PK2 gaat goed de winterstop in!

Zaterdag 15 december mocht het tweede richting Amsterdam. We speelden tegen SOPSWEPS in het populaire Batavia café. De reis verliep voorspoedig. Eenmaal aangekomen in het café liepen we linea recta naar beneden om daar bijna een ziekte op te lopen in het rokershok. Na even de weg te vragen kwamen we in een apart zaaltje met 8 schaakborden. Voor een wedstrijdleiderstafel was geen plaats, echter was het er heel comfortabel spelen.

In dit verslag bespreek ik per bord, op chronologische volgorde van binnenkomst resultaat, de wedstrijd.

Wim(6) was als eerste klaar. Zijn tegenstander speelde een leuke zijvariant waar Wim solide op reageerde. Er was nog weinig duidelijk toen ik rond zet 12 even kwam kijken. Zwart best actief, maar wit een mooie diagonaal voor de witveldige loper. Niet veel later bleek dat Wim remise had gespeeld. Hij offerde een stuk en gaf daarna eeuwig schaak.

Als tweede was Jan Jaap(1) klaar. Jan Jaap had voorafgaand aan de match in de lappenmand gelegen en kon maar net op tijd klaargestoomd worden voor de wedstrijd. De verkoudheid was er helaas nog steeds en de energie leek laag. Tegenstand Tom Bottema had genoeg energie. Tijdens de wedstrijd werden even 2(!) Red Bulls weggedronken en dit zorgde voor de nodige vleugels. In een heel ingewikkelde stelling koos Tom de goede zetten en na een mooie zet Pf3 kon Jan Jaap helaas opgeven.

Daan(2) speelde tegen Johan Booij. Wit koos na een paar zetten voor het thema van de avond, b3. Na wat geschuif werd uiteindelijk door wit toch het centrum geopend. Wit had wat ruimtevoordeel, maar de loper op g2 keek tegen een eigen pion aan. Na de keuze om een paard op d5 te zetten, die ik er direct afsloeg, was alleen de c-lijn nog open. Na het ruilen van  de zware stukken was er weinig meer om voor te spelen. Remise.

Daarna kwamen er 3 resultaten vrij kort achter elkaar binnen. Hein Piet(8) had een kwaliteit geofferd voor 2 pionnen en had een actieve stelling. Het was echter niet vanzelfsprekend dat zwart beter stond. Wit koos alleen niet het beste plan en na een leuk trucje konden de dames geruild worden en waren de 2 extra pionnen van zwart te sterk. Winst Hein Piet.

Raymond(3) speelde een solide partij tegen Marcel Peek. Wit stond steeds iets beter, maar het was niet duidelijk waar de goede voortzetting lag. Uiteindelijk vermeed Raymond de complicaties door dames te ruilen en was het vrij snel remise.

Toen kwam John(4) bij de bar. Hij stond de hele wedstrijd verkrampt en zijn tegenstander liet geen steken vallen. Dit zorgde ervoor dat het een zware dag was voor John. Verder heb ik helaas weinig meegekregen van deze partij. John verliest.

Met nog 2 borden over was de stand 2.5-3.5 achter. Elmer(5) speelde een degelijke partij waar weinig op aan te merken was. Het was alleen niet duidelijk waar het voordeel vandaan moest komen. In de tijdnoodfase liet Elmer zich van zijn beste kant zien, speelde erg sterke zetten en won daardoor een kwaliteit en de partij.

Alleen Bert(7) was nog bezig. Een toreneindspel was het resultaat van kwaliteitsoffers van beide kant, zie diagram. Dit eindspel werd heel secuur uitgespeeld door Bert. Zwart koos waarschijnlijk niet de beste voortzetting, maar dit eindspel was heel lastig te verdedigen. Uiteindelijk kon zwart promotie niet meer tegengaan.

Hierdoor wonnen we de wedstrijd nog 4.5-3.5. Tijdens de wedstrijd leek dit niet waarschijnlijk, maar in de tijdnoodfase werden de borden in ons voordeel getrokken. Tot slot aten we een in een Libanees restaurant dat zeer goed was en nog betaalbaar ook voor hartje Amsterdam.

Omdat Koplopers KC2 en de Waagtoren punten lieten liggen staan we nu gedeeld eerste, maar op bordpunten 3de. We zijn niet favoriet voor de titel, maar we gaan er wel vol voor!!

Daan Schönberger

SOPSWEPS’29

Paul Keres 2

Bottema , T.P. (Tom) 2157 Janse , J.J. (Jan Jaap) 2216 z-w 1 – 0
Booij , J. (Johan) 2217 Schönberger , D.H.B. (Daan) 2093 w-z ½ – ½
Peek , M.H.J. (Marcel) 2296 Rooij de, R. (Raymond) 2153 z-w ½ – ½
Webbink , H.D. (Dinand) 2210 Cornelisse , J.J.A. (John) 2173 w-z 1 – 0
Onselen van, P.R.G. (Paul) 2049 Veenendaal van, E. (Elmer) 2072 z-w 0 – 1
Benschop , M.R. (Martijn) 2008 Fliert van de, W. (Willem) 2140 w-z ½ – ½
Geelen , M.G. (Michiel) 1964 Both , A. (Bert) 2102 z-w 0 – 1
Pijl , G. (Gert) 1899 Spek van der, H.P. (Hein Piet) 2084 w-z 0 – 1
Gemiddelde Rating: 2100 Gemiddelde Rating: 2129 3½-4½

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.