Het jonge PK2 boekt ruime overwinning op Amersfoort

Vorig seizoen werd voor het tweede afgesloten met een overwinning tegen SG Amersfoort. Als een soort Groundhog Day trapten we het nieuwe seizoen af tegen dezelfde sympathieke vrienden uit de keistad.

Ons tweede heeft wel een flinke verjongingskuur gekregen. Marijn kwam over van het eerste, Gerben van de bank plus nieuwe leden Eugene, Frank en Dirk (welkom!). Hiermee zijn we volgens de KNSB-website gemiddeld 36,1 jaar jong en dat is anderhalf jaar jonger dan het eerste!

Het betekent ook een ruime selectie van tien spelers en zo becijferde onze onvolprezen captain Hein Piet dat we dit seizoen in totaal 90 keer zouden kunnen spelen, maar we spelen maar 9×8=72 partijen. We moeten dus 18 keer iets oplossen. Voor de eerste ronde was de oplossing niet zo moeilijk, want Marijn was verhinderd en het kwam Frank ook wel goed uit om deze ronde niet mee te spelen. Nog 16 oplossingen te bedenken. We zijn dit jaar dan wel een selectie, maar dat het met de teamspirit wel goed zit bleek wel uit het feit dat aan het eind van de middag Frank nog wel even kwam kijken. Maar daarvoor was deze zaterdag al het nodige gebeurd.

Laten we beginnen met de reis. Als je vanaf de Dom je hand uitsteekt, kan je Amersfoort bijna aanraken. Toch moest er al verzameld worden om 10:40 uur. Wat dat betreft kan je beter in België gaan schaken. Na een voorspoedige reis kwamen we aan bij het fraaie denksportcentrum te midden van een van de lelijkste industrieterreinen van Nederland. Over speelzalen waar geschaakt wordt, kan inderdaad het nodige geschreven worden. In dit geval ben ik zo vrij om de woorden van Bert te kopiëren: “Een ruime, lichte speelzaal, geluidsdicht, omgeven door twee zalen waar geanalyseerd (…) kon worden en een bar met een lief meisje erachter dat de hik had. Die culturele centra, lycea en pastorieën waar het doorgaans gebeurt moeten het hiertegen afleggen.” Dit keer had ze niet de hik, maar verder was er niets veranderd.

Om 12 uur was ook het vierde gearriveerd om tegen SGA2 te spelen en kon de eerste massakamp van het seizoen beginnen. Het eerste uur was nog vrij rustig, maar toen buiten het noodweer losbarstte viel ook in de zaal de eerste donderklap. Jan Jaap, kampioen van Zeist en de man in bloedvorm, had slechts 20 zetten nodig om oud-Nederlands kampioene IM Lanchava te vermorzelen. Onze oud-voorzitter noemde deze partij slechts een niemendalletje. Het wordt eens tijd dat hij wat van zijn bescheidenheid afwerpt en beseft dat hij een veel betere schaker is dan hij denkt. Een fragment.

Om zijn overwinning te vieren, toog Jan Jaap naar de bar om uit het rijke bierassortiment te kiezen voor …… een kop koffie!

Al gauw daarna verdubbelde Dirk de score door in een fraaie partij van Jeroen Bügel te winnen. Een partij waar Dirk terecht trots op is. Ik laat hem aan het woord.

Even later werd het zelfs 3-0 toen Dimi van Leent self-destructe tegen onze universele Raymond. Ook hier geef ik het woord graag even uit handen.

In de tussentijd stond er bij SGA2 – PK4 een 0-4 tussenstand op het bord en dus 0 – 7 in de massakamp. Dat vonden we wel wat te gortig en niet zo netjes tegenover onze vriendelijke tegenstanders. Het vierde verloor zelfs alle resterende partijen, zodat het daar 4-4 werd. Dat ging ons nou weer wat te ver. Alleen Eugene verloor uit een goede tot gewonnen stelling. Gerben gaf een half punt cadeau. Maar beiden gaan nog voor meer dan voldoende punten zorgen dit seizoen. Hein Piet speelde ook remise, maar dat leek op het oog vooral een vrij degelijke, correcte partij.

Het slotakkoord was weer voor ons. Eerst won ik van Henrik Porte. Het was al snel duidelijk dat er maar één uitslag mogelijk was, alleen duurde het wat lang voordat de vis definitief op het droge was.

In de voorbeschouwing was de consensus dat in deze zware poule we het vooral aan de topborden zwaar zouden krijgen. Maar dit betekende gewoon 4-0 voor ons aan de eerste vier borden!

Alleen Wim was nog bezig een paardeindspel met een pion meer te verzilveren. Dat is Wim wel toevertrouwd. Zie hier hoe hij met vernuftig spel zijn stukken steeds beter neerzette (let vooral op de actieve koning!), de stukken van zijn tegenstander steeds verder naar de rand duwde om uiteindelijk zijn pluspion naar voren te loodsen.

Alles bij elkaar opgeteld is dat een 6-2 overwinning voor de goeien. Dat smaakt naar meer. Pas op 2 november is de volgende ronde, thuis tegen Santpoort.

5 thoughts on “Het jonge PK2 boekt ruime overwinning op Amersfoort

 1. Het doet toch wel pijn aan de ogen en een immens verdriet om het geknoei van OGT, van Leent en een Reedijk te zien.
  Van Leent was begin deze eeuw hard op weg om een hele sterke IM te worden, en OGT is rond 2005 een enorm talent geweest. Die jongens krijgen kinderen en het brein stort in als een kaartenhuis. En ook Reedijk kan veel beter dan dit.
  Wat ik van het geknoei van ‘ chessqueen’ Lanchava moet vinden hou ik maar wijselijk voor me. Het lijkt me in ieder geval geen reclame voor het vrouwenschaak in ons kikkerlandje, maar ook de EU minister van Sport en Cultuur zal er het zijne van denken.

  Moedig voorwaarts allen!

 2. Qua kop koffie: het was een uur of twee toen ik klaar was. Iets te vroeg voor de affligem van de tap.

 3. De almaar toenemende speelsterkte van Triple J hoeft ons misschien niet te verbazen. Sommige mensen zijn in korte tijd verschrikkelijk goed ‘zonder ooit een boek open te hebben gedaan’ (Capablanca). Voor anderen duurt het wat langer. Korchnoi speelde pas op z’n 47e voor het eerst om de wereldtitel, de match in 1974 niet meegerekend. Een stuk boven het gemiddelde van het immers nog jonge PK2! De grappen van Spassky over Korchnoi’s gebrek aan natuurlijk talent zijn bekend. Eén ervan gaat ongeveer zo; met wit spendeert Korchnoi de eerste 15-20 zetten aan het plaatsen van zijn stukken op de verkeerde velden zodat hij zich in de rest van de partij kan bezighouden met zichzelf te corrigeren. Maw. er is altijd werk te doen. In die zin inderdaad; moedig voorwaarts!

 4. Ik heb hier al meermaals eerder betoogd dat als Jurk zijn ambities in de publieke sector zou inruilen voor een nomadisch bestaan in de schaakwereld, dat wij dan niet gek moeten op kijken dat een gooi naar het allerhoogste goed er in zit.
  Neemt niet weg dat Jurk moet ophouden met dat inferieure B3 en die merkwaardige Caro kann variant. Een keer goed bekijks zou mijn advies zijn voor zijn tegenstanders. Maar misschien laat Jurk zijn oppo’s wel gewoon fouten maken. Wat Chessqueen Tea liet zien, leek Werkelijk nergens naar. Zo kan ondergetekende zijn potjes ook wel winnen.

  Moedig voorwaarts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.