Derde loopt zich stuk op Kasteel

Simon Kronemeijer

 Het derde team is bezig een treurig record te vestigen. Voor de vierde keer op rij werd verloren met de cijfers 3.5-4.5! Rust er een vloek op ons? Het spel is namelijk helemaal niet slecht. Okee, er mislukt wel eens een opening, zoals bij Bas en Paul. Maar dan vechten we gewoon weer terug. Dat lukte vooral Paul voortreffelijk, doordat zijn tegenstander het te snel en te mooi wilde afmaken. Dat faalde falikant en Paul stond plotseling een dame tegen een toren voor. Een Kasteelheer verdedigt zich tot de laatste snik, dus Paul moest nog veel zetten doen, maar uiteraard won hij eenvoudig. Bas niet; hij had ook al de toorn van de goden over zich afgeroepen, toen hij over zijn tegenstander zei "of hij talent heeft, moeten we nog maar zien". Kennelijk wel. Bas kwam er niet echt aan te pas.

Het nare van z'n 3.5-4.5 uitslag is dat je achteraf wel tien momenten kunt aanwijzen waar dat extra halfje gemakkelijk gescoord had kunnen worden. Ik had bijvoorbeeld een mooie klassieke aanval opgezet tegen het Siciliaans, met pionnenstorm en dreigingen over de h-lijn en zo. Op het beslissende moment zag ik echter de eindklap niet, waarna het remise liep. Fritz legt achteraf dan uit dat het eigenlijk +10 voor mij was als ik maar een stuk had geofferd op e6. Dat voelt toch als een gemist punt. Leo had ook al spijt van zijn vroege remise; in de analyse bleek er een verborgen plan te zijn dat het zwart toch zeer lastig had kunnen maken.

In de categorie "toreneindespelen" ging het gelijk op. Klaas won zijn eerste partij; met tactische handigheid bereikte hij een eindspel met vier tegen drie pionnen. Klaas had meer vrijpionnen en zag kans zijn voordeel met subtiel spel te verzilveren. Ronald lukte dat niet; hij kwam in een stelling terecht waarin beide partijen een vrije e-pion hadden. Ronald had zelfs ook nog een vrije f-pion. Dat leidde ertoe dat de zwarte koning op f4 niet van achter aangevallen kon worden door Ronalds toren, zodat de zwarte e-pion onstuitbaar bleek. Jammer, want Ronald leek prima te staan.

Ergens tussendoor speelde Kees remise. Deze partij is mij helaas totaal ontgaan. Daarmee was de 3.5 punt bereikt en stonden alle schijnwerpers op Colijn gericht. Beide spelers hadden in deze partij al eens remise geweigerd, en er was een explosief eindspel overgebleven waarin beide partijen een dame, een toren, een vrijpion en aanvalskansen hadden. Een fout kan dan beslissend zijn. De eerste kwam van de speler van Het Kasteel, maar Colijn miste Df3 en ging zelf de fout in. Mat of torenverlies bleek onafwendbaar, zodat opnieuw de teller op 3.5 bleef steken. Wie weet het goede medicijn voor het derde?