Crypt Chess met Job & Simon Williams

Op zaterdag 23 november wonnen er niet alleen 5 KNSB teams, ook vond er een bijzonder toernooi in London plaats: Crypt Chess, georganiseerd door GM Simon Williams. Kersvers Keresiaan, Job Starreveld, was hierbij! De foto’s geven het bijzondere karakter weer. We vroegen Job hoe het was.

Allereerst wat sfeerimpressies

Foto’s zijn gemaakt door John Saunders. Alle foto’s zijn hier te vinden.Wat was het voor toernooi?

Het was een blitz toernooi in een crypte in London (the crypt gallery) relatief dichtbij King’s Cross station. Vandaar ook de naam Cryptblitz. GM Simon Williams (aka the GingerGM) organiseerde dit toernooi en heeft de lijst met zo’n 60 genodigden opgesteld. Ik volg hem al enige tijd en heb tijdens het Bavaria toernooi in Amsterdam wat biertjes gedronken en wat potjes gespeeld. Vermoedelijk heb ik daarom ook het genoegen gehad uitgenodigd te worden voor dit evenement.

Hoe kwam je erbij om dit toernooi te spelen?

Ik heb een fractie van een seconde getwijfeld of ik zou gaan omdat het natuurlijk wel een hele reis is voor één enkel evenement. Daarentegen vond ik het wel een hele eer voor een weinig briljant schaker als ondergetekende om uitgenodigd te worden voor zo’n schaakfeest. Uiteindelijk heb ik dan ook redelijk snel besloten te gaan en gewoon een heel leuke avond te hebben. De kans dat ik het toernooi zou winnen was nihil maar afgaande op de kennismaking in Amsterdam ging ik er vanuit dat het wel een enorm leuke dag en avond zou zijn.

Hoe was het?

Gelukkig bleek mijn verwachting juist en was het een super leuke avond. In de officiële wedstrijden heb ik niet zo goed gescoord ( 0 uit 6 🙂 ) maar daar buitenom wel een stuk of wat potjes gespeeld en daar zo’n 80% van gewonnen. Op schaakgebied ging het dus redelijk zoals verwacht. Verrassend leuk daarentegen was om allerlei mensen te ontmoeten die je alleen via internet kent. Ook de variëteit in nationaliteiten was leuk. Zo heb ik met Grieken, Polen, Oostenrijkers en IJslanders gepraat. Al met al was het simpelweg een super leuk evenement waar schaak gecombineerd werd met een feestelijke sfeer, de nodige hilariteit en een onbepaalde hoeveelheid drank.

Wat van dit toernooi spreekt je het meest aan voor Paul Keres?

De combinatie van schaak en feest sprak mij het meest aan. Schaak heeft soms de neiging een serieuze aangelegenheid te worden waarbij men in ernst en stilte nadenkt over de zetten. Dat is uiteraard logisch maar ik zou het leuk vinden om zulke dingen af te wisselen met een ‘schaakfeest’ a la dit evenement. Een feest waarbij schaakplezier, muziek en een uitbundige sfeer belangrijker zijn dan de uiteindelijke rangschikking.

Welke foto vind je het leukst?

Deze foto vind ik vooralsnog het leukst omdat die de sfeer en setting zo mooi weergeeft, gewoon ontspannen samen een biertje drinken, beetje schaken, plezier hebben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.