Schaakfilm(pje): de keuze is Frans Konings

Ondertussen zijn de keuzefilmpjes opgedroogd en is het ook zomer. Maar, natuurlijk zijn leuke filmpjes nog steeds welkom! Op ad hoc-basis gaan we door: mail naar redactie@paulkeres.nl. Alle schaakfilmpjes vind je via deze link.

Explicatie van de redactie

 

Dat ons geliefd oudlid en veelvuldig clubkampioen Frans graag en veel filosofeert over schaken: de oudere leden weten het nog goed. Onder het genot van de nodige biertjes werden openingen en partijen fundamenteel doorgenomen, gelardeerd met anekdotes en boude uitspraken. We missen het nog steeds, zoals Jaap van der Tuuk in zijn mopperhoekje in het jubileumboek al voorspelde.

De SG KiNG biedt ons de gelegenheid een stukje Frans terug te zien. Door Mark Haast is hem gevraagd naar zijn schaakvisie en -leerweg. Bram van den Berg is cohost en zit aan de knoppen voor de begeleidende partijen. En wat blijkt: Frans is gelukkig niets veranderd!

Anderhalf uur kijkgenot met daarin de drie pijlers van het schaken, eye-openers voor een jonge leergierige student, boeken die hem gevormd hebben en niet te vergeten: veel nostalgie.

One thought on “Schaakfilm(pje): de keuze is Frans Konings

  1. Heerlijk om naar te luisteren. Het brengt bij mij mooie herinneringen naar boven aan het schaaktoernooi in Wijk aan Zee waar Frans, Jan Jaap, Mark Smits en ik gedurende het toernooi vaak logeerden in een huisje met de naam ” ’t Gasthuis’. Frans zat daar elke dag uren te ‘pluggen’ en kreeg meestal z’n voorbereiding op het bord. Tot die tijd dacht ik dat ik fanatiek met schaken bezig was maar dit was wel even ‘next level’. En zijn harde werken leverde inderdaad de FM titel op. Wat ik in deze opname ook mooi vind, is de manier waarop Frans laat zien hoe een variant in het Konings-Indisch zich door de jaren heen heeft ontwikkeld. Als je het zo gepresenteerd krijgt, onthoud je het ook veel beter. Het werkt (voor mij) aanstekelijk en als ik de komende tijd inspiratie nodig heb om aan de schaakstudie te gaan, kijk ik deze video weer af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.