John’s eindspelrubriek (met opgaven!)

Reminder: je hebt nog tot woensdag 21 oktober om je oplossingen in te sturen! Een week later vind je op een website een nieuw bericht met de antwoorden en nieuwe opgaven.

“For me chess is art. I am fond of solving chess problems and, particularly, chess studies. They are full of paradoxes and original ideas.” — Gary Kasparov

In ons jubileumboek (zijn er nog exemplaren, Jan Jaap?) stond The Bishop from Brooklyn, de eindspelstudie van Gijs van Breukelen. Als de Hydra van Lerna kwam er steeds weer een nieuw zwart paard in de stelling, maar slechts één loper (Hercules?) was deze allemaal de baas.

The Bishop from Brooklyn (Gijs van Breukelen, Schakend Nederland 1990)

Voor de oplossing verwijs ik graag naar het jubileumboek. Een prachtige eindspelstudie, vindt u niet? Dit soort studies is niet alleen een kunst, het regelmatig oplossen er van, maakt je ook een sterkere schaker. Het versterkt je rekenvaardigheid. Het verbetert je begrip van de stelling. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de relatieve waarde van de stukken en de pros en cons van diverse pionnenstructuren. Je weet beter of het zinvol is om af te wikkelen naar een eindspel en je bent ook niet bang om een eindspel te spelen. En onthoud, in het eindspel worden de punten verdeeld. Zie hier een voorbeeld.

Terug naar nu. We zitten al weer ruim een half jaar in een coronacrisis. Een aantal van ons speelt weer wekelijks mee met de interne competitie (voor hoe lang nog?). Anderen zitten thuis en hebben we al langere tijd niet gezien. En wat kan je nou beter thuis doen dan regelmatig een eindspelstudie oplossen. Daarom deze rubriek.
Elke maand geef ik hier een aantal stellingen, die jullie op mogen lossen. Om het wat aantrekkelijker te maken, er wordt een klassement bijgehouden en aan het eind van het seizoen krijgt de winnaar een klein prijsje. Voor elke goede oplossing krijg je een of meer punten, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad. Heb je niet de volledige oplossing, maar wel een gedeelte? Dan krijg je een deel van de punten. Enige spelregel, niet spieken en geen computer gebruiken.

Opgaven

Laten we makkelijk beginnen. Deze opgave moet iedereen wel op kunnen lossen, toch? Wit geeft mat in één.

Dat was geen probleem, toch? Hoeveel tijd was je kwijt voordat je de oplossing zag?
Hieronder volgen nog een aantal opgaven met verschillende moeilijkheidsgraad. Succes met oplossen!

Stuur je antwoorden voor 21 oktober a.s. op naar eindspelrubriekPK@gmail.com. Een week later worden de oplossingen op de website gepubliceerd en ontvang je weer nieuwe opgaven.
Gebruik je Chessbase of een andere pgn-editor, dan kan je deze pgn-file gebruiken voor de antwoorden.

3 thoughts on “John’s eindspelrubriek (met opgaven!)

  1. Dank, Jaap! Heb je de opgaven al opgelost? Deze vraag geldt trouwens ook voor alle andere lezers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.