Stugge Zeeuwen vs. Utrechtse hardheid: PK1 verliest

Paul Keres I moest zaterdag doen waar elk jaar voor gevreesd wordt: uitspelen in Sas van Gent. Soms spelen ze een klasse hoger, soms treffen we ze thuis, maar gevoelsmatig moeten we er veel vaker naartoe. Voor een binnenstadsclub zonder autobezitters is dat lastig. Gelukkig had Xander zakelijke beslommeringen in het Vlaamse, waardoor een busje voor 9 inzittenden genoeg was. Door afmeldingen van Hugo (tentamens; succes!) en Jan (voetbalongelukje; beterschap!) leek een zevental stoelen ook wel voldoende, maar via invalbeurten van John en Jan Jaap werd het team weer compleet. Een vlotte reis zorgde ervoor dat we ruim op tijd aankwamen, gemiste verzamelpunten en afslagen ten spijt.

Zoals gezegd: HWP Sas van Gent is een gevreesde tegenstander. Jarenlang het Volendam van het schaken, pendelend tussen de Meester- en de eerste klasse, maar die veerpont is tot stilstand gekomen en volgens spreekstalmeester Marnix v/d Zalm (PK-kampioen in 1985!) waren ze zelfs nog niet helemaal veilig. Alle reden voor hen om met een flink sterk team aan te treden. PK1, zonder de Young Guns, hoopte op een stuntje.

En om de spanning uit het verslag te halen: nee, dat zat er niet in. Kansloos waren we zeker niet. Een chronologisch verslag is wat link omdat ik zelf de volle zes uur in touw ben geweest, maar om chauffeur Bert en teamleider Paul te ontlasten doe ik toch een poging:

1-0 John (2), speelde een spannende opening en lokte de witte dame naar het rare veld h2, keurig ingesloten tussen allerlei wit hout. Helaas werd juist de zwarte dame een doelwit na wat gesnoep op de damevleugel. Niettemin een verdienstelijke invalbeurt.

1-1 Andries (6) had geen gelukkig seizoen tot dusver. Dit keer ging het echter van een leien dakje. De tegenstander deed niet veel, waarop Andries een zwart paard op c3 kon boetseren. Toen het paard gezelschap kreeg van een pion op b3 was het pleit snel beslecht.

2-1. Mark (7). Heerlijk gooi- en smijtwerk in het Siciliaans, waarin wit een Pxe6! mocht uitvoeren. Tijdens de voorbereidende werkzaamheden had zwart ook niet stilgezeten, en via een torenoffer werd de witte stelling uiteengereten. Au.

3-1. Bert (5). Kreeg in het middenspel de overhand, kon kiezen uit een kwaliteitswinst tegenover gevaarlijk loperpaar of een dame met 2 pluspionnen tegen 2 torens met weinig winstkansen. Koos het eerste, maar verdedigde slecht.

3,5-1,5. Wim (10) trof een voorzichtige opponent, maar kwam daardoor zelf ook niet aan aanvallen toe. Als iemand het uitgedunde restant zou kunnen winnen is het geduldige Wim wel, maar die zag er weinig heil in.

4,5-1,5. Paul (1) stak er veel tijd in om zwarts onvoorzichtige opening af te straffen. Dat lukte niet helemaal, maar ook het eindspel leek goede kansen te bieden. Helaas bleek zwart een eindspelkunstenaar. Hoe het precies ging is me ontgaan, maar de slotstelling is fraai:

Wit kan niet bij de zwarte pion komen, een blokje om via c4 wordt beantwoord met Pc1 en vice versa. Ondertussen heeft zwart de tijd om de witten te arresteren. Een mooi concept.

5,5-1,5. Xander (3) leek op het oog in de aanval te winnen, met twee pionoffers en een welgemikt Txf6! Leek, want zwart liep overal uit en maakte het eindspel op z’n dooie gemak af. Ook aan de keukentafel heeft X geen winst kunnen vinden.

6,5-2,5. Gerben (9) en Peter (8) speelden allebei remise uit moeizame stand, door eigen tijdnoodperikelen is het fijne ervan mij ontgaan. Gerben raakte een pion kwijt maar toonde zijn eindspelkunsten, terwijl Peter een moeizame opening tegen Hans Groffen (PK-kampioen in 1984!) in het eindspel wist te repareren. Aan deze borden kregen we niet te weinig.

7,5-2.5. Jan Jaap (4). Tja, je gaat niet naar Sas van Gent voor een uurtje schaken, maar dit was het andere uiterste: zes uur en meer dan 100 zetten. Na een kalm begin werd het geklungel in tijdnood, waarna wit het niet direct uitmaakte. Hij kon wel rustig van alles proberen, en de allerlaatste poging was de juiste.

En zo stond er toch weer een 0 op het scorebord. Concurrenten Eindhoven en DD speelden 5-5 tegen elkaar, waardoor het zaak is om niet van allebei te verliezen. Komt goed.

.HWP Sas van Gent2292Paul Keres2215
1.FM Steven Geirnaert2407Paul Hommerson228010
2.FM Thibaut Maenhout2390John Cornelisse222210
3.IM Koen Leenhouts2367IM Xander Wemmers239910
4.IM Helmut Cardon2368Jan Jaap Janse218510
5.FM Thibaut Vandenbussche2357Bert Both216710
6.FM Gunter Deleyn2262Andries Mellema214901
7.Tieme Verlinde2155FM Mark Smits222610
8.Hans Groffen2204Peter Lombaers2199½½
9.Simon Provoost2273Gerben Veltkamp2203½½
10.FM Johan Goormachtigh2142Willem van de Fliert2121½½