PK2 levert kunststukje af tegen Laurierboom

Ik had mij voorgenomen om in dit verslag van de wedstrijd Laurierboom-gambiet tegen Paul Keres 2 uitgebreid te vertellen over de bijzondere ambiance (we speelden in een galerie schuin tegenover cafe De Laurierboom, met nauwelijks genoeg plek voor 8 borden en zonder WC en bar). Of over het weinig gastvrije onthaal dat ons ten deel viel (we kregen tegen de etiquette in geen drankjes aangeboden door de thuisclub). Of over het eten na afloop (met een luidruchtige ‘filosofenbattle’ tussen Anton en Wim). Of over de treinreis terug (met een luidruchtige ‘filosofenbattle’ tussen Anton en Wim). Maar Jan heeft in zijn verslag over de wedstrijd van PK1 een nieuwe weg ingezet, en die wil ik graag volgen. Vandaar ook in dit verslag alleen schaaktechnische bespiegelingen:

De thuisclub is na drie nederlagen in zwaar weer beland. Met een enkele uitzondering maakte hun spel ook een wat matte indruk. De uitzondering was de partij van Wim, tegen Albert Blees. Wim speelde met wit tegen zijn eigen opening. Blees speelde een zijvariant die Wim wel had bekeken thuis, maar niet heel diepgaand. Niettemin kwam Wim snel heel goed te staan, maar helaas liet hij zich foppen op een voor hem onkarakteristieke manier.

Naast mij aan bord 3 speelde onze teamcaptain Daan tegen Werner Moller, die ik nog kende uit mijn tijd bij HMC 28 jaar geleden. In een Semi-Tarrasch moest zwart al snel keepen, maar helaas deed Daan het niet nauwkeurig en moest hij genoegen nemen met een plusremise. Ook de partijen van Hein Piet en Elmer eindigden vrij snel in remise. Van de partij van Hein Piet heb ik niet zoveel meegekregen (zoals gezegd kon je je kont niet keren in de galerie, waardoor ik vrijwel niet van mijn plaats ben gekomen). Hij had vluchtig gezien een vrij correcte Konings-Indische aanval. Voor de partij van Elmer geef ik graag een diagram:

Hier speelde Elmer 1.Pe4 Df8 2.Pxf2 Df4+ 3.Kg1 Dxe5, waarna het niet zo duidelijk meer is. De partij eindigde in eeuwig schaak. Elmer had in de diagramstelling een sterke mogelijkheid met 1.Txe7 Df8 2.Dc7. Jammer!

Anton verloor een partij die hij waarschijnlijk het liefst snel vergeet. Ik keek op een gegeven moment met een schuin oog naar zijn stelling, en toen was het al een rokende puinhoop waarin zijn paarden duidelijk niet waren opgewassen tegen het witte loperpaar.

Helaas heb ik ook niet veel meegekregen van de winstpartij van Bert. Hij had mij wel de onderstaande (arty) foto opgestuurd, maar geen partij(fragment).

Resten nog de partijen van Jan Jaap en mij: Jan Jaap behaalde wederom een strakke overwinning. Hij is nu met drie uit drie topscorer van PK2! Hieronder kunnen jullie deze partij naspelen. Dat geldt ook voor mijn eigen partij. Na een matige start werd het wel weer eens tijd voor een goede winstpartij. Het Londensysteem biedt daarvoor altijd een uitgelezen kans (met zwart uiteraard). Zie onder voor de partij.

We staan nu met vier matchpunten in de subtop. Volgende wedstrijd tegen veelvoudig landskampioen VAS hopen we te stunten!

  • Met de pijlen doe je zetten vooruit of terug;
  • Met de pijlen op  je eigen toetsenbord kan je ook een zet of meerdere zetten vooruit en terug;
  • De dubbele pijl zet automatisch spelen aan of weer uit;
  • Het rechthoekje met de hoekpijlen dient om een groter beeld te krijgen of weer klein;
  • De rotor zet de schaakengine aan. Of weer uit;
  • Met de floppy kan je de partijen als pgn downloaden;
  • Bij het commentaar spring je naar de stelling als je op een zet clickt;
  • Je springt naar een andere partij door er op te clicken;
  • Ctrl B roteert het bord;
  • Door de verticale balk naar links of rechts te schuiven verander je de grootte van diagram vs commentaar. Bij commentaar kan je zo de commentator of gelegenheid zien, als deze ingevuld zijn.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.