Schaakfilm(pje): de keuze van John

Ondertussen zijn de keuzefilmpjes opgedroogd en is het ook zomer. Maar, natuurlijk zijn leuke filmpjes nog steeds welkom! Op ad hoc-basis gaan we door: mail naar redactie@paulkeres.nl. Alle schaakfilmpjes vind je via deze link.

Explicatie van John

Het zal ergens halverwege de 80’s geweest zijn, dat ik leerde schaken. Meteen was ik verslaafd aan ons spelletje met die mooie stukken op een wit-zwart geruit bord. Dat jaar, terwijl ik nog geen paard van een loper kon onderscheiden, werd Ivanchuk Europees jeugdkampioen in Groningen. Sindsdien ben ik een groot fan van deze creatieve speler. Dit keer laat ik de man zelf aan het woord over zijn eigen partijen.

Ivanchuk is, net als een aantal leden van onze club, vaste klant bij het toernooi in Gibraltar. In dit filmpje uit 2018 stelt de interviewster slechts één vraag “Tell us about the game” en vervolgens analyseert Ivanchuk een kwartier lang uit zijn hoofd en geeft de meest prachtige varianten. Let daarbij ook vooral op zijn prachtige gezichtsuitdrukkingen.

Twee jaar later staat hij weer in Gibraltar voor de camera voor een wat langer interview. De oplettende kijker ziet nog even een oude meester door het beeld lopen. Maar verder is het vooral genieten van wat er allemaal in Ivanchuk’s hoofd om gaat tijdens een partij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.