HSG wint nipt van het derde van PK plus TVP

Aan dit verslag was ik the day after begonnen, maar van uitstel kwam een verder procrastineren. Ondertussen vulde de website zich met mooie verslagen en had de tegenstander al een aardig rapport geproduceerd. Geen urgentie derhalve, maar met de tweede ronde nakende wordt het onderhand wel tijd. Hoewel, het idee van een nagekomen verslag dat jaren later verschijnt heeft ook wel iets. Om het geheel nog wat cachet te geven is toegevoegd een korte status van de KNSB-competitie en de plaats van PK daarbij in het bijzonder.

De wedstrijd

HSG, landskampioen in de jaren 2008 tot 2011, is er nipt in geslaagd Paul Keres 3 te verslaan. Na een spannende middag werd het 4½-3½ voor de thuisclub. Voor de bezoekers had er zelfs meer in het vat gezeten.
Zo lijkt het nog wat. In werkelijkheid waren we de favoriet en was de nederlaag een tegenvallertje.

Bij de ALV bestond PK3 nog uit tien man. Een inventarisatie daarna leerde dat iedereen er zin in had en haast altijd kon. ‘Gelukkig’ kwam er in het 5e een plek vrij, waardoor Leo (helaas) alsnog naar het 4e verschoof. Een poging van de extern WL om die plek in het 4e meteen met een nieuw lid op te vullen onder de redenering dat het team op het ALV al uit 10 man bestond kon gelukkig afgewend worden. Van het oude PK3 is de fine fleur Rijk, Simon en Max overgebleven. Van het 2e kwamen Daan, Elmer, Anton, Erik en Bert. Nieuwe oogst is Adrian.

Omdat PK3 verleden jaar net niet gepromoveerd was, leeft (of leefde) hier en daar de veronderstelling dat met de versterkingen een stapje hoger nu een makkie zou moeten zijn. Toen zat het 3e echter in een makkelijke poule en nu in een van de zwaarste. Op rating staan we slechts vierde, achter Veenendaal met een serie 2200+ -spelers, OZU 1 dat zich uit de 1e klasse teruggetrokken had maar dit niveau zeker aankan en BSG 2. En na onze eerste wedstrijd past het de doelstelling tot ‘iets’ in het linkerrijtje bij te stellen.

De eerste ronde voerde ons dus naar Hilversum 1 dat zonder sponsoring in rap tempo afgezakt is tot de huidige stabiele situatie. Een gezonde vereniging met veel jeugd aan de ledenlijst te zien. Locatie was de kantine van het College (van de veel te jong overleden) Sint Aloysius. Een mooie, lichte ruimte, vlakbij station Hilversum. Het enige minpuntje dat ik kan bedenken is dat de tafels geribbeld zijn en dat de creatieve oplossing om daar de plastic deksels van de stukkendozen voor te gebruiken niet prettig werkt. Hier kunnen schrijfblokken of iets dergelijks voor verzonnen worden. Op bezoek waren de pensionadi Jan Nagel en good old Han van Leeuwen.

Adrian en Erik waren verhinderd en daarom was Leo (nu van het 4e) gevraagd om in te vallen. Toen Erik toch bleek te kunnen en omdat ik niet in de mood was, hebben we dat zo gelaten en werd ik non playing captain. Ik wilde zaterdags na enen me net met een dik boek gaan installeren toen het uit berichten van Erik duidelijk werd dat de NS hem in zijn tocht vanuit Leiden niet gunstig gezind was. Hij zou maar net voor het verstrijken van het uur binnenkomen, zodat ik met een half uur minder plaatsnam tegenover ons oudlid Marieke Dirksen. De scherpe opening kostte me veel tijd en daardoor heb ik bar weinig meegekregen van de andere borden.

In het kort. Max was niet tevreden over de voortgang in zijn spel en zijn tegenstander nam het remiseaanbod gezien diens tijdsverbruik aan. Daan had een vlakke partij met een snel halfje en bij Leo werd het evenwicht eveneens niet noemenswaard verbroken. Dat waren de snelle remises. Dan de nederlagen. Anton stond +3 maar eindigde op een 0. Elmer net terug uit Latijns Amerika had nog last van een jet lag.

Een puike partij leverde Simon af. We geven hem helemaal.

 

Rijk stuurde het slot op van de partij waar hij de hele tijd in het voordeel was.

Even dacht ik dat de winst in gevaar was, omdat de witte koning afgesneden is. Maar nee, zwart is in tempodwang! Na een koningszet volgt c6, en als de toren de pion loslaat volgt h7 enz. Daarom: 62. … Th3 + Nu is het gemakkelijk.
63. Kb4 Th1 64. Kb5 Tb1+ 65. Kc6 Th1 66. Kc7 Ta1 67. Td2 Th1 68. c6 Th6: 69. Kb7 Th3 70. c7 Tb3+ 71. Kc6 Ke6 72. c8D+ 1-0.

Ik was zelf nog het langst bezig. Hoewel ik deze partij natuurlijk het best gevolgd had, had ik ook haar niet begrepen. Bij een Engelse aanval speelde Marieke na een onnauwkeurigheid mijnerzijds niet alles to the point en had ik met het loperpaar groot voordeel. In tijdnood liep dat voordeel terug, maar ook na de 40e zet was het misschien niet meer gewonnen, maar nog wel ok. Dan had ik echter wel betere zetten moeten doen. Na een kwaliteitsoffer dreigde een pion te promoveren en met nog een minuut bedenktijd gaf ik op. Maar was dat terecht?

En dat veroorzaakte nou net een 3½-4½-nederlaag. Het is vooral jammer dat we niet bovenaan meedraaien: dat maakt het toch wat leuker. Bij een Indiër werden de wonden gelikt en de volgende ronde krijgen we tegen het andere Gooische team BSG2 een kans om iets aan ons geschonden blazoen te doen.

 

T HSG 1 2012 Paul Keres 3 2066
1. Wim van der Wijk 2062 Max Viergever 2054 ½ ½
2. Pascal Losekoot 2049 Daan Schönberger 2077 ½ ½
3. Vincent Spit 2039 Anton Rosmuller 2070 1 0
4. Herman van Engen 2027 Elmer van Veenendaal 2082 1 0
5. WFM Yvette Nagel 1988 Rijk Schipper 2083 0 1
6. Marieke Dirksen 1969 Bert Both 2106 1 0
7. Guido Wagenvoorde 2047 Simon Kronemeijer 2053 0 1
8. Michael de Vos 1919 Leo van Houwelingen 2005 ½ ½

 

De TVP over de KNSB en PK okt. 2019

Bij het uitpluizen van de clubbladen in verband met het Jubileumboek bleken er maar weinig beschouwende verhalen te zijn die licht wierpen op de situatie van of de veranderingen in het schaakleven. Het is wel logisch: waarom een update geven van iets wat de contemporaine lezer weet? Als deze toelichtingen er waren, bijv. Henk Korvinus over de eerste KNSB-bekerwedstrijden in midden ’70 of Harrie Boerkamp mbt de externe teams, waren ze voor de lezer van nu verhelderend. Deswegen hierbij een TerugVindPlek.

Voor 1986 bestond de KNSB-competitie uit een hoofdklasse, twee 1e en vier 2e klassen, met teams van 10 man (m/v). In 1986 kwamen er acht 3e klassen bij die net als de 2e klasse uit 8 man gingen bestaan.

Terzijde: gelijktrekking van de hoogste klassen naar 8 man is een aantal keer ter sprake gekomen, maar evenzovele keren verworpen en momenteel geen discussiepunt meer. Een promovendus naar de 1e klasse moet flink aan de bak.

Deze situatie bleef ongewijzigd tot het de KNSB behaagde om per ingang van 2018-2019 de zaterdagcompetitie open te stellen voor elk team dat mee wil doen. Een aanleiding was terugloop bij de onderbonden van het aantal teams. Bij SGS en andere geografisch compacte bonden viel het nog mee, maar bij dunner bevolkte streken werden de afstanden groter, waarbij latere drukte op de weg eveneens een rol speelde. In sommige bonden werd al op de zaterdag gespeeld, en nu werd het gelijkgetrokken. Voor veel mensen is de zaterdag sowieso een prettiger moment.

Er is een 4e, 5e en 6e klasse bijgekomen en met de 7e wordt geëxperimenteerd om een fijne spreiding van de ratinggemiddeldes (om de 100 à 150 punten een klasse) te krijgen. Er zijn negen 4e klassen, acht 5e klassen, zeven 6e klassen en twee 7e klassen. Een tabelletje over het volume deelnemers per klasse:

 

MK 100
1e  200
2e 320
3e 640
4e 720
5e 512
6e 448
7e 128
3068

(Hm, nogal erg uitgevuld. Bedankt WordPress)

De 5e t/m 7e klasse bevinden zich dit jaar nog in een pilotfase. Het heeft de voorkeur van de club om de 5e en 6e klasse in een competitie van 10 te zetten, zodat ons 5e gezellig met de hogere teams meedoet. De 7e klasse is een probeersel van dit seizoen met twee regionale klassen.

De onderbonden ondertussen zijn gewoon blijven bestaan, al zijn er hier en daar fusies. Zo is de SGS met de OSBO (grofweg Gelderland) en de SBO (Overijssel) samengegaan en deze bonden spelen nu in één competitie, de SOS genaamd. De indeling van de klassen is vanwege logistieke redenen eigenlijk nog dezelfde als voor de fusie en er zijn ook drie hoofdklassen. Het is jammer dat er geen kampioenswedstrijd tussen de winnaars van die klassen is: ogenschijnlijk lijkt er weinig veranderd met de fusie.
Promoveren naar de KNSB is niet meer aan de orde (je meldt je gewoon als team aan voor de landelijke) net als voor degraderen uit de KNSB niet meer gevreesd hoeft te worden.

PK
Verleden seizoen had PK4 zich aangemeld voor de KNSB, en omdat het gemakkelijk liep met het vinden van spelers en er een paar nieuwe bijkwamen is de gok gezet om ook een 5e team op te geven. De teams zijn netjes verspreid: PK1 in de 1e klasse, PK2 in de 2e klasse et cetera t/m PK 5. Net als vorig seizoen zijn er daarnaast twee onderbondsteams die PK1 SOS en PK2 SOS heten. Verleden seizoen werd PK1 SOS met als kern een aantal zaalvoetballers met overmacht kampioen van hun hoofdklasse. Dit seizoen wordt meer spanning verwacht. Alle spelers van een club kunnen overigens bij de SOS meespelen en je kan ook aan zowel de KNSB als de SOS meedoen, voor zowel dezelfde als verschillende clubs. Het zijn twee separate competities.

Als we toch bezig zijn met een extern overzicht: een overzichtje van de ontwikkelingen ervan bij PK. Er is dit seizoen door verschillende omstandigheden een aanwas aan externe spelers geweest, terwijl er geen spelers zijn vertrokken. Bij het eerste is Peter Lombaers terug in Utrecht na zijn postdoc in Portugal en speelt David van Kerkhof, ook verhuisd naar Utrecht, mee. Twee sterke spelers, waarmee PK1 favoriet (alleen dat al is een unicum in de PK-historie) is om naar de hoogste klasse te stijgen. Voor PK2 komt Eugène Rebers uit na een jarenlange schaakdroogte en een verhuizing naar U. Hij speelde voor LSG. Verder spelen Dirk Floor en Frank Lommers voor het tweede: zij komen van OZU1 dat zich terug heeft moeten trekken. Leuk dat Dirk ook extern weer voor ons uitkomt!

Door al het nieuwe ELO-geweld zijn leden in een lager teamnummer beland. Adrian Schoeneshofer heeft zich bij het 3e gevoegd uit laat ons zeggen de eigen kweek. Het vierde is gevoed met Arend van de Lagemaat die al interne speelde en Peter van Wijk die een sterk extern seizoen bij Moira draaide en in onze interne naar nieuwe uitdagingen zocht. Victor de Vries is hier gewoon komen studeren. Zo kan het ook nog. Bij het nieuwe 5e zal Pim te Lintelo meer meespelen dan vorig jaar.

Al met al veel debutanten waarvan een aardig aantal zich pas na de beslissing om een vijfde team op te geven aangemeld heeft. Het bleek een goede en nodige beslissing, zelfs nu ontstond het luxe probleem van wel erg gevulde teams. 10 gretige spelers voor een team van 8 is te veel, twee keer gedwongen uitvallen is onwenselijk. Je vraag je af hoe ze het bij clubs organiseren die bijv. 14 man hebben die willen spelen en maar één team kunnen opgeven.

In totaal heeft PK nu 42 man in de KNSB-competitie die zich a.s. zaterdag 2 november over de lokalen en de hal van De Nooteboom zullen verspreiden. Met de SOS-teams komen we op 58 man uit. Een heel mooi aantal, overigens nog ruim minder dan het topjaar 82-83 met 7×10.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.