Paul Keres 5 in de Nacht van Woerden

Op dinsdag 25 oktober speelde Paul Keres 5 de eerste wedstrijd van het seizoen uit tegen Woerden 2.  De teamleider van Woerden had van tevoren gewaarschuwd dat het centrum van de stad die avond zou zijn afgesloten in verband met een wielerwedstrijd die vooraf ging aan de ‘Nacht van Woerden’ en de traditionele koeienmarkt. Iedereen was dus op tijd vertrokken en Jeroen en Frank zagen iets na zevenen (het was al donker) enkele veldrijders over de finish komen.  Ook het team van Woerden was rond half acht al compleet dus we konden mooi op tijd beginnen.

Aan bord 1 kreeg Hans Hollander, met wit, de volgende stelling op het bord:

Zwart had 1. … Dd8-a5 gespeeld waardoor de toren op f8 overbelast werd. Hans won met 2.Txc8, Txc8 3. Dxf7 Pf6 4. Pf4 g5 5. Pe6 Tg8 6. Dxe7 1-0. Aan bord 2 speelde Dies de Dreu met zwart een Spaanse partij waarin hij al snel remise kreeg aangeboden  (hij moest met z’n toren een paar keer terug van e8 naar f8 na Pf3-g5-f3). Daar had hij geen zin in en hij speelde op een andere manier verder. Hij kwam naar eigen zeggen later ‘wel lekker’ te staan en speelde misschien wat te voorzichtig. Uiteindelijk ging z’n tegenstander na de tijdcontrole door zijn vlag in een stelling die op dat moment misschien wel remise was. Ze hadden allebei een koning, toren en een paar pionnen die nog konden gaan lopen. Uitslag dus 0-1.

Aan bord 3 speelde Jaap van Oosten met wit.

Uit de aantekeningen van Jaap: “34.f6! gxf6? (Slecht, maar ook na 34…Ta2 35. Df5 Dxc3 36. Te2 heeft Wit voordeel) 35.e6! Die zal hij hebben gemist. Wit staat nu gewonnen. De man speelde overigens een prima partij. Hij bracht een uitstekend kwaliteitsoffer op c3; ik zag me gedwongen die kwaliteit snel terug te geven.”

Aan bord 4 kreeg Jeroen, met zwart, als snel een voordeeltje in de opening.

Wit sloeg hier terug op d4 met het paard. Na 1. Pxd4 (beter 1. cxd4) Pc5 2. Df3 kreeg zwart het loperpaar met 2. … Pxd3. Nog beter was 2. …e5 geweest.  Weliswaar zou wit dan met Pf5 min of meer kunnen afdwingen dat zwart een loper ruilde (…Lxf5) maar dan heeft zwart na exf5  veel controle over het centrum. Zo’n 20 zetten later had zwart nog steeds het loperpaar maar hij kon er niet veel mee:

In tijdnood speelde zwart hier 1…La8? Daardoor staat pion e6 niet meer gedekt en wit kon die  winnen met 2. De5 (dreigt mat) f6 3. Dxe6. Na het afruilen van de zware stukken bood wit, met een pion meer, remise aan. Dat kon Jeroen moeilijk weigeren: 0,5-0,5. Aan bord 5 speelde Dimitri remise 0,5-0,5. Ondanks het feit dat ik aan het bord ernaast zat, kan ik me weinig van die partij herinneren. Dan aan bord 6 invaller Youri met zwart:1.e4 Pc6 2.d4 d5 3.e5 Lf5 4.c3 e6 5.Pf3 f6 6.Lb5 Pge7 7.Lf4 a6 8.La4 Pg6 9.Lg3 Le7 10.Pbd2 0–0 11.exf6 Lxf6 12.Lxc6 bxc6 13.0–0

13. …Tb8 14.b4 Youri: “veel beter was 13. –c5! Na 14.Te1 kan ik 14. – Tb8 spelen zonder dat wit met 15. b4 kan antwoorden. En na 14.dxc5 heb ik de mooie zet 14. – e5. In de partij kwam ik na 14.b4 slecht te staan en ik dacht ook erg lang na. Later in de partij kon ik met 18. – e5 de stelling openbreken. Gelukkig kwam ik daarna verrassend snel goed te staan en won ik de partij. 0-1

Een tekstueel verslag van Peter van den Belt die met wit aan bord 7 speelde:  “De aanloop verliep niet optimaal. Ik was op tijd uit Rotterdam vertrokken, maar stond in de file. Iets voor half acht arriveerde ik in Woerden, maar had dus geen tijd gehad om te eten. Zodoende verscheen ik zowel letterlijk als figuurlijk hongerig achter het bord. Ik kreeg de doorschuifvariant van het Frans op het bord en daarin worden doorgaans weinig pionnetjes opgepeuzeld. Wel had ik deze opening, en de zijwegen, de afgelopen weken behoorlijk verkend. In het begin had ik daardoor weinig problemen. Een tegenaanval met paard en dame kon ik later pareren door het paard ver terug te dringen en niet in te gaan op dameruil. Uiteindelijk zag het er erg remiseachtig uit, totdat mijn tegenstander met zijn dame het enige vluchtveld voor zijn koning versperde en ik mat kon geven. Dat smaakt naar meer.” En het werd ook meer: 1-0.

Frank, met zwart aan bord 8, had niet veel te melden over z’n partij. Het was een wat tamme Engelse start, 1.Pf3 en 2. c4. Er zat veel symmetrie in.In het middelspel kreeg hij meer ruimte in het centrum. Zijn tegenstander wist echter steeds een verdediging te vinden. Met wat minder tijd nam Frank remise aan: 0,5-0,5.

We wonnen dus met 1,5-6,5 zonder een enkele verliespartij. Dat is een prachtige start van het seizoen. Volgende wedstrijd is op woensdag 16 november, thuis tegen Oud Zuylen 2.

   Woerden 2  – Paul Keres 5 1½-6½
1. H.J.J. de Heer (Henk)  – J.W. Hollander (Hans)  0-1
2. A.J.F. Strik (Ton)  – D. de Dreu (Dies)  0-1
3. P.C. Dupain (Peter)  – J. van Oosten (Jaap)  0-1
4. J. Pool (Jan)  – J.A.L. Bollaart (Jeroen)  ½-½
5. W.J. Veelenturf (Wim)  – D. Hendriks (Dimitri)  ½-½
6. J. Pronk (Jan)  – Y.A.J. Gerritse (Youri)  0-1
7. H.A.P. Dankers (Henk)  – P.G.H. van den Belt (Peter) 0-1
8. B. de Leeuw (Bart)  – F. Heinen (Frank)  ½-½