Schaakfilm(pje): de keuze van Evert R.

Op Youtube staan tienduizenden schaakgerelateerde schaakfilmpjes of -fragmenten. Teveel om allemaal zelf uit te zoeken. In deze rubriek lichten leden bij een filmpje dat zij interessant vinden toe wat er voor hen grappig, leerzaam, bijzonder, etc. aan is. Zoals een explicateur bij een bioscoopfilm. Het mag van alles zijn, geen restricties behalve dat het met schaken te doen heeft. Zolang de voorraad strekt zetten we ze (vanaf nu) elke zondag op de site. Een rubriek voor en door de leden! Als je iets weet, mail naar redactie@paulkeres.nl. Alle schaakfilmpjes vind je via deze link.

Explicatie van Evert

Dit is denk ik één van mijn favoriete schaakfilmpjes. Magnus Carlsen tegen Alexander Morozevich bij het het wereldkampioenschap snelschaak 2012. Inmiddels meer dan 20M+ keer bekeken op YouTube. Morozevich, de voormalig nr. 2 van de wereld, staat bekend om zijn aanvallende spel en creatieve openingen, maar kiest er in deze partij voor om pionnen te gaan snaaien. Magnus, misschien toen nog wat frivoler van speelstijl dan nu, offert een pion en later een kwaliteit en er komt binnen no time een onoverzichtelijke stelling op het bord. Een complex moment is er wanneer het maar zeer te vraag is of Lb7-c8 een goede zet is of niet.

De snelheid waarmee dit allemaal berekend wordt is fascinerend. Uiteindelijk komt Morozevich in een gewonnen eindspel maar maakt nog een blunder. Dit is te zien in het filmpje vanaf 8:55. Erg grappig is om te zien dat Morozevich het door heeft maar de koning al heeft losgelaten. Zijn hand beweegt naar de klok, vervolgens ziet hij het en aarzelt hij in een kort moment van paniek. Uiteindelijk drukt hij de klok toch maar in. Of hij er mee weg komt zie je in het filmpje. Veel plezier!

 

Dit is ook een favoriet van mij. Onze voorzitter tegen GM Benjamin Bok op het NK Lightning 2018. Een prachtige complexe strijd, Niels heeft een kwaliteit geofferd maar heeft een krachtig dravend paard en tevens zelfs een goede loper. Het is grappig om de lichaamstaal te volgen tijdens het verloop van de partij. Een spannend potje!
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.