Schaakfilm(pje): de keuze van Pascal

Op Youtube staan tienduizenden schaakgerelateerde schaakfilmpjes of -fragmenten.Teveel om allemaal zelf uit te zoeken. In deze rubriek lichten leden bij een filmpje dat zij interessant vinden toe wat er voor hen grappig, leerzaam, bijzonder, etc. aan is. Zoals een explicateur bij een bioscoopfilm. Het mag van alles zijn, geen restricties behalve dat het met schaken te doen heeft. Zolang de voorraad strekt zetten we ze elke woensdag en zondag op de site. Een rubriek  voor en door de leden! Als je iets weet, mail naar redactie@paulkeres.nl

Explicatie van Pascal

Het kwam van de leraar Frans. Hij was ook een schaker. Ik heb daarna jaren met hem gespeeld tot ik hem de baas was. Hij zei ‘vanavond draait een film in de Quartier latin. Wie gaat mee?’ Ik ging mee, mijn ouders vonden het geen probleem. Veel klasgenoten gingen ook, de leraar was populair. Maar het was buiten de schooltijd. Dat had hij nooit mogen doen. Heeft hij op zijn kop gekregen?

Hij ging veel uit. Normaal in Parijs. In het Quartier latin waren er veel kleine bioscopen die films uit de hele wereld draaiden. Er was nog geen internet. Hij wilde ons buiten onze comfort zone brengen, Parijs, le Quartier latin laten zien. Misschien een soort ontgroening. Wat in de film gebeurde, wat ze deden was fascinerend! Die onttrekking aan de werkelijkheid, anachronistisch.

De volgende dag ben ik naar de schaakclub van Créteil gegaan en vroeg om te leren schaken… ik kon niet schaken. Niemand in mijn omgeving of school. De club had ook maar 20 leden. Ik werd met open armen ontvangen.

Ik was 14, met een schooluitstapje zijn we dus naar deze film gegaan. Ik vond het heel leuk, spannend, de relatie tussen de spelers, hun vrouwen en de politieke intriges. En nu woon ik 25 jaar in Nederland.

Shatranj Ke Khilari

(subtitles zijn aan te clicken)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.