Paul Keres start de Beker met een Whitewash

In de eerste ronde van de KNSB Beker competitie is Paul Keres goed begonnen met een 4-0 overwinning op het ooit zo machtige HSG. Titelhouders zijn er schaars, zo niet non-existent, terwijl Paul Keres in dit tijdperk nu juist kan beschikken over vier IMs.

Dat is voor de teamleider nogal een luxe probleem, zeker als niemand aangeeft voorkeur te hebben voor een specifiek bord. Hoe dit sterrenteam te positioneren? Na niet al te lang wikken en wegen besloten wij om het aan het lot over te laten en een algoritme te gebruiken dat gebaseerd op toeval over de opstelling beschikt. In sommige hoeken van het land werd het vermoeden van blockchaintechnieken geuit, maar ik kan met gepaste trots ons nieuwe paradigma tonen in een YouTube video:

Begrijpende dat U uw nieuwsgierigheid niet kunt bedwingen en liefst zo snel mogelijk gaat uitzoeken wie onze King of Hearts is, zal ik desondanks eerst iets vertellen over de wedstrijd.

De uitslag heb ik al verklapt in de eerste alinea maar hoe is dat nu zo gelopen? Grootste fout is om de tegenstander te onderschatten wanneer er sprake is van een overschot van meer dan 100 ELO-punten. Waar het verstandig is om een sterkere opponent te onderschatten, zul je extra op je hoede moeten zijn wanneer je de statistieken mee hebt.

Hugo, die door het lot op bord vier was geplaatst, zette zijn stukken zodanig veel beter neer dan zijn tegenstander dat er reeds na 20 zetten weinig aan te redden viel. In een positioneel weinig hoopgevende stelling ontglipte Hugo’s tegenstander een lelijke blunder en kon wegens stukverlies direct opgeven.

Op bord drie zat Niels en ook hij boekte een soepele overwinning, zij het dat hij wat meer zetten nodig had dan zijn buurman. Een vlotte 2-0 voorsprong betekende dat de buit bijna binnen was aangezien de andere twee stellingen zeker niet verkeerd leken.

Althans, zo dacht ik. Onverwacht gleed de stelling van kopman Demre plotseling af naar een minder eindspel en moest hij onderweg twee pionnen inboeten. Dat betekende dat ik op bord 2 geen domme dingen moest gaan doen. Nu verliep mijn partij lange tijd voorspoedig en ik vermoedde een snelle ineenstorting van de witte stelling. Maar juist op dit moment liep mijn aanval vast. Ik zal een diagram tonen.

Voor het publiek had ik hier een leuk dameoffer geprepareerd: 28.fxe4 Dxe4+ 29.Ld3 Dxd3+! 30.Kxd3 Lf5 mat. Maar de dingen waar je het meest op hoopt verschijnen niet op het bord en na 28.Ta7 moest ik kiezen hoe verder te gaan. Ik koos voor 28…Pf2. Toegegeven, het paard staat daar ‘gek’ maar ik redeneerde dat wit niet lang zou overleven als ik de loper van d3 zou kunnen weghouden en kunnen opvolgen met Lf5+. Toch was het niet zo simpel na 29.Pc1!

Terzijde: achteraf vonden we dat zwart met 28…Pg3! had kunnen winnen. Op 29.Ld3 volgt Pxf1 en Lf5+ en inderdaad stort de witte stelling in. Zoals ik voorvoeld had, maar in de partij niet wist uit te dokteren.

Hier is het dus niet zo simpel. Na 29…Tc8+ 30.Kb3 moest ik het listige 30…Le1! vinden. Te listig voor mijn tegenstander, want hij repliceerde met 31.Lb5? en na Db4+ bleek de pointe van de loper op e1. Stukwinst op b5 en matchwinnaar… Wit had stugger kunnen verdedigen met 31.Db7.

Maar niet getreurd! De wedstrijd was binnen. Dat Demre in zijn eindspel met twee pionnen minder nog kansen wist te creeren was bijzonder knap. Dat zijn tegenstander een matnet toeliet was nogal onnodig. We zullen het met de mantel der liefde bedekken.

Paul Keres 2409 HSG 2064 4 – 0
Demre Kerigan 2367 Kees Nagtegaal 2234 1 – 0
Xander Wemmers 2444 Wim van der Wijk 2072 1 – 0
Niels Ondersteijn 2363 Herman van Engen 1994 1 – 0
Hugo ten Hertog 2461 Vincent Spit 1954 1 – 0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.