Wijker toren moet wijken voor PK 2

Na het winnen van de vorige wedstrijd tegen VAS 2 feliciteerde Jan Jaap het team met de “prachtige prestatie” en vroeg of er interesse was voor een voorbereidingsavond voor de volgende wedstrijd tegen JuRo Unirek / De Wijker Toren 1 die gedeeld eerste stond met 6 uit 6. Wellicht waren ze komen overwaaien uit het eerste, maar hoe dan ook de kampioenaspiraties waren geboren.

Ik schaak nu inmiddels 20 jaar en heb in mijn jonge jaren aan menig kampioenschap mee mogen doen. Enkele keren ben ik ook zowaar kampioen geworden, maar vaker dan niet miste ik de echte winnaarsmentaliteit die nodig is. De mail van Jan Jaap deed bij mij het vuur dan ook nog niet aanwakkeren. Mijn teamgenoten waren echter een andere mening toegedaan. Vele mails zijn gestuurd en de dinsdag voor de wedstrijd was er een avond vullend voorbereidingsprogramma.

Wie na 2 uur bij de wedstrijd kwam kijken zag mijn voorgevoelens bevestigd. De meeste Keresianen stonden lastig en een gelijkspel leek een mooi resultaat. Waar die winnaarsmentaliteit mij in het verleden echter vaak ontglipte bleken mijn mede-Keresianen die in overvloed te hebben, zodat na de tijdscontrole PK2 afstevende op een klinkklare overwinning.

We hoeven niet verder te kijken dan bord 4 voor de perfecte illustratie hiervan. Na kortsluiting in de opening bij de witspeler had Jan Jaap een prachtige stelling en aanzienlijk voordeel, hij vergaloppeerde zich echter en moest aan de noodrem trekken om in volgend eindspel terecht te komen dat tot zijn eigen opluchting nog erg meeviel.

De stelling is ruwweg in balans en wit deed een begrijpelijk remiseaanbod. Wat zou u doen met zwart? Ik zou het na kort nadenken aannemen, maar niet Jan Jaap. Dit was rond uur 2 en kijkende naar de andere borden zag hij dat Raymond nog slecht stond en dat de onzen daar weinig tegen over te stellen hadden. Dus hij speelde door! Wat een vechtersmentaliteit! Dat na ruim 4 uur spelen uiteindelijk terecht de vredespijp gerookt werd doet er niet toe, het is de inzet die hier boekdelen spreekt.

De twee andere remises van de dag waren kwamen op conto van teamcaptain Hein Piet en Dirk. Met respectievelijk 3 en 2,5 punten belangrijke krachten in het team. Naar eigen zeggen was de partij van Hein Piet de minst interessante van de dag dus daar zal ik jullie niet verder mee lastig vallen. De partij van Dirk was een stuk dynamischer en heeft naar verluid in de Stichtse tot verhitte debatten geleid. Met name de stelling na 10 zetten:

Wit speelde hier e5 waarna zwart zijn paard mooi op d5 plompte. Had wit daarom eerst c4 moeten spelen? De Stichtse kenners zijn er niet uitgekomen, maar het heeft tot veel vermaak geleid. De partij eindigde zelf echter op zet 22 in remise. Een gezonde partij van Dirk!

Op bord 1 liet Raymond zien dat alleen een vechtersmentaliteit niet altijd voldoende is, soms heb je ook een beetje geluk nodig. In de opening heeft Raymond zijn dame eigenhandig buitenspel gezet op a2 en het is nu goed mis voor zwart.

De meest eenvoudige winst is nog wel 21.Dg4 Tf5 23.Dh4 en de toren op d8 staat te veel op de tocht. Er volgde echter 21.Dg5 en na Lxe2 22.f3 Txd7!? heeft zwart vervelend tegenspel na 23.Pxd7 Ld3. In tijdnood verslikte wit zich en liet zich pardoes mat zetten. Knap doorzettingsvermogen van Raymond!

Niet alles was een dergelijk spektakel. Frank speelde een strakke pot. Een gambiet van de tegenstander leverde een pion op in de opening die daarna met hand en tand verdedigd werd tot de overwinning veilig gesteld was. Een partij zonder smetje. Ook ik won met weinig spektakel. Een matige opening – waar Gerben me achteraf terecht over op de vingers tikte – leverde bijzonder weinig op, maar kostte wel veel tijd. Tot mijn opluchting speelde zwart het tam en liet thematische breekzetten achterwege, waarna ik kon afwikkelen tot een dame eindspel met een heel goed paard tegen hele matige loper. Niels zou er trots op geweest zijn.

Ging dan alles goed? Nee, John trok zaterdag het kortste eindje en liet de tegenstanders met één winstpartij naar huis gaan. In een grijs verleden heb ik ook wel eens tegen Sjoerd Plukkel gespeeld en dat waren enerverende partijen – toen speelde ik nog geen tamme openingen. De partij van John was niet anders. Het was spektakel waar John in tijdnood een kans op gelijkspel miste, maar aan het einde was Sjoerd de terechte winnaar.

Het beste heb ik voor het laatst bewaard. Gerben speelde tegen IM Hing Ting Lai en had zichzelf tijdens de partij tot het bokje bestempeld. Niets bleek minder waar! In een strakke partij leidde Gerben zwart gedegen naar de afgrond. We komen binnen op zet 18.

Wit staat natuurlijk prachtig, maar hoe verder? Gerben had daar geen moeite mee. Hij ging thematisch verder met 18.Lf4 Pd7 19.c5! 0-0 20.Dd2 en niet veel later volgde g4 waarna zwart bezweek in de koningsaanval. Een strakke partij!

En zo stond na 5 uur spelen 5,5 – 2,5 op het scorebord. Een mooi resultaat tegen het tweede team op rating. Met 7 punten staan we tweede met alleen De Waagtoren – het sterkste team op rating – voor ons met 8 matchpunten. Nou wil het toeval dat dat nou net de tegenstander in de laatste ronde is. Als we dit volhouden belooft dat een mooie finale te worden.

Voor de liefhebbers hieronder nog de partijen met analyses van Jan Jaap, Gerben, Raymond en Dirk.

2 thoughts on “Wijker toren moet wijken voor PK 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.