Zaterdag: 80% van Paul Keres speelt thuis

Komende zaterdag is het weer zover: de KNSB-competitie. De eerste van twee (en voor PK1 drie) opeenvolgende thuiswedstrijden in De Noteboom. Met één uitzondering: het vijfde speelt wel in Utrecht, maar dan 6,1 kilometer verderop. Maar dat komt zo.

Het eerste wordt door vriend, vijand en zelfs eigen spelers hardop genoemd als dé kanshebber voor het kampioenschap. Dat zou best bijzonder zijn, want blijkens de archieven (met dank aan Eric Roosendaal) speelt Paul Keres sinds 1998 in de 1e klasse. Opponent Philidor 1847 is de enige die het langer heeft uitgehouden: sinds 1997. Beide teams hebben dus geregeld tegen elkaar gespeeld, maar dat is vorig jaar al uitgebreid behandeld. De Noorderlingen hebben vaker gewonnen, dus geen reden voor onderschatting! Het vrolijke verslag van vorig jaar staat hier.

Het tweede staat gedeeld eerste. Op papier is het programma nu licht met de nummers 8, 9 en 10 op het programma, waarna in ronde 9 medekoploper en ratingfavoriet De Waagtoren wacht. Maar net als bij het eerste moeten we niet jinxen, maar winnen. Zaterdag treffen we Oegstgeest ’80 en dat is een raar team: twee IM’s, maar ook diverse spelers van onder de 2000. Geen makkie, want de vorige ronde wonnen juist de lage borden van SG Amersfoort! En één van hun spelers won ooit zowel het Schrikkelschaak in 2012 als van Hugo in 2011. Zo, nu staat iedereen weer op scherp.

Het derde zit in veruit de spannendste klasse, zie de stand. Drie ploegen, waaronder OZU1 en PK3, op 7 uit 5, twee op 6 uit 5 en nog eentje op 5 uit 5. Zaterdag komt één van de concurrenten, ZSC Saende (6 MP), op bezoek. In hun midden oud-Keresiaan Jan-Bart Abcouwer, en op zoek naar iets leuks van hem vond ik een verslag van de wedstrijd ASV 2 – PK2 uit 2006 waarin hij een belangrijk punt binnen tikte. Maar er is geen tijd voor nostalgie: ook deze wedstrijd moet gewonnen worden, wil PK3 kunnen filosoferen over een mogelijk kampioenschap.

Helemaal leuk wordt het bij het vierde. Die staan ook al gedeeld eerste, en treffen stadsgenoot UCS De Rode Loper! Die kunnen nog wel wat punten gebruiken en zullen messcherp aan de start staan. Grappig genoeg staan Rode Lopers Arend en Jan in de basisopstelling van PK4, maar heeft DRL weer prominent Keresiaan Mitchel in de gelederen. Een broedermoord dus, best actueel. Verslagen van PK – DRL zijn onverwacht zeldzaam, dus dan maar een foto uit 2013:

En tenslotte het vijfde, die er dus niet bij zijn in De Noteboom. Zij treffen immers Oud Zuylen Utrecht II, in denksportcentrum Dijckzigt. En dat is niet het team onder leiding van Judith met o.a. Alwin, Pascal en Ronald in de gelederen, maar eentje hoger. Wel met Big Ed en ons dubbellid Huib, en nog zes gevaarlijke rakkers. Ook het vijfde staat gedeeld eerste, dus het wordt eentonig: er dient gewonnen te worden.

We starten om 13.00. De tijdnooddramatiek is vanaf een uur of vier te verwachten, evenals snedige analyses rondom de bar.

1A Paul Keres (10 MP, 1e) – Philidor 1847 (3 MP, 6e)
2B Paul Keres II ( 9 MP, 2e) – Oegstgeest ’80 (2 MP, 9e)
3C Paul Keres III ( 7 MP, 2e) – ZSC/Saende (6 MP, 4e)
4C Paul Keres IV ( 9 MP, 1e) – UCS de Rode Loper (3 MP, 8e)
5C Oud Zuylen Utrecht II ( 4 MP, 4e) – Paul Keres V (8 MP, 2e)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.