Schaakfilm(pje): de keuze van De Breuk

Op Youtube staan tienduizenden schaakgerelateerde schaakfilmpjes of -fragmenten. Teveel om allemaal zelf uit te zoeken. In deze rubriek lichten leden bij een filmpje dat zij interessant vinden toe wat er voor hen grappig, leerzaam, bijzonder, etc. aan is. Zoals een explicateur bij een bioscoopfilm. Het mag van alles zijn, geen restricties behalve dat het met schaken te doen heeft. Zolang de voorraad strekt zetten we ze (vanaf nu) elke zondag op de site. Een rubriek voor en door de leden! Als je iets weet, mail naar redactie@paulkeres.nl. Alle schaakfilmpjes vind je via deze link.

Explicatie van De Breuk

Onze wereldkampioen maakt veel indruk met zijn snelschaakoptredens. Zo ben ik enorm fan van zijn banter blitz sessies waarin hij babbelend jan en alleman aan de zegekar bindt. Niet door briljant openingsspel en uitgekauwde varianten, maar door superieure intuïtie, ongeëvenaard spelinzicht en fluwelen eindspeltechniek. De volgende partij heeft het voor mij allemaal. Ik neem jullie mee naar het WK Blitz in 2019 waar de creatieve aanvalsspeler Jobava (alsof iemand 1.b3!? serieus overweegt) geneutraliseerd wordt. Zie hoe hij langzaam maar zeker vleugellam wordt gemaakt.

Een paar opmerkelijke momenten bij het fragment: Lf8-d6 in de opening waar iedereen de lange diagonaal zou pakken (maar Carlsen al weet dat die loper beide vleugels zal domineren), de lichaamstaal van Carlsen na La3-b4, Pe2-f4, Lb4-d6 (zwart wil de a-pion opspelen, maar wit niet toestaan een soort van aftrekaanval met de loper van d5 te spelen, waarna Pd5 een probleem is – vooruit, ik geef mijn fout toe en herstel hem direct), het opspelen van de pion naar a3 en daarna beheerst consolideren met Ta6-a7, Pf4-d5, De7-Dd8 (alles onder controle) en dan die eindspeltechniek, toewerkend naar een mokerzet die nog weer eens bewijst waar het in deze partij vanaf het begin om draaide: de onbetwistbare dominantie van de zwartveldige loper van onze wereldkampioen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.