Schaakfilm(pje): de keuze van Job

Op Youtube staan tienduizenden schaakgerelateerde schaakfilmpjes of -fragmenten. Teveel om allemaal zelf uit te zoeken. In deze rubriek lichten leden bij een filmpje dat zij interessant vinden toe wat er voor hen grappig, leerzaam, bijzonder, etc. aan is. Zoals een explicateur bij een bioscoopfilm. Het mag van alles zijn, geen restricties behalve dat het met schaken te doen heeft. Zolang de voorraad strekt zetten we ze elke woensdag en zondag op de site. Een rubriek voor en door de leden! Als je iets weet, mail naar redactie@paulkeres.nl. Alle schaakfilmpjes vind je via deze link.

Explicatie van Job

Simon Williams is een Engelse grootmeester die bekend staat om zijn aanvallende speelstijl. Zijn hoogste FIDE-rating was 2550 (momenteel 2464). In 2003 en 2009 is hij tweede geworden op het Brits Schaakkampioenschap. In 2009 is hij daarnaast gedeeld eerste geworden op het London Chess Classic FIDE toernooi met een performance rating van 2690. Ook heeft hij in 2005 het Britse Blitzkampioenschap gewonnen. Om in zijn inkomen te voorzien doet hij verschillende dingen. Zo verkoopt hij boeken, maakt hij schaakdvd’s en schaakt hij online via Twitch en Youtube om via donaties geld te verdienen. Af en toe levert hij ook commentaar op grote toernooien voor Chess.com

Tijdens een van zijn (wat oudere) Banter-blitzpotjes kwam Simon te spelen tegen blitzfenomeen Hikaru Nakamura. Voor degenen die niet bekend zijn met de term Banterschaak: het komt het neer op ouwehoeren tijdens en over je potje schaak. Humor, zelfspot, en wat grappen over de tegenstander worden daarbij niet geschuwd. Zo ook tijdens de serie potjes tussen Williams en Nakamura. In dit filmpje kijken we mee met Simon om te zien hoe het hem vergaat tegen een briljant schaker als Nakamura. Mooi om te zien is onder meer de overgang in zijn gemoedstoestand van enthousiasme en zenuwachtigheid naar berusting en moedeloosheid. Ik kan overigens vrijwel ieder filmpje van Simon aanraden omdat ik zowel zijn schaak als zijn commentaar altijd zeer vermakelijk vind maar dit filmpje springt er wel uit!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.