Schwindelen met Hein Piet en Gerard Welling

De masterclasses worden online goed bekeken door leden, maar vooral ook door niet-leden. Via Gerard Welling, oud-clubgenoot van Hein Piet van der Spek, ontvingen we een leuke, anekdotische mail naar aanleiding van de masterclass Schwindelen van Hein Piet:

“Eerder vandaag kwam ik bij toeval een bijzonder interessante masterclass van Hein Piet van der Spek tegen die hij recent bij Paul Keres heeft gegeven. Leuke voorbeelden en vooral ook mooie verhalen, waarbij hij zelfs nog teruggreep naar zijn tijd bij de Eindhovense schaakvereniging. Het doet me deugd dat hij die bewuste periode als zijn mooiste schaakjaren ziet.

Hein Piet’s masterclass ging over schwindelen, en dat is hem wel toevertrouwd. Hij was ook vroeger al een wat wij zo mooi “praktisch ingesteld speler” noemen, iemand die kansen kon creëren in kansloze stellingen. Ik herinner me uit een verslag in Schaakbulletin dat het hem zelfs lukte in correspondentie partijen om slechte stellingen te winnen.

Schaakbulletin publiceerde destijds naar aanleiding van zijn triomf in het Nederlands kampioenschap correspondentieschaak een winstpartij van hem (met zijn eigen commentaar) vanuit verloren stelling. Hein Piet was ook heel slagvaardig in snelschaak, zo herinner ik me dat Hans Böhm hem destijds (bij één van de vele beladen ontmoetingen tussen Volmac Rotterdam en Eindhoven in Beverwijk in het kader van het Nederlands snelschaakkampioenschap voor teams) probeerde te flessen in een eindspel door een toren precies op de grens van twee velden te zetten. Met de bedoeling op elke zet van de koning deze te slaan. Hans was als jonge speler een schavuit en zijn streken nog niet helemaal kwijt. Hein Piet riposteerde geniaal, met een loper die van kleur veranderde sloeg hij de koning van Hans, die onmiddellijk protesteerde. Waarop Hein Piet onmiddellijk de omstanders aanspraak met de woorden:

Dat was toch reglementair jongens?

Ik vond het sportief van Hans Böhm dat hij zijn nederlaag toen accepteerde, hij had gegokt en verloren. Hein Piet zei ons op de terugweg iets in de orde van “als directeur van een middelbare school heb ik vaker met jeugdige delinquenten te maken gehad, ik weet hoe ik ze moet aanpakken”.

Toevalligerwijs werd ik eerder dit jaar gemaild door Herman van de Wynkele, Belgische schaker die ik nog ken van de jaren dat ik Belgische competitie speelde. En ik ben hem de afgelopen jaren ook al tweemaal tegengekomen bij internationale senioren-kampioenschappen. Herman wees me op een artikel over schwindelen wat ik in de jaren 80 ooit heb geschreven voor een Belgisch clubblad. Hij wilde dat graag opnemen in het clubblad van zijn huidige vereniging. Er zaten wat tik en diagram foutjes in (de diagram foutjes kon ik oplossen) en zodoende kreeg ik enkele weken later een PDF versie van het “Boekske” (voor april en mei 2019) zoals dit blad heet.

Met vriendelijke groet
Gerard Welling”

Het “Boekske” is hieronder te bekijken en via deze link te downloaden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.