Floor schaakt Door #9: de onvoltooide van Jaap van der Tuuk


Ik heb me vermaakt met de artikelen van de hand van Johan Hut, onlangs gepubliceerd op onze site. Hij schreef onderhoudend over het spelletje en de randzaken eromheen. Human interest en de anekdote schuwde hij niet. Mijn interesse ging natuurlijk vooral uit naar de partijen op het OKU door “de onzen“ gespeeld. Van die partijen was die tussen Maartje de Jonge en Jaap van der Tuuk, OKU 2005, wel de het meest in het oog springende. Te vinden in de rubriek getiteld; Koele kikker verslaat romanticus. Het was me nogal een spektakel dat ik hier nog eens een podium wil bieden.
De analyse is geheel van eigen hand.

Zoals Jaap destijds al stelde is ..Pb6xd5 een standaardoffer in deze variant. Deze zet werd onder iets andere omstandigheden ook gespeeld in de tweede partij
van de match van der Sterren vs Kamsky, in het kader van het kandidatentoernooi van de FIDE, cyclus ’94-’95.
Ook deze partij is te vinden in de viewer.

Zie hier alvast enige belangwekkende stellingen om de gedachten alvast over te laten gaan.

 

De eerste is de slotstelling in de partij tussen A McDonnell vs L La Bourdonnais waarvoor we naar het jaar 1834 moeten. Stond Jaap, romanticus en liefhebber van het negentiende eeuwse schaak, deze partij voor de geest tijdens de partij?

 

 

 

 

 

 

Analyses

One thought on “Floor schaakt Door #9: de onvoltooide van Jaap van der Tuuk

  1. De moeder van dit offer is waarschijnlijk de partij Awerbach-Spasski.Een russisch kampioenschap?Gezegd moet worden dat Spasski’s offer minder gedwongen was maar dat hij tegen een vervelend ruimtetekort opzag.Een andere reden kan zijn dat zijn trainer Tolusj was die Boris de opdracht gaf elke partij “iets”te offeren anders werd de partij niet geanalyseerd! En ja,elke partij wil ik de eindstelling mcDonnell-Labourdonais bereiken.Tot nu toe is het me in 1 partij gelukt een trits aaneengesloten pionnen naar de 7e rij te loodsen.De schaduwzijde was dat ik aan de andere kant van het bord vervelend mat stond. Goeie rubriek,Dirk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.