PK1 en de eerste ronde

Er is al veelvuldig over geschreven: – men hoeft enkel een blik op het archief van de afgelopen vijf jaar te werpen en de conclusie wordt pijnlijk duidelijk – de eerste wedstrijd van PK1 gaat verloren (Bert memoreert zelfs het verlies van alle uitwedstrijden vorig seizoen). Wat dat betreft dus geen nieuws en een geheel volgens historisch besef verlopen eerste ronde, alhoewel nieuw teamleider Breukelman nog wel een 8-2 verwachting uitsprak.

De wedstrijd begon goed, Mark die zichzelf in de opstelling omlaag gewenst had, mocht Stijn Gieben opknopen in een regelmatige 7. Pf3 Winawer, waarbij zwart gaandeweg steeds meer hulp toestak om de strop steviger aan te trekken. Ook Peter kreeg in een stereotypische Aljechin vat op de witte centrumpion d4, geholpen door wits Dxb7 dat net als pakken op b2 nooit goed is. Op bord 1 speelde Hugo hogeschoolschots waarin hij een kwaliteit in ruil voor een open koning bemachtigde en in tijdnood blij mocht zijn met de zetherhaling die dat teweeg bracht.

Goed, 2,5 – 0,5 en de situatie op de overige borden stemde niet ontevreden. Totdat bord 7 omklapte en John na een prettig plusje uit de opening het ergens liet ontsporen. Sowieso maakten de debutanten een ongelukkig begin. Jan Jaap verloor op bord 10 op geheel onJanJaapse wijze in een uiterst trage partij. Hem daarop aansprekend verweerde hij zich met: “Ja, maar ik heb heel vaak een pion aangeboden en dan pakte mijn tegenstander hem niet!” Ook Wesley Vermeulen kwam er tijdens de ontgroening in DeRat bekaaid van af: ergens tussen de 20e en 30e zet werden 8 terugzetten geteld die actief spel omzetten in treurige passiviteit. Clubkampioen Gerben bleek ook niet in beste vorm, na een regelmatig gelijkopgaand begin ging er in het T+P tegen T+P eindspel en pionnen wat mis toen Gerben zijn a-pion naar voren katapulteerde met de toren op a1: het paard op a7 kwam in het nauw en moest uiteindelijk met pionverlies gered worden. Dus een toreneindspel van 4 tegen 3 op de K-vleugel, oftewel altijd remise. Hoewel ik naast hem zat heb ik niet gezien hoe het gebeurde, maar op een gegeven moment stond de witte toren knullig ingesloten op h4 en moest een tweede pion eraan te pas komen om de toren te reanimeren: 0-1.

Gedurende de heentreinrit riep oud-teamleider Paul nog het hoongelach over zich af met een “Beating unusual systems against 1.e4” boekje, temeer daar hij het netjes op de eerste pagina opensloeg en ijverig begon te studeren in hoofdstuk 1: het Scandinavisch. Echter, nu bleek dit uiterst vruchtbaar aangezien tegenstander Dolf Meijer inderdaad 1…d5 op het bord gooide. Helaas werd vervolgd met 2…Pf6 en was Paul weer op eigen kunnen aangewezen, weg secure voorbereiding! Na een middenspelgevecht om een academisch plusje en licht tumult in de tijdnoodfase bleek de a-boer van zwart het op de heupen te krijgen wat Paul een loper en de partij kostte. De Breuk gooide er natuurgetrouw een kwaliteit tegen aan op de 10e zet, een obscure variant waar witspelers nogal eens in mistasten. Ook hier werd de witspeler verdoemd tot lullige torenpassiviteit (toren op a1 dekt pion a3, toren op c1 dekt pion c2) en hoewel de winst nooit in gevaar kwam, mag zwart het zich aanrekenen dat het nog zo lang moest duren.

Voor de aardigheid en omdat het zo kwaad nou ook niet allemaal was: het grootste spektakelstuk ontvouwde zich aan bord 2. Kruipt u even in de huid van de zwartspeler, doorgewinterde activiteitszoeker met rattenharen op de tong:

Joost van Ruijtenburg – Xander Wemmers

22…Pe5! 23.Dxb6 Pf3+ 24.Kf2 Tc2+ 25.Txc2 Dxc2+ 26.Le2 Lc4 27.Td8 (de enige) Dxe2+ 28.Kg3

B? (zo zou Dvoretsky het opschrijven: ok, dus je bent lekker bezig maar reken het nu maar even definitief uit en anders geen punten)

De oude meester vond het hier allemaal maar spannend worden en speelde 28…De1+ 29. Kf3 Ld5+ 30. Txd5 exd5 waarna de problemen voor wit voorbij waren en zwart nog nauwkeurig moest zijn in het eindspel. De aangewezen variant die ook door Xanders hoofd spookte: 28…h5!! 29.Txf8+ Kh7

Het mat is niet fatsoenlijk af te wenden, iedereen mag dat voor zichzelf even controleren.

RSR Ivoren Toren 12168Paul Keres 122526-4
Oscar van Veen2281Hugo ten Hertog2352rem
Joost van Ruijtenburg2316Xander Wemmers2339rem
Dolf Meijer2244Paul Hommerson22831-0
Jos van der Kaap2216Jan Breukelman22660-1
Nathanael Spaan2204Gerben Veltkamp21791-0
Joost van Rosmalen2093Peter Lombaers22380-1
Herbert van Buitenen2155John Cornelisse22161-0
Richard Ammerlaan2139Wesley Vermeulen22551-0
Stijn Gieben2015Mark Smits22070-1
Wil Sparreboom2013Jan Jaap Janse21901-0