Floor schaakt Door #8: Tien toreneindspelen


Ongeveer een jaar geleden ben ik serieus met Chessbase aan de slag gegaan. Inmiddels heb ik een scala aan verzamelingen waar ik uit kan gaan putten. “Toreneindspelen” is er een van. Intussen ben ik, om het overzichtelijk te houden, een nieuwe database begonnen met als thema pionnen op een vleugel en een vrijpion op de andere. Dit is een ware liefhebberij geworden en ik heb er reeds aardig wat verzameld. Mij valt op dat er, ook door grootmeesters, veel fouten in worden gemaakt. Zeker als de bedenktijd kort is. Dan ontbreekt de tijd om je eens goed te oriënteren, en dat is vaak wel nodig. Naar aanleiding van de masterclasses van John en Menno doorloop ik eens de database en serveer al vast wat stellingen uit, om reeds de gedachten te laten gaan. Zie, zoals altijd, de viewer onderaan voor mijn analyses.

Zie voor de viewer hoe ik dit nog verlies. Wellicht is mijn commentaar niet voldoende verhelderend voor sommigen. Zeker voor hen die nieuwkomers zijn wat betreft deze materiaalverhouding zullen er allerlei vragen kunnen opdoemen. Waarom is dit remise, dat schrijf je nu wel maar leg uit…

Ik worstel nog met de vraag hoe ik dat ga doen. Het materiaal is er in ruime mate. Maar hoe het in te kleden, het zodanig rubriceren dat er een heldere verhaallijn is? Daarbij, uitleggen is een vak apart… Dat wordt nog een hele toer maar ik werk eraan.

Dit was slechts een voorschot, een eerste aanzet. Waarbij ik mijn eigen falen etaleer. Ik sta dus nog niet boven de materie! Ook besef ik maar al te goed hoe gemakkelijk het is fouten te maken onder tijdsdruk. In een snelschaakpartij of in OTB schaak, in het verre eindspel na vele uren gespeeld te hebben. Ik schrijf dit omdat ik straks wellicht wat betweterig over zal komen als ik alle fouten ga belichten die er worden gemaakt.

Zoekend naar eindspelen met dubbele torens vond ik dit;

 

Dit fragment komt uit een partij Polugaevsky vs Kortsjnoj

Hoe staat het na slaan op e4 ?

 

De volgende stelling is nog juist remise te houden. Hoe?

 

De volgende stelling vond ik in het boek over eindspelen van Pantchenko. Er staan de nodige fouten in zijn analyses. Bezwaarlijk vind ik dat niet omdat ik als ik het niet vertrouw mooi zelf achter de waarheid van de stelling aan kan gaan. Dan kom je soms allerlei moois tegen dat niet op het bord kwam en een en ander in een nieuw licht zet.

 

De volgende partijstelling was ook een opgave, ook uit Pantschenko. Ook na geruime tijd nadenken vond ik de oplossing maar niet.

 

Dit is aardige opgave om de rekenkracht op los te laten.

 

Uit mijn eigen oeuvre het volgende. Ik was bepaald verrast toen de engine me deze wending liet zien.

 

Ik heb zojuist 38..Tc2 gespeeld. Bepaald een gespannen situatie Wat speel je met nog 20 sec op de klok en 2 sec increment?

 

Tenslotte nog een dubbel toreneindspel, uit een Blitzmatch . Onder tijdsdruk gaat er het een en ander mis. Alvast twee fragmenten.

Dit was zomaar een spontane greep, van alles wat. Wat zijn toreneindspelen toch rijk aan verrassende wendingen!
Wordt vervolgd.

Analyses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.