2019: een terugblik

Op dit moment kan je geen krant openslaan, of er staat wel een top-zoveel in van ontwikkelingen, overleden mensen, films of uitspraken die dit jaar of dit decennium de aandacht hebben getrokken. Ideaal leesvoer voor de altijd wat onbestemde ‘tussendagen’. Daarom heb ik ook maar even een rijtje gemaakt van Paul Keres-gerelateerde zaken in 2019. Uiterst subjectief en over de volgorde kan niet worden gecorrespondeerd, maar misschien leuk voor bij de oliebollen.

1. het jubileum

Altijd beginnen met een feestje: Schaakvereniging Paul Keres bestond 50 jaar! Of eigenlijk 51 jaar, maar iets te laat komen past wel bij het karakter van de club. Dat werd gevierd met een prachtig jubileumevent met als hoogtepunt (nou ja, dat vond ik) de speech van Hans Karelse. Een geweldige dag waaruit bleek dat wij nog best wel lijken op het Utstud uit 1968!

Een ander resultaat was het jubileumboek: een kloeke 303 pagina’s clubhistorie! Er zijn nog steeds exemplaren verkrijgbaar! Benader hiervoor Niels op de clubavond of op een andere manier.

Hilariteit in de zaal bij de speech van Hans Karelse!

2. het jaar van Hugo

Het was het jaar van Hugo ten Hertog. Onze sterspeler wint toch al vaak, maar in 2019 was hij bijna niet te stoppen. Absoluut hoogtepunt was natuurlijk dat hij het OKU won! Na 43 jaar was er eindelijk een opvolger voor Anton. Maar ook won hij het minstens zo prestigieuze clubkampioenschap met een bijna nog nooit vertoonde score: 18 uit 20! Ondertussen haalde hij ook nog vrijwel elke interne titel binnen, waaronder twee keer het Kees Vreeken Knock Out (zie hier en hier), twee keer het Fischer Random (zie hier en hier), het snelschaakkampioenschap, het Lightning (een nieuwe activiteit en erg leuk!), de omnisimultaan en het Baskisch. En dan ben ik er vast nog een paar vergeten. Brengt 2020 de grootmeestertitel?

OKU winnaar Hugo!

3. drukke interne

De interne competitie loopt als een zonnetje. Mooie opkomst, goede sfeer en diverse nevenactiviteiten waardoor er voor elk lid wel iets interessants te vinden is. Zo zijn de masterclasses een groot succes: niet alleen leerzaam, maar ook erg amusant. Wat meer op een instapniveau is de dit seizoen gestarte PK Academy die de onderkant van de ranglijst wapent voor de vele uitdagingen die de interne biedt. De interne toernooien zijn bij het vorige nummer al langsgekomen. Mede daardoor konden we in ronde 1 een recordopkomst noteren. Dit seizoen worden van vrijwel elke ronde partijfragmenten geplaatst, dus ook voor de thuisblijver is er genoeg te genieten. Of moeten we dat juist niet stimuleren?

Een wekelijks goedgevulde Noteboom

4. een veelbelovende externe

Paul Keres I rammelde nadrukkelijk aan de deur van de Meesterklasse, maar helaas stond Groningen in de weg. Het team is dit seizoen nog sterker geworden en is de grote favoriet voor het kampioenschap, zo menen kenners. Het zou heel bijzonder zijn: Paul Keres eindelijk op het hoogste niveau! Maar sowieso zijn alle teams flink versterkt, waardoor ook de KNSB-teams 2, 3, 4 en 5 mogen dromen. In de SOS-competitie won het eerste met gemak het kampioenschap, maar is het nu wat harder bikkelen, terwijl het tweede wat te hoog was ingedeeld en nu weer op de weg terug is. Er zijn dit seizoen meer spelers dan plekken: in 2020 weer een team erbij? En een kampioensfeest?

Verslag in het Utrechtse Sportkrant, met dank aan Bert!


5. overige levendigheid

Een vreemde titel, maar toch kan ik het niet anders samenvatten: er gebeurde best veel wat niets te maken heeft met de andere vier. Bijvoorbeeld toernooien buiten de deur: John won in Arnhem, Dirk bij Moira Domtoren, Demre in Mokum en Elmer zelfs in Buenos Aires. Het eerste heeft voor het eerst in lange tijd een vader in de gelederen, het SGS-kampioenschap werd terugveroverd en Jan Prins won de ZAK. Tenslotte werd in 2019 een nieuw toernooi aangekondigd: de Utrechtse Meesters! Meer daarover in 2020.

Deelnemers Rosa en Xander verrichten de loting voor de Utrechtse Meesters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.