PK2: black is OK!

Het tweede is on fire! Ook tegen het ongeveer gelijkwaardige VAS werd gewonnen, en dik ook: 6-2. Dit kwam gek genoeg vooral door de zwartspelers, die 4 uit 4 haalden, waar de witten met enige moeite tot 2 punten kwamen. Dat levert een mooi probleem op voor de volgende wedstrijden: wie durft een wit bord aan?

Mogelijk dat het succes ook wel kwam door het aparte lokaaltje, dat PK2 claimde toen vier teams wel wat teveel leek voor de grote hal. Weliswaar koud (mijn schuld, ik had de loeiende verwarming uitgezet toen we binnenkwamen en toen wou ie niet meer aan…), maar ruim en licht. Ik vermoed dat bij de volgende thuiswedstrijd er meer gegadigden zijn.

Ook waren de partijen van medespelers goed te volgen. Vandaar dat ik me waag aan een korte beschrijving per bord. Ik vermoed dat die nog wel wordt aangevuld met partijfragmenten.

Raymond (1) was als eerste klaar. Hij klaagde dat er niet viel voor te bereiden op VAS (alleen partijen uit de oude doos), maar de frisse opening die hij op het bord zette had al snel succes. Wit offerde een stuk, maar kreeg zijn materiaal niet meer terug. Wat heet: Raymond had drie lichte stukken voor een toren en 2 pionnen, en dat speelt wel soepel. Strakke pot!

Helaas maakte VAS via John (2) weer gelijk. John kwam overweldigend uit de opening. Driekwart van het bord in handen, alle stukken op de koning gericht. Futiliteiten als rokeren leken onnodig, maar gek genoeg sloeg de aanval niet door en toen voelde de witte koning zich toch wat alleen. Jammer.

Last-minute invaller Paul (8, beoogd invaller Andy schoof door naar PK1 waar Demre nog ziek was) pakte zijn pot beheerst aan. Hij had voortdurend druk op de zwarte stelling, vooral over de zwarte velden, maar de jonge zwartspeler verdedigde zich bekwaam. En zoals gezegd was black OK deze match. Goede invalbeurt.

Andere invaller Erik (7, niet echt een invaller natuurlijk) deed het prima. De tactische fase ging niet helemaal zoals gepland, maar leverde wel een kwaliteit op. En dat werd kalmpjes afgemaakt. Zodra ik Eriks hanenpoten heb ontcijferd kijk ik of er nog een diagram uit te halen is.

Zelf mocht ik (3) de 3,5 aantekenen. We deden lekker lang over de opening: ergens bij zet 8 keek ik eens om me heen en zag allemaal midden- en eindspelen. Wit gaf echter pardoes zijn centrumpion weg en toen was er minder om over na te denken.

Teamcaptain Daan (4) speelde de partij van de dag. Zwart een stuk meer en een machtige toren op de 2e rij, wit twee vrolijke pionnen op a6 en b6. Kennelijk legde dat laatste meer gewicht in de schaal, en Daan maakte het elegant af. Daarmee was de match binnen. Opmerkelijk: de enige witte winst!

Anton (6) had wit, en had het dus moeilijk. Hij zat steeds tegen een klein minnetje aan te kijken, vooral door de zwarte b-pion die hinderlijk opdringerig was. Na hard werken was een dame-eindspel met 2 pionnen minder over, waar zwart eeuwig schaak moest ontwijken. Dat lukt niet. Goed gevochten!

En toen was Bert (5) nog over. Die had steeds een klein plusje (zoals alle zwartspelers) en won een pion. Het toreneindspel met allebei een hoop pionnen op de koningsvleugel en Bert nog een a-pion was misschien remise, misschien ook niet. Het was zo’n dag waarop alles lukte, dus dit ook.

En zo kwamen we op 6-2. Het doel was handhaving, maar bij het eten in Buurten (aanrader!) kwam een nieuwe doelstelling: het gat met het eerste niet te groot te laten worden. We gaan het proberen.

Paul Keres 22102VAS2087 6-2
Rooij de, R. (Raymond)2153Hendriks , V.R.A. (Victor)2238z-w1 - 0
Cornelisse , J.J.A. (John)2173Baarslag , E. (Ed)2175w-z0 - 1
Janse , J.J. (Jan Jaap)2216Lesger , M. (Morrison)2045z-w1 - 0
Schönberger , D.H.B. (Daan)2093Ghijsen , P. (Pim)2126w-z1 - 0
Both , A. (Bert)2102Kleeman , D. (David)2072z-w1 - 0
Rosmuller , A.J. (Anton)2047Hacken ten, J.F.P. (Jos)1993w-z½ - ½
Oosterom , E. (Erik)2051Cornelisse , T. (Ticho)2053z-w1 - 0
Kooij van der, P. (Paul)1978Pham , K.V. (Khoi)1997w-z½ - ½

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.