Tweede werpt zich terug

Met 8 uit 5 deden we volop mee aan de strijd om de eerste positie, maar drie achtereenvolgende nederlagen hebben ons op een grauwe middenmootpositie doen belanden. Waar we qua rating verwacht werden, maar ondertussen hoopten we op meer. Afgelezen aan de wedstrijdverlopen was het onnodig, maar wellicht is het gewoon de macht van de grote getallen die ons op onze plaats heeft gezet.

Van de zesde ronde tegen Caïssa 2 hebben we hier nog gewag gemaakt. Op het einde stond er een overduidelijke non-jinx: we winnen van de 1e teams, maar verliezen van de 2e teams en moeten de volgende ronde tegen BSG 2. Het mocht niet baten, we verloren evengoed. Van dit ontmoeten nog een achterstallig verslag (geen nieuws is alleen spreekwoordelijk goed nieuws).

BSG 2 – PAUL KERES 2 4½-3½

Terwijl Paul Keres de ene na de andere speellocatie versleten heeft in haar 50+ – bestaan speelt BSG al sinds mensenheugenis in hun Denksport Centrum vlakbij het station. Twee zalen van dezelfde vorm die op elkaar gestapeld zijn. De onderste zaal voor het après échecs met de bar, terwijl in de bovenste BSG 1, 2 en 3 actief waren. Een wenteltrapje leidt naar de bovenste zaal. Teamleider Daan was er door hun TL van verwittigd dat het druk zou kunnen zijn met de toevoeging “Onze rollators laten we thuis vanwege ruimtegebrek ;-)”. Het is niet moeilijk, zonder het bewuste fragment op te zoeken, hier de hand van onze vaste reagens Lukas in te herkennen, die hiermee (geeneens lid zijnde) de zaak op scherp zette. Door het wenteltrapje zijn de minder mobiele leden overigens sowieso allang afgehaakt.

Lenig liep voor ons Alina l’Ami de treden op. Zij was als fotografe hier vanwege de wedstrijd BSG 1 – LSG 1, de nummers 1 en 2 van dat moment. Waarschijnlijk vindt ze fotograferen vooral leuk omdat het haar legitimatie geeft als een Catwoman/Minoes op de grond te gaan liggen, kansels te beklimmen of omgekeerd aan kroonluchters te hangen in dienst van het perfecte plaatje. Waarop twee Franse supergrootmeesters te zien zullen zijn, die Bussum speciaal voor deze wedstrijd had laten overvliegen. Het mocht ze niet baten, gelukkig maar want dit voert wel ver in de kampioensdrang. De Fransen wonnen, aan de staart ging het mis en LSG wordt weer kampioen. Het minst gesponsorde team in jaren die met de inbreng van Jelmer Jens en Casper Schoppen een Utrechts tintje heeft (liever hadden we hen natuurlijk bij een Utrechtse club gezien).

Inderdaad, er wordt om de hete brij in casu onze wedstrijd heen gedraaid. BSG stond een-na-laatste en ook met de afwezigheid van Jan Jaap en Raymond die in het eerste invielen moest dit klusje geklaard kunnen worden. Niet dus. Daan en Wim hadden gewoon een off-day. Hein Piet had van tevoren reserve ingebouwd over zijn eventuele meespelen vanwege een staaroperatie kort ervoor. Een try-out bij de interne liep goed af, maar zijn grote overwicht op good old Coen van der Heijden (nog lid van een van de bronverenigingen van Utstud voor de fusie) ging verloren toen Hein Piet een onschuldige actie op de linkerflank, zijn zwakke oog, niet zag aankomen. En ikzelf gaf in een nog ernstiger oversight op in een stand die geforceerd remise was. Erik vroeg gisteren nog of ik dat niet eerst aan de teamleider moest vragen. Daar ben ik voor.

Anton bracht een degelijke remise op het bord, wat hem niet vaak overkomt, waarmee we met het positieve eindigen. Topsub Erik hield still going strong Tom de Ruiter in toom en sloeg na de 40e zet koeltjes toe. Aan de Italiaan onderweg naar het station, waar het halve team foerageerde, heb ik twee fragmentjes/stellingen te danken.

Met Tom en Frans heeft BSG 2 twee oud NK-gangers in de gelederen, wat meer zal zijn dan BSG 1. Frans deed hier 7.. h6 om Ld3 te ontmoedigen. John kan nu d5 overwegen, maar hij is principieel en wilde het wel ’s zien. 8.Ld3 g5 9.Ph5 Lxg2 10.Tg1 Lb7 11.e4 Beide spelers waren hier optimistisch over hun kansen. Of de compensatie voldoende is?! Het zou een Alpha Zero pionoffer kunnen zijn. Tot een echte discussie is het niet gekomen, want na een paar tijdrovende zwarte paardzetten en een blunder was het punt voor John snel binnen. Waar hij na een reeks nederlagen hard aan toe was.

Wit heeft h4 gespeeld met duidelijke intenties. Hij staat een pion achter en gaat voor de aanval. Elmer had spijt dat hij zijn paard ooit naar g7 teruggetrokken had. Elmer antwoordde met 1..e6 SF is voor Ld7, met als pointe dat in de partijvoortzetting op Dxh7 Th8 kan volgen omdat de toren op b8 aan de dekking van die toren meedoet. Kom er maar eens op. 2. Pg5! fxg 3.hxg Kf7 4. Dxh7 Dxg5 en nu had wit het met 5.Ta7+ Tb7 6.Txb Lxb 7.dxe6 Kf6 8. Th3 heel vervelend kunnen maken. Na 5. dxe Lxe wist Elmer zich te hergroeperen en de partij alsnog naar zich toe te trekken.

 

BSG 2

Paul Keres 2

Borm, F.W.M. (Frans) 2132 Cornelisse, J.J.A. (John) 2167 z-w 0 – 1
Groote de, J. (Jesper) 2216 Both, A. (Bert) 2127 w-z 1 – 0
Brouwer, R. (Rein) 2064 Fliert van de, W. (Willem) 2118 z-w 1 – 0
Brantjes, Y.P. (Yme) 2055 Rosmuller, A.J. (Anton) 2033 w-z ½ – ½
Hilhorst, R. (Ruben) 2010 Schönberger, D.H.B. (Daan) 2104 z-w 1 – 0
Heijden van der, C.J. (Coen) 2043 Spek van der, H.P. (Hein Piet) 2091 w-z 1 – 0
Ruiter de, T. (Tom) 1981 Oosterom, E. (Erik) 2064 z-w 0 – 1
Brouwer, T. (Timon) 2008 Veenendaal van, E. (Elmer) 2072 w-z 0 – 1
Gemiddelde Rating: 2064 Gemiddelde Rating: 2097 4½-3½

 

PAUL KERES 2 – WAAGTOREN  3-5

Ondertussen waren we bij het bezoek van de nummer 1 Waagtoren lang en breed afgehaakt voor promotie. Dit keer stonden we John af aan het eerste en omdat Wim verhinderd was, viel onze supersub Erik weer in. We hebben al verraden dat we niet konden verrassen Ook nu had er meer in gezeten, bijvoorbeeld als Erik die als laatste bezig was een paar zetten voordat hij op moest geven mat in drie gegeven had. En wat stond Hein Piet goed! Had Raymond niet meer met zijn giga-ruimtevoordeel kunnen doen?! In de slotfase begon voor de Alkmaarders de victorie.

Alleen Anton won. Zijn tegenstandster zat creatief te breien in de opening wat een stuk kostte. Anton behield het stuk, en de compensatie sijpelde per zet weg. De post mortem was levendig.

De laatste ronde gaan we op bezoek bij het gezellige Amersfoort. De Domstad tegen de Keistad, de grootste tegen de tweede stad van Utrecht. Bij winst kunnen we nog 3e worden en dat zou toch een aardig resultaat zijn. Laten we daarvoor gaan.

 

T

Paul Keres 2

2112

De Waagtoren

2191

3

5

1. Raymond de Rooij 2179 Daan Geerke 2040 ½ ½
2. Jan Jaap Janse 2224 FM Danny de Ruiter 2322 0 1
3. Daan Schönberger 2104 IM Yong Hoon de Rover 2416 0 1
4. Bert Both 2127 Frank Agter 2216 ½ ½
5. Erik Oosterom 2064 Frank van Tellingen 2275 0 1
6. Anton Rosmuller 2033 Maaike Keetman 2143 1 0
7. Elmer van Veenendaal 2072 Rob Konijn 2039 ½ ½
8. Hein Piet van der Spek 2091 Jos Vlaming 2076 ½ ½

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.