Schaakfilm(pje): de keuze over Rijk

Op Youtube staan tienduizenden schaakgerelateerde schaakfilmpjes of -fragmenten. Teveel om allemaal zelf uit te zoeken. In deze rubriek lichten leden bij een filmpje dat zij interessant vinden toe wat er voor hen grappig, leerzaam, bijzonder, etc. aan is. Zoals een explicateur bij een bioscoopfilm. Het mag van alles zijn, geen restricties behalve dat het met schaken te doen heeft. Zolang de voorraad strekt -we zijn er op het moment doorheen! – zetten we ze elke woensdag en zondag op de site. Een rubriek voor en door de leden! Als je iets weet, mail naar redactie@paulkeres.nl. Alle schaakfilmpjes vind je via deze link.

Explicatie van Redactie

Even tussendoor een afwijking van het concept. Een filmpje waar een teamlid een van de acteurs is!

Wie kent Agadmotor niet 😉 Antonio Radić is a Croatian chess player and host of the agadmator chess channel on YouTube. He has the largest YouTube chess channel as of April 2020, with over 607,000 subscribers. 33 jaar.
Zijn doelgroep is de modale schaker, die hij op een begrijpelijke, sympathiek en vlotte wijze de partijen toelicht. Zijn toprating is 2010, waardoor hij meer feeling heeft met de gewone man dan de grootmeesters, die meestal de uitleg geven. Hij doet verder zijn best de toeschouwers aan zich te binden, zoals in de film te merken is. Kortom, een prima schaakpropagandist.

Agadmotor organiseert toernooien. Deze is van twee jaar geleden. De hoofdprijs is 500 Arena-dollars, die bij Amazon te incasseren zijn als we het goed begrepen hebben. De winnaar was Vincent Rothuis: een groot talent, heel jong gestopt, die echter nog steeds op internet speelt en volgens Wesley “echt ziek goed” is in halve-minuutpotjes. Zijn leukste toernooipartij werd uitgelicht door Agadmotor… en die was tegen onze Rijk! ‘Crazy Rook Lift’
Rijk: Die partij herinner ik me nog. Een paar zetten eerder had ik met het schijnoffer … Dd4: kunnen afwikkelen naar een beter eindspel. Maar ja, nu was deze grappige torenzet mogelijk…

 

2 thoughts on “Schaakfilm(pje): de keuze over Rijk

  1. Heel interessant. Wat een partij! Geïnspireerd. Ik heb deze opening nog nooit gezien.

  2. toevallig zag ik dicht bericht door achja.
    Ik won het toernooi van agadmator en toen suggereerde ie om deze partij te analyseren aangezien ie een partij van de winnaar zou analyseren zelf denk ik dat het geen instructieve partij is aangezien zwart Qxd4 had ik dacht wit krijgt wat ontwikkeling maar ja het is niet goed. en na afloop deed ie er nog eentje v iemand anders toen ik hem een bericht schreef over mijn favoriete otb partij.
    Die ie toevallig nog ging analyseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.