Verslag Open-Online-Fischer-Random-Kampioenschap

In dit bijzondere jaar vond op Hemelvaartsdag gewoon een clubavond plaats. Een alternatieve weliswaar: alles wat niet het klassieke tempo heeft, is per definitie alternatief. Misschien dat er nog een keer een avond met ruime bedenktijd komt, maar dan is Zoom erbij wel sterk aan te raden: een kwartier naar het diagram op het scherm turen tot er een zet doorkomt lijkt me niet plezant. Vooralsnog vindt het online schaakgebeuren daarom in versneld tempo plaats.

De laatste tijd worden de toernooien via de server van LiChess verspeeld. Het had eigenlijk maar één nadeel tov Chess.com, en dat was dat er geen Zwitserse toernooien mogelijk waren. Deze leemte is sinds een paar weken gevuld en nog wel met een bonus: een instelbare pauze voor de volgende ronde zodat de nieuwe indeling niet onmiddellijk na afloop van de laatste ronde plaatsvindt. LiChess heeft een betere interface dan Chess.com, het schaken alleen al gaat een stuk soepeler. Het is makkelijk om partijen na te spelen en om ze op de site te plaatsen. Jaap moest er even aan wennen dat opgeven via 2x op vlag drukken gaat, en daarmee zijn de technische problemen wel verteld.

Een van de opties van LiChess is Fischer Random, ofwel Chess960. 960 is het aantal mogelijke beginopstellingen met de lopers op verschillende kleur en de koning tussen de torens. En daarmee werd het mogelijk om een van onze jaarlijkse alternatieve formats uit te voeren. Als de Fransen van Lichess nu ook nog de Omnisimultaan en het Baskisch Schaak willen regelen? We misten natuurlijk wel het dobbelen van Gerben en Simon. Uit de 960 mogelijkheden werd er nu automatisch een gerandomizeerd. Waarbij er voor elke partij apart gegenereerd bleek te worden, wat als een minpuntje ervaren werd. Je mist de gedeelde ervaring, kan er bij de Zoom of LiChess-chat niet over keuvelen. Het mocht de pret niet drukken.

Met 22 deelnemers was het toernooi goed gevuld. Met 1 GM, 3 IM’s en 4 FM’s was er het nodige titelgeweld aanwezig voor de prestigieuze eer Fischer Random Kampioen van het jaar 2020 te worden. Speeltempo was 10 minuten + 3 secondes increment. Om 8 uur werd gestart, waarbij opviel dat LiChess een aantal secondes nodig had om tot een indeling te komen. Hopelijk raken ze niet overbelast. Aangezien de meeste leden nog geen rating voor dit tempo hebben en met 1500 begonnen, was de eerste ronde gelijk al van alles mogelijk. Het begon meteen met een topper.

 

Hugo tegen Jan Willem vdG. Jan Willem heeft zich knap staande te weten houden en het staat gelijk. Tb1 is mogelijk, maar Hugo komt er met een blauw oog vanaf.

 

Zelf had ik eigenlijk elke partij wel een aardig fragment. Ook in de eerste ronde had ik met wit tegen Evert R. een halve zet te laat door dat het pionneneindspel remise is als de koning maar naar de damevleugel gaat.

 

Raymond ging met 4 uit 4 als een speer van start. Een grappig potje was tegen Dirk(wit). Raymond blijft op Zoom tijdens de partij (en andere partijen) gezellig doorkletsen. Je kent in Zoom de vijf cirkels van transparantie tijdens een partij:
1. Zonder gezicht en zonder praten. Je zet ‘m op mute en luistert alleen naar het geklets van anderen (of zet het geluid uit). Het serieuzere type.
2. Met gezicht en virtuele achtergrond zonder praten. Het enige wat je ziet is een denkend hoofd.
3. Met gezicht en echte achtergrond zonder praten. Leuk is als je zoals bij Judith (die wel praat) de kanariepietjes van de buurman hoort
4. Met gezicht en achtergrond en praten. Over andere dingen. Jan P, Raymond.
5. Met gezicht en achtergrond en praten over de eigen partij. De buitenste cirkel. Anton/Harry, Hugo en Raymond. Opperste transparantie. Bij zet 30 vroeg Raymond zich af of hij met remise genoegen moest nemen. ‘Ik verlies een stuk en daarna ook nog een pion. Vooruit, het is maar een spelletje’ Nu zat Dirk niet in Zoom, maar Anton vertelde vorige week hardop aan Harry welk plan hij wilde doen en wat de aanwezige tegenstander daartegen zou kunnen verzinnen. De gok liep goed voor Raymond af:

 

Peter L. had in de derde ronde tegen Lars een groot deel van de partij de zorg over een ingesloten loper op h2. Een enerverende potje. Het werd de enige verliespartij van Lars.

 

Een aanvalspartij van Marijke tegen Arend.

 

Een openingsval in de 5e ronde van Simon (de Wit), die laat op dreef kwam, tegen Peter vdB.

 

En een ongelukkig moment van John met zwart tegen Bert. d5 is om veel redenen prima, maar om eentje niet…

 

Bij het ingaan van de 5e ronde stond Raymond met zijn banteren en zonder zijn openingsvoorbereiding met vier uit vier fier op kop. Niet zo verrassend, hij heeft het eerder gewonnen. Jan Willem en Hugo hadden na hun remise alleen maar hele punten gescoord. Raymond werd tegen Hugo ingedeeld. Raymonds opening mislukte jammerlijk voordat het spannend kan worden. Het wachten was op Peter L vs Jan Willem. Peter had de touwtjes vast en verzilverde zijn voordeel.

Waarmee Hugo, en dat is niet voor de eerste keer, zich de titel toe-eigende. Prijsuitreiking (of wordt dat nog gooien?) volgt.

Het was een leuk evenement waarvoor de onlineversie zich prima leende. Er werd gezellig tussendoor gekletst. Het leidt misschien (of eigenlijk wel zeker) af, maar het maakt het er wel een stuk leuker op. En als het te erg wordt zet je het volume omlaag.
We waren met de vijf ronden voor tienen klaar. Het werkelijk verzamelen van uitslagen en indelen kost natuurlijk meer tijd dan het virtuele. Er werd nog even doorgegaan met wat obscure schaakvormen die je op LiChess kan doen. Ik heb het niet meer meegekregen omdat de batterij van mijn Zoom-mobiel het mooi vond (aanrader om zoom en schaak op verschillende devices te doen), maar het was ongetwijfeld nog heel gezellig. Volgende keer zal weer in real life zijn, maar ik kan me voorstellen dat daarnaast een onlineversie levensrecht heeft.

De volledige stand en alle partijen zijn hier te vinden.

2 thoughts on “Verslag Open-Online-Fischer-Random-Kampioenschap

  1. Leuk verslag Bert! Ik kan alleen helaas de partijen niet naspelen in een viewer? Ligt dat aan mij of hebben anderen dat ook?

  2. We hebben nog niet van anderen over dit euvel gehoord, Raymond. Is dit dezelfde computer als waar je LiChess mee speelt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.