voor mijn rubriek, maar het kwam maar niet tot publicatie. In het kader van “leer van de besten” kies ik nu natuurlijk voor de finale.

Maar als ik mijn lezerspubliek zou kunnen bedienen door deze analyses alsnog “van de band te laten lopen” zal ik dat zeker doen.
Het mooie is dat er de keus is uit twee video’s (wat niet altijd het geval was). Pick your choice, of beide?
Ik heb wat stellingen geselecteerd. Waarvoor geldt dat steeds het spel verbeterd kan worden. Dus ook zonder het bekijken van de video kun je jezelf testen. Eerst de video bekijken kan juist een goede hint geven. Speel beter dan de wereldkampioen!

De goede antwoorden zijn te destilleren uit mijn analyse van de partijen, te vinden in de viewer.

Kies uit twee zetten:
A. Te8, “Ik ga mijn mooie aanvalsloper toch niet opgeven voor een paard”.
B. Tijd om te ruilen op d4, dat paard dreigt meer gewicht in de schaal te gaan leggen dan mijn geparkeerde loper.

Kies tussen:
A. 13 e6, “Ik ga er dwars doorheen, voordat hij kan rokeren.”
B. 13 Dd3, haastige spoed is zelden goed.

na 32 ..Pxc3. Hoe sla je terug?.
A. Met de koning natuurlijk.
B. Met de pion natuurlijk, anders zou hij het toch niet vragen.
C. Met de pion en wel vanwege de volgende variant;.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.