Vierde verlaat promotieklasse ondanks overwinning

Al het hele seizoen pakten donkere wolken zich samen boven het vierde, en woensdag 17 mei viel het doek in de wedstrijd tussen De Rode Loper en Zeist. Laatstgenoemde moest verliezen, zodat het vierde met een overwinning in Amersfoort nog langszij kom komen. Het mocht niet zo zijn, DRL-Zeist eindigde in 4-4, het vierde was gedegradeerd en de knappe overwinning op Amersfoort deed er niet meer toe.

Aan de invallers heeft het niet gelegen dit seizoen. Vijfmaal werd een invaller uit het vijfde ingeschakeld (Van Oosten, Bollaart, Hollander), hetgeen vier punten opleverde. Tegen Amersfoort waren Jeroen en Jaap bereid mee te spelen. Jeroen was als eerste klaar, een vol punt na amper tien zetten. Jaap was het langst bezig. Na het knullig weggeven van een stuk vocht hij door en werd uiteindelijk beloond met remise. Ook supersubs Dirk de Beer, Rijk Schipper en Kaj Söderberg, de laatste min of meer vaste vervanger van de (tijdelijk) naar het buitenland vertrokken Erik Verlinde, scoorden naar verwachting (4,5 uit 8 aan de hogere borden).

Van de vaste spelers moest het vierde het dit seizoen hebben van de Jannen. Jan Teuben scoorde een prachtige 5,5 uit 8 en solliciteert naar een hoger team. Tegen Amersfoort wist hij zijn vierde partij van het seizoen te winnen, en wederom was het spectaculair. Ook Jan Wiggerman won en bracht zijn seizoenstotaal op een keurige 5,5 uit 9 (en de uitslag van de 3J’s tegen de familie Flohr op 3-0).

Aan de hogere borden speelden Frank en Ernst een kleurloos seizoen. Toegegeven, de tegenstand was behoorlijk met meer dan 1950 gemiddeld, maar de scores (4 resp. 3,5 uit 9) toch niet om over naar huis te schrijven. In Amersfoort speelde Frank wederom een degelijke pot maar kon alweer een gezonde plus niet tot winst voeren. Ernst werd verrast in de Franse opening maar herstelde zich goed en won.

De ervaring in het team kwam van Conrad en teamleiders Ger en Gerard. Voor hen liep het seizoen uit op een regelrechte teleurstelling (samen 5 uit 20). Conrad produceerde na een goede start een serie van vijf opeenvolgende nullen en Ger wist alleen door een niet opgekomen speler een potje te ‘winnen’. Beiden verloren ook de laatste wedstrijd van het seizoen. Gerard miste door ziekte de wedstrijd in Amersfoort en daarmee de kans om nog wat aan zijn tegenvallende score te doen.
En zo moet Paul Keres 4 volgend jaar een stapje terug doen, onverwacht en ondanks drie zeges. In de achteraf cruciale uitwedstrijden tegen Hoogland en DBC had het moeten gebeuren. In beide wedstrijden leek het vierde op een overwinning af te stevenen, maar werden gewonnen stellingen verprutst en tweemaal met 4,5-3,5 verloren. Dan maar volgend jaar kampioen worden in de eerste klasse.

Amersfoort 31909Paul Keres 4189535
1. Sharoez Shahrizadeh1929Frank Wilschut19840,50,5
2. Gunie du Chatinier1920Ernst van der Vecht194001
3. Hans van Doorn1866Jaap van Oosten19290,50,5
4. Peter Sonder1974Conrad Kiers183710
5. Dennis Flohr1862Jan Teuben191001
6. Marcel Flohr1926Jan Wiggerman183601
7. Ron Flohr1904Jeroen Bollaart184501
8. Guus Beltman1887Ger Hageman187910