Schaakfilm(pje): de keuze van Dirk

Op Youtube staan tienduizenden schaakgerelateerde schaakfilmpjes of -fragmenten. Teveel om allemaal zelf uit te zoeken. In deze rubriek lichten leden bij een filmpje dat zij interessant vinden toe wat er voor hen grappig, leerzaam, bijzonder, etc. aan is. Zoals een explicateur bij een bioscoopfilm. Het mag van alles zijn, geen restricties behalve dat het met schaken te doen heeft. Zolang de voorraad strekt zetten we ze elke woensdag en zondag op de site. Een rubriek voor en door de leden! Als je iets weet, mail naar redactie@paulkeres.nl. Alle schaakfilmpjes vind je via deze link.

Explicatie van Dirk

Een mooie documentaire die een fraai beeld geeft van het schaakleven destijds, eind jaren 70.
Allerlei bekenden uit het Nederlandse schaakleven komen langs. Daar is Euwe op hoge leeftijd. Gefilmd tegen de achtergrond van de schakende medemens in schaakcafé het Gambiet. Couleur locale.
Donner natuurlijk, begin 50 moet hij zijn, met een paar prachtige monologen en reeds in de introductie mooi gevat door de camera. Timman, Ree en Andersson, toen zij “nog jong en mooi waren”, in conversatie over het schaakleven… Bedachtzaam, bedachtzamer, bedachtzaamst! Tot mijn verrassing doet Ulf op een gegeven moment toch nog een duit in het zakje. En is dat Gert Ligterink niet ?
Tikkende gardeklokken en roken dat ze deden… En nog helemaal geen schaakcomputers… Al met al drie kwartier nostalgie.

Het volgende vind ik interessant. Eerst betoogt Hein Donner dat het voor een zichzelf respecterend schaker ongepast is een bord in huis te hebben. Hiermee roept hij een paradox, een ogenschijnlijke tegenstrijdigheid, in het leven. Vanwege de ernst waarmee hij het zegt zou je nu toch verwachten dat hijzelf in ieder geval geen bord in huis zou hebben… Later in de docu zien we hem gezeten achter wat onmiskenbaar een schaakbord is… En naar ik veronderstel in zijn eigen huis want alles wijst erop dat hij in zijn vertrouwde habitat verkeert.
Wat zou hij geantwoord hebben als de interviewer hem met deze tegenspraak had geconfronteerd? Ad rem als hij was zou hij vast een prachtig antwoord hebben geformuleerd. Want om woorden verlegen zat hij nooit…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.