Oegstgeest thuis, altijd lastig

We staan gedeeld bovenaan en blaken van ambitie om te promoveren naar de eerste klasse.

Veel van onze spelers presteren (erg) goed deze competitie. Onze tegenstander, Oegstgeest ’80, mist een basisspeler, staat een-na-laatste in de competitie en heeft gemiddeld ruim 150 punten minder dan wij.

Vol zelfvertrouwen treden we daarom aan. Deze keer zelfs zonder onze onvolprezen Captain Hein Piet. Hein Piet moedigde ons vrolijk aan vanuit een zonnig Portugal maar gaf nog wel nadrukkelijk mee dat Oegstgeest thuis altijd lastig is en …… hij kreeg gelijk …

Na 1,5 uur spelen ziet het er evenwichtig uit. Raymond had zich goed voorbereid tegen Joop Piket maar was begrijpelijk uit zijn boek na: 1. d4, d5 2. Lg5, f6 3. Lc1. De partij kreeg kenmerken van een Franse ruilvariant en wordt remise.

Er wordt hard gewerkt op de andere borden maar tot duidelijk betere stellingen leidt dat nog niet.

Dirk, onze eigen Timman, geeft ook deze middag weer bijzondere glans met een goed voorbereide, avontuurlijke, scherpe en esthetisch verantwoorde partij aan het eerste bord. (zie ook zijn analyse onderaan het artikel!)

Ruim een uur later wordt er gefronst hier en daar. Marijn heeft in een volgens mij goede stelling een stuk weggegeven in een moment van schaakblindheid. Zelf zegt Marijn hierover: “Een matige opening leidde tot een prima stelling waarin ik mijn offergrage tegenstander onnodig de kans gaf een offer te plegen in ruil voor een aanval. Objectief gezien had dat niet voldoende moeten zijn, maar een grove onderschatting van mij en een paar matige zetten gaven de aanval vleugels waarna het in heel rap tempo bergafwaarts ging”.

Gerben, inmiddels de schrik van elke titelhouder, staat bij wijze van uitzondering matig tot verloren tegen Nikolic, John staat duidelijk minder en Wim zijn voordeel is aan het vervliegen. Jan Jaap ongeveer gelijk, Dirk onduidelijk met een neiging tot betere stelling voor de tegenstander is mijn indruk. Alleen mijn stelling lijkt me duidelijk beter met een pion meer en goede stelling. Een niet onrealistische prognose zou hier 3-5 kunnen zijn. Werk aan de winkel dus!

Even een intermezzo m.b.t. mijn eigen partij omdat je niet vaak meemaakt dat de computer 14 betere zetten ziet dan de zet die ik speelde. Ik won een pion met Lxf6 en daarna Pxd5 en dacht daarmee mooi voordeel te krijgen. Volgens de computer had ik 14 betere, positionele, zetten! Einde intermezzo …

Keihard werken aan alle borden levert op na circa 3,5 uur spelen dat Wim remise maakt, Gerben verliest na harde strijd, (zie zijn moment hieronder) en Dirk mooi wint. Het staat 2-3. John heeft een slechte stelling, Jan Jaap nog gelijk en ik heb nog een betere tot goede stelling.

Gerben staat een tikje beter in deze stelling en merkt op over het vervolg:
“Pe4?… Ik was er niet zo bij. Ik wilde alvast het zwarte paard van f6 ruilen om daarna te kunnen aanvallen. De loper op b7 staat ongedekt, maar dat was niet genoeg. Ik hield een Toren en Paard over tegen een Dame en pion en in het eindspel kon ik geen vesting maken. Beetje suf.” (RR zwart speelde sterk verder met Pxe4, Dxe4 en Pxd4!)

 

 

 

Nog steeds geen best vooruitzicht maar wél de optimale condities voor, je raadt het al, DE RAT. John heeft afgelopen donderdag nog ‘de masterclass der masterclasses’ verzorgd met de sprekende titel ‘Winnen als een rat’ en laat nu in het echt zien hoe het precíes in zijn werk gaat :). (Check deze video!)

John wint dus miraculeus en verdiend, zie zijn analyse!

Jan Jaap had in alle onzekerheid voordat John won, remise afgeslagen in belang van het team. Zijn tegenstander bleef echter goed spelen waardoor het evenwicht nergens is verbroken. Intussen had ik mijn partij ook gewonnen en is er bij Jan Jaap doorgespeeld tot er alleen nog 2 paarden en 2 koningen over waren.

4,5 – 3,5 !! Eind goed, al goed en tot in Portugal is er tevreden op geproost ..

(c) HP & M

Tot slot de interessante partijen met eigen commentaar van Dirk en John

Het andere verslag kan je lezen op http://sco80.leisb.nl/team1006.htm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.