PK1 wint topper tegen Delft

Het eerste heeft het debuut in de Noteboom op weten te luisteren met een belangrijke overwinning tegen concurrent Delft. Delft had de eerste wedstrijd met 8½-1½ gewonnen en vorig jaar hadden we de wedstrijd nog jammerlijk met 5½-4½ verloren. Gelukkig ging het nu beter en stonden we na een halve middag met 5-1 voor en werdt er uiteindelijk met 6½-3½ gewonnen.

Ikzelf kwam vanuit een rustige opening uiteindelijk in een voordelige stelling terecht. Tegenstander Marijn den Hartog leek echter met enkele sterke zetten de stelling weer richting evenwicht te duwen. Zwart speelde eerst a4, om vervolgens met Ta5! het sterke paard op c5 bij te staan. Prachtig gespeeld. Uiteindelijk bezweek zwart toch onder de druk en kwam ik een schermutseling uit met een extra stuk. Toen kon de rest meteen ook de doos in, 1-0.

Het tweede punt kwam van Xander. Opponent Matthieu Freeke speelde het slavisch erg actief, en had met goede moed de stelling geopend met c5 en wou graag even Td8 en Tfd1 inlassen om wat extra troepen in de buurt van de koning te hebben. In de onderstaande diagramstelling (na Td8) kan echter ook Le1 en op de volgende zet Lg3! Bijna net zo mooi als de Lc1 en La3 van de masterclass van X himself? 😉 Deze stelling is al heel prettig voor wit en Xander speelde dit gedecideerd uit.

Wesley had inmiddels remise gespeeld. Via een ongebruikelijke zetvolgorde kwam er een draak op het bord waarin opponent Joost Michielsen met wit kort ging. Wesley kon de e4 pion winnen met de concessie dat er werd afgeruild naar een ongelijke loperstelling met zware stukken nog op het bord. Wesley’s loper stond op g7 en keek tegen e5 aan en d6 was een achtergebleven pion. Niet waarvan je droomt wanneer je de draak speelt, maar pion is pion en Wesley’s stelling was prima. Uiteindelijk werd er afgeruild naar een potremise ongelijke loper eindspel.

Joris stond met zwart snel aangenaam. Er werd een licht stuk geruild op c6 in een open Siciliaan, wat een goede structuur opleverde voor zwart. Heel vernuftig breidde Joris zijn voordeel uit en uiteindelijk stortte de witte stelling in. 3½-1½.

Demre kreeg via een coole opening (waarin wit de volgende zettencombinatie speelde: c2-c3; Pd4-c2; d2-d4!😊) kreeg Demre de kans om een kwal te offeren voor twee pionnen. In de stelling die resteerde had zwart (Dennis Ruijgok) een a-pion en Demre een b2-c3-d4 pionnenformatie op de damevleugel. In de praktijk erg lastig te verdedigen. Demre’s loperpaar, in combinatie met de centrale pionnen, leverden hem het punt op: 4½-½.

Hugo speelde een vermakelijke partij waarin hij een openingsvoordeeltje uiteindelijk net niet wist te verzilveren. In de onderstaande diagramstelling begint het gekkenhuis met b3 Lxb3 Lf1 en zwart lijkt problemen te hebben, ware het niet dat Pd6! in de stelling zit. Na Tb1 Lc4 Lc5 Lxf1 Dxf1 Pe4 Pxe4 fxe4 blijft zwart in het voordeel. Wit ging verder met Tdb2 Lxe5! Txb7 en hier was misschien het logisch ogende Dg4 (wat gespeeld werd) wat minder accuraat dan De6. Na Lxf8 Txf8 staat Hugo een kwal achter dus het punt kan nooit ver zijn zou je denken, maar wit maakte de handige beslissing hier fxe5 te spelen en met twee torens tegen een dame lukte het wit om zwart van de winst af te houden. 5-1.

Niels speelde tegen Gert Legemaat. Twee spelers met een andere speelstijl. Niels meer van de structuur en rustige aanpak. Gert meer van de activiteit en open lijnen. In tijdnood miste Niels een beslissende winst met een dame-offer en uiteindelijk verzandde de partij in remise. De matchpunten zijn binnen! 5½-1½ met Paul, Marijn en Jan nog bezig.

Marijn die had met zwart een kwaliteit geofferd voor de d-pion en tegenspel: cxb6 Dxb6 Pd7 Dxd4 Pxf8. Uiteindelijk was het toch wat licht en mede vanwege een Pc3-a4-c5 plan van wit was zwart al snel genoodzaakt zijn mooie g7 loper op te geven voor een paar op c3. Marijn speelde het allemaal nog goed behendig en hield zichzelf lang in de partij maar moest uiteindelijk toch het onderspit delven. 5½-2½.

Paul (ook bekend als de HommerKing) had een echte marathonpartij. In een complexe siciliaan won wit al snel een pion op h5 maar even later won zwart die weer terug op c3. Uiteindelijk stond wit de hele partij beter maar het lukte opponent Lisa Hortensius om in een bijna niet verloren eindspel te komen wat ze vervolgens heel knap gekeept heeft. 6-3.

Alleen Jan nog bezig. Zoals altijd speelt Jan geweldig. Slechte dingen gebeuren soms met goede mensen. Het pijnlijk voorval kan bezichtigd worden op de website van Delft.

Eindstand 6½-3½! Een belangrijke overwinning. Op 3 november is de volgende wedstrijd, uit tegen het Wageningen van Jan Timman en consorten.

Persoonlijke uitslagen:

W.(Wesley)Vermeulen2247J.R.(Joost)Michielsen2418z-w½½
D.(Demre)Kerigan2367D.A.(Dennis)Ruijgrok2278w-z10
H.M.(Hugo)Ten Hertog2461C.D.(Chiel)Van Oosterom2383z-w½½
X.A.(Xander)Wemmers2444M.F.(Matthieu)Freeke2343w-z10
H.J.(Jan)Breukelman2361J.(Joost)Van Ruitenburg2313z-w½½
N.(Niels)Ondersteijn2363G.(Gert)Legemaat2222w-z½½
J.J.I.(Joris)Kokje2219B.(Bob)Voogt2142z-w10
E.L.(Evert)Rademakers2239M.F.(Marijn)Den Hartog2102w-z10
M.W.(Marijn)Otte2177Y.(Yasin)Sari2251z-w01
P.(Paul)Hommerson2212L.M.(Lisa)Hortensius2136w-z½½
GemiddeldeRating:2309GemiddeldeRating:22596½-3½

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.