Het derde trekt zich omhoog

Het werd hoog tijd voor het derde om na een verlies en een gelijkspel iets te doen aan de stand. Als enig PK-team stonden we rechts van de middellijn en dat geeft natuurlijk geen pas. Jammer voor onze Wageningse tegenstanders, maar het kon niet anders.

Ondanks de ruime bezetting van de teams was het nog even zoeken naar een achttal. Rijk’s resultaten waren niet ongemerkt gebleven en hij was voor het tweede gevraagd op een moment dat we nog met zijn negenen leken te zijn. Elmer kreeg echter de mogelijkheid een lang weekend Afrika te doen en Adrian werd opgezadeld met een plots vervroegd tentamen waarvoor geleerd moest worden. Gelukkig waren Paul van der Kooij en Mark Uildriks onmiddellijk bereid om in te vallen, zodat de speurtocht in twee mailtjes geklaard was. Bravo!

We waren niet de enigen die naar Wageningen afreisden, ook het eerste en vierde moesten die kant op Er was sprake van een minimassakamp, zoals de trouwe websitelezer al zal hebben meegekregen. Ooit heb ik geschreven over de fraaie setting waar de club bij hun KNSB-wedstrijden op mag bogen. Het is een kerk met een grote open ruimte waar een vierkant in het midden aan alle kanten omrand is door een trapje van twee treden. Het vierkant nu was groot genoeg voor de drie PK-teams en hun opponenten. Het vierde team van Wageningen (het gaat hen naar den vleze, in de SOS zijn ook vier teams actief) paste er niet meer bij. Het was een kuil dus waar wij speelden en omdat het een kerk betreft denk je dan onwillekeurig natuurlijk aan Daniël en de leeuwenkuil. Wiens rol was Daniël en wie speelde er voor leeuw, was de prangende vraag.

Ach, eigenlijk was al snel duidelijk dat wij ons niet op lieten eten. Bij Anton was er even een korte Comedy of Errors, waarna het snel weer in evenwicht kwam, en verder zou het best kunnen dat niemand enig moment verloren heeft gestaan. Anton nam het op tegen onze David van Eekhout, geboren en getogen Wageninger en de club extern altijd trouw gebleven. Hij was dit seizoen uit het eerste geduikeld, maar steekt qua rating wel boven zijn teamgenoten uit. Verder waren zij homogeen, net als wij, maar dan een puntje of 50 gemiddeld lager. Beide opstellingen waren daardoor ook vrij willekeurig.

Enfin, spannend zoals in de vorige ronde wilde het dus niet worden. Het lukte me niet om Max van de remise af te krijgen. Bord 1 en 8 zijn al geprobeerd, bord 4 werd hetzelfde verhaal. Ook invaller Mark zorgde voor een nuttig en degelijk halfje. Daan speelde beschaafd en als de tegenstander daarin meegaat wil het vaak in een even beschaafde puntendeling eindigen. De vierde remise kwam van mij, terwijl ik nog dacht het eerste klaar te zijn van het hele vierkant toen mijn tegenstander op zet 8 een stuk weggaf. Hij had er twee pionnen en een centrum voor, en ook de computer kwam niet verder dan -1. Knap verdedigd, op het eind moest ik zelfs na een verkeerd uitgepakte combinatie oppassen. Alleen Kees en Xander waren nog bezig toen bij ons het materiaal op was.

Dan de hele punten. Het eerste klaar was Erik die een listig variantje tegen het Hollands klaar had liggen. Ik hoorde dat het in 13 zetten over was. Anton had een pion over voor activiteit. Een dame en toren sneden beslissend Davids stelling in en dwongen tot opgave.

Van de andere twee winsten hebben we de partij. Simon kreeg dezelfde opening tegen als de vorige ronde die door  tegenstander Jesper de Groote op de BSG-site uitvoerig becommentarieerd was. Dan zou ik me een beetje zorgen maken of er geen sprake is van voorbereiding, maar Simon voelde aan dat zulks niet het geval was. We beginnen met de terugblik in Simons woorden:
De opening lijkt op die tegen Jesper. Met 9 … f5 laat ik wit kiezen tussen het opgeven van het centrum of permanente zorgen over het behoud van zijn e-pion. Wit geeft het centrum op en er ontstaat een ongebruikelijke pionnen structuur: wit met a-b-c- en f-g-h tegen zwart met a-b, d-e en g-h. Na wat ontwikkelingszetten denk ik toe te slaan met 18…Pe5 . Dit lijkt een kwaliteit te winnen, en omdat wit dat ook denkt geeft hij die kwaliteit dan maar direct op. Gelukkig maar, want als ik die kwaliteit zelf had moeten ophalen was er een vernietigende tegenaanval gevolgd. Nu sta ik gewoon een kwaliteit voor, met een redelijke stelling, en win ik technisch. Het laatste interessante moment is op zet 33, waar ik de dames kan ruilen. Dan blijft er T+T tegen T+L over, wat me nog best lastig leek. Veel beter om de torens te ruilen: de aanvalskracht van D+T is zo groot dat wit dat nooit kan verdedigen zonder alsnog dameruil toe te staan. Daarna was T tegen L eenvoudig gewonnen.

Bij Paul had ik het idee dat hij nogal gewonnen uit de opening kwam, maar dat was te simpel geoordeeld zie ik nu. Het was een heel gevecht! Het commentaar van Paul is ingebed.

Vier remises en vier overwinningen, met uiteraard veel dank aan invallers! We konden deze zege goed gebruiken en hebben ons achteraan in de linkerrij gemeld.
Met de 6-2 overwinning zaten we overigens op het gemiddelde van de PK-teams. Het eerste won met 8-2 en het vierde met 5½-2½, waarmee een 19½-6½ totaalstand in de minimassa bereikt werd. De Keresianen waren deze middag de leeuwen. Misschien niet zo’n goede vergelijking, het zou best kunnen dat Daniël met goddelijke hulp of zo de leeuw aftroefde. We maken van de Wageningers Christenen die in de arena geworpen waren (zonder een Spartacus), waarna de Keresianen het leeuwendeel pakten en de arme Christenen drieëndeelden.

Hoe dan ook, drie ruime overwinningen. Onze volgende wedstrijd is thuis tegen En Passant 2, dat een tafje boven ons staat. Ook voor de andere teams staan gelijkgerangde ontmoetingen op het programma: het belooft een spannend dagje te worden op 14 december in De Noteboom.

T Wageningen 2 1995 Paul Keres 3 2030 2 6
1. Eric Smaling 1983 Daan Schönberger 2053 ½ ½
2. David van Eekhout 2092 Anton Rosmuller 2041 0 1
3. Martijn Naaijer 1991 Erik Oosterom 2036 0 1
4. Robin van Leerdam 1984 Max Viergever 2054 ½ ½
5. Thomas Slijper 2013 Mark Uildriks 1951 ½ ½
6. Audry Burer 1953 Simon Kronemeijer 2065 0 1
7. Clemens de Vos 1958 Paul van der Kooij 1955 0 1
8. Hans Dam 1984 Bert Both 2089 ½ ½

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.