Hoe win je van een grootmeester?

Hugo wint online snelschaaktoernooi van Paul Keres. Dat had ook de titel van dit artikel kunnen zijn. Maar dat is niet zo nieuwswaardig. Tenslotte wint hij zo ongeveer alles bij ons. Dat deed ie vroeger ook al, en dat doet hij dus ook in het online tijdperk. Alhoewel, tijd voor een factcheck. Van de vijf PK-toernooien op Chess.com heeft hij er maar drie gewonnen. Eenmaal door problemen met de verbinding, waardoor Peter “Popopuiyt” er met de titel vandoor en ging en de andere keer won De Breuk aka IceIX. En afgelopen donderdag leek het halverwege alsof PK2 het hele podium ging bemachtigen. Een tussenstand na vier van de acht ronden:

Marijn en Eugene 4/4
Dirk en John 3/4

Peter, Evert en verrassing van de avond Adrian hadden er ook drie. De rest stond op grotere achterstand. Hugo bevond zich middenin het grote peloton met 2 uit 4. En dat was vooral de schuld van die dekselse PK2-spelers. In ronde 2 overzag hij een kleinigheid tegen John:

En in ronde 4 werd zijn frivole openingsopzet hardhandig door Eugene afgestraft.

Het nadeel als je met z’n allen bovenaan staat, dat je tegen elkaar ingedeeld wordt. Als een echte Galliër hield één speler moedig stand. Na 6 ronden stond Eugene met 5,5 punt bovenaan. Met mooi spel haalde hij het ene na het andere punt binnen. Alleen Marijn kon het hoge tempo enigszins volgen met 5/6. De rest bevond zich nog in het peloton. Hugo had 4 uit 6. Dat kan toch niet meer misgaan, de overwinning moet wel naar het tweede gaan.

In ronde 7 had Eugene al snel een gewonnen stelling tegen Dirk, maar kreeg een lekke band en blunderde een stuk weg. Aiaiaiai. Marijn verloor ook en dus bleef Eugene nog wel alleen aan kop. Maar de jagende meute was wel een stuk dichterbij gekomen.

In de laatste ronde gebeurde van alles. Eugene zat er doorheen en verloor van David. David, tot dan onzichtbaar in het peloton, kwam daarmee op 6. Marijn won ook en dus ook op 6, maar had sterkere weerstand. Maar laten we nog eens goed naar de massasprint kijken. Wie drukte daar zijn voorwiel als eerste over de meet? Als Mathieu van der Poel in de Amstel Gold Race was daar dan toch ineens weer Hugo. Dat kunnen alleen de allergrootsten in hun sport. Wat een kracht! Wat een gratie! Ook Hugo had 6 uit 8, maar de sterkste weerstand. De gouden medaille is dus toch voor hem.

De gehele uitslag vind je op https://www.chess.com/tournament/live/pk-toernooi-1212877.

Komende donderdag is er weer een online snelschaaktoernooi op Chess.com. Alle informatie hoe je mee kan spelen, komt binnenkort op de website te staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.